Cine este Warren Buffett? - LIFE.ro
Sari la conținut

Cine este Warren Buffett?

La vârsta de numai șase ani, Buffett a cumpărat un bax de șase doze de Coca-Cola de la prăvălia bunicului său, cu 25 de cenți bucata, vânzându-le apoi pentru un profit de 5 cenți pe doză.
Share this article

Warren Edward Buffett s-a născut pe data de 30 august 1930 ca fiind al doilea copil al lui Leila și al lui Howard, un fost agent de bursă ajuns congressman. Încă din copilărie a arătat că posedă aptitudini speciale pentru gestionarea banilor și inovarea în afaceri. Apropiații familiei povesteau adesea că rămâneau surprinși de capacitatea micuțului Warren de a face calcule mentale foarte complicate, abilitate cu care își uimește și azi partenerii de  afaceri.

La vârsta de numai șase ani, Buffett a cumpărat un bax de șase doze de Coca-Cola de la prăvălia bunicului său, cu 25 de cenți bucata, vânzându-le apoi pentru un profit de 5 cenți pe doză.

În timp ce alți copii de vârsta lui se jucau , Warren Buffett făcea bani. Cinci ani mai târziu a făcut primii pași în lumea adevărată a finanțelor. La 11 ani a cumpărat 3 acțiuni la compania Cities Service pentru 38 de dolari bucata, atât pentru el, cât și pentru sora sa mai mare, Doris. Curând după cumpărare, prețul acțiunii a scăzut la 27 de dolari. Puțin speriat dar optimist, Warren a ținut acțiunile până ce acestea au atins valoarea de 40 de dolari pe bucată. Atunci le-a vândut, o greșeală pe care avea să o regrete foarte repede când acțiunile au ajuns la 200 de dolari fiecare. Această experiență l-a învățat una dintre cele mai importante lecții în investiții: răbdarea este o virtute.

Cum a ajuns Warren Buffett cine este azi? Exemplul unei bune educații

În 1947, la vârsta de 17 ani, Warren Buffett a absolvit liceul. Nu a intenționat nici o secundă să meargă la facultate deoarece câștigase deja 5000 de dolari (această sumă era echivalentul a peste 42 de mii de dolari în anul 2000) din distribuția de ziare. Tatăl său avea alte planuri și și-a îndemnat fiul să se înscrie la Wharton Business School, la University of Pennsylvania.

Buffett a rezistat numai doi ani, timp în care se tot plângea că el știe mai multe decât profesorii săi. S-a întors acasă și s-a transferat la universitatea Nebraska – Lincoln. În ciuda faptului că avea un job full time, a reușit să termine facultatea în numai trei ani.

Buffett a abordat studiile universitate cu aceeași atitudine necooperantă pe care a afișat-o și în anii anteriori. Într-un final a fost convins să aplice la Harvard Business School care l-a respins pe motiv că e „prea tânăr”.

Acesta a fost motivul pentru care s-a transferat la Columbia University unde a învățat de la faimoșii investitori Ben Graham și David Dodd, experiență ce i-a schimbat viața pentru totdeauna.

Mentoratul lui Ben Graham

Ben Graham a devenit cunoscut în anii 1920, când restul lumii aborda arena investițiilor ca și cum ar fi fost un uriaș joc de ruletă. La momentul respectiv Graham a căutat să cumpere acțiuni care erau atât de ieftine încât riscul era aproape inexistent. Una dintre cele mai cunoscute experiențe ale sale a fost Northern Pipe Line, o companie de transport petrolier, condusă de Rockefeller. Acțiunea se tranzacționa la 65 de dolari bucata, însă după ce a studiat bilanțul, Graham și-a dat seama că firma deținea obligațiuni în valoare de 95 de dolari pentru fiecare acțiune. La vârsta de 40 de ani, Ben Graham a publicat „Security Analysis”, una dintre cele mai notabile cărți scrise despre piața bursieră. Având o gândire simplă, dar profundă despre principiile investițiilor, Ben Graham a devenit o figură idilică pentru tânărul de 20 de ani, Warren Buffett care a devenit singurul student ce a obținut un A+ la cursul lui. La finalul facultății atât Graham, cât și tatăl lui Buffett, l-au sfătuit să nu se angajeze pe Wall Street. Foarte determinat, Buffett s-a oferit să lucreze gratis pentru Graham, însă acesta l-a refuzat. El a preferat să ofere job-urile evreilor șomeri la vremea respectivă. Warren Buffett a fost devastat.

Nunta lui Warren Buffett cu Susie

Cine este Warren Buffett și unde începe cariera lui?

Întors acasă, Warren Buffett s-a angajat la casa de brokeraj a tatălui său și a început să se întâlnească cu o fată din oraș, pe nume Susie Thompson. Relația a devenit tot mai serioasă iar în aprilie 1952 cei doi s-au căsătorit. Au închiriat un apartament cu trei camere pentru suma de 65 de dolari pe lună, iar pentru că era un loc destul de sărăcăcios, au împărțit locuința cu o familie de șoareci. Acolo s-a născut și fiica lor căreia i-au pus același nume, Susie. Pentru a economisi, i-au amenajat camera într-un dressing.

În timpul acestor ani de început de drum, investițiile lui Buffett s-au limitat la o stație Texaco și la ceva minimalist din domeniul real estate, însă nici una nu a fost vreun succes. Tot în această perioadă, Warren Buffett a început să țină cursuri de seară la universitatea Omaha.

Poza de familie cu Warren, Susie și fiica lor

Însă, într-o bună zi, a primit un telefon de la Ben Graham care îl invita să vină să lucreze cu el. Lui Buffett i s-a oferit acea oportunitate pe care o aștepta de atâta timp.

Buffett și Susie s-au mutat într-o casă din suburbiile New York-ului. Buffett își petrecea zilele analizând rapoartele la bursă și căutând oportunități de investiții. În această perioadă au început să apară diferențe între filozofiile lui Graham și Buffett.

Buffett a început să devină interesat de modul în care funcționau companiile, ceea ce îl făcea superior față de concurenții săi. Graham voia pur și simplu cifre în timp ce Warren era mai interesat de managementul unei companii ca factor decisiv pentru investiție. Graham se uita numai la balanța companiei și la declarația de venit, neinteresându-l conducerea unei corporații.

Între 1950 și 1956 Buffett și-a construit un capital personal de 140 de mii de dolari, de la o investiție de 9800 de dolari. Cu acești bai s-a întors în orașul natal Omaha și a început să facă planul următoarei mișcări.

Pe 1 mai 1956 a creat o asociație cu șapte parteneri, printre care sora sa mai mare, Doris și mătușa sa, Alice, lucru ce i-a sporit capitalul cu încă 105 mii de dolari, iar până la finalul anului a reușit să administreze aproximativ 300 de mii dolari.

Buffett a cumpărat o casă cu 31,500 de dolari și a început să gestioneze asociația dintr-unul dintre dormitoare. Până la acest moment viața lui începea să se contureze: avea trei copii, o soție frumoasă și un business de succes.

Pe parcursul următorilor cinci ani, parteneriatul lui Buffett a ajuns la o rată de profit de 251%, iar el a devenit o mică vedetă în orașul lui, chiar dacă mereu a refuzat să dea sfaturi legate de investiții prietenilor și celor care îi cereau ajutorul.

Până în 1962, asociația a avut un exces de capital de 7,2 milioane de dolari, dintre care 1 milion erau doar ai lui Buffett. Nu a perceput niciodată un comision pentru acest parteneriat, pur și simplu avea dreptul la o pătrime din ce depășea 4% profit.

Au urmat ani de investiții și profit, sute de parteneriate, zeci de milioane de dolari rulate și multe companii cumpărate.

Warren Buffett alături de Bill Gates

Schimbări în viața personală a lui Warren Buffett

La un moment dat, Warren Buffett a fost nevoit să treacă printr-unul dintre cele mai neplăcute evenimente din viața lui. La vârsta de 45 de ani, Susan Buffett și-a părăsit soțul. Deși nu a divorțat de el, s-a mutat într-un apartament în San Francisco, insistând că vrea să trăiască acolo pe cont propriu.

Warren a fost devastat. Toată viața lui, „Susie a fost răsăritul soarelui și ploaia din grădina lui”. Cei doi au rămas în relații apropiate, vorbind la telefon în fiecare zi și mergând împreună în concediul lor anual de două săptămâni la New York. În plus, se întâlneau cu copiii la casa de vacanță de pe plaja din California și de Crăciun.

Această tranziție a fost una foarte dificilă pentru Warren Buffett, însă încet, încet s-a obișnuit cu acest nou aranjament. Susie a sunat câteva femei din sona Omaha insistând pe lângă ele ca să iasă la cină sau la cinema cu soțul ei. Ea a fost cea care a aranjat și o întâlnire între Warren și Astrid Menks, o chelneriță din zonă. În mai puțin de un an, aceasta s-a mutat cu Warren, având binecuvântarea lui Susie.

Warren Buffett și soția lui, o relație neconvențională. Foto: Business Insider

Cine este Warren Buffett și ce relație are cu Coca Cola

În 1988 Warren Buffett a început să cumpere acțiuni la Coca-Cola ca un dependent. Fostul lui vecin, președinte al companiei Coca-Cola a observat că cineva încarcă acțiuni și a devenit îngrijorat. După ce a cercetat tranzacțiile a observat comenzile date de undeva din Midwest. Imediat s-a gândit la Buffett și l-a sunat. Warren a mărturisit că el este vinovat și i-a cerut vecinului să nu mai vorbească despre asta până ce nu va trece pragul de 5% pe care putea să-l afișeze în mod legal. În câteva luni, Berkshire, compania pentru care Buffett și-a dat sufletul și pe care o deținea, a ajuns să aibă 7% din Coca Cola, sau cotație pe bursă de 1.02 miliarde de dolari. În mai puțin de trei ani, valoarea acțiunilor Coca Cola deținute de Buffett au ajuns să valoreze mult mai mult decât valora compania Berkshire când a început investiția.

În anii 1990, acțiunile Berkshire au ajuns să valoreze 80 de mii de dolari fiecare.

Foto: Fortune

Chiar și cu această sumă astronomică, pe măsură ce frenezia punct-com a început să pună stăpânire, Warren Buffett a fost acuzat că „și-a pierdut legătura”. În 1999, când Berkshire a raportat o creștere netă de 0,5% pe acțiune, câteva ziare au început să vorbească despre decesul „Oracolului din Omaha”.

Încrezător în faptul că bula tehnologică va exploda, Warren Buffett a continuat să facă ce știa el mai bine: a alocat capital marilor business-uri care erau de vânzare sub valoarea lor intrinsecă. Eforturile sale au fost răsplătite. Când piețele au ajuns în sfârșit la un nivel de bun simț, Buffett a devenit din nou un star.

Acțiunile Berkshire au revenit la nivelurile sale anterioare, asta după ce scăzuseră la aproximativ 45.000 de dolari pe acțiune, iar omul din Omaha a fost din nou văzut ca un geniu al investițiilor.

La finalul anului 2018, Warren Buffett avea un venit net de 82 de miliarde de dolari. Iar între anii 2006 și 2017, el a cheltuit peste 28 de miliarde de dolari pe acțiuni caritabile.

Berkshire, compania de investiții pe care o deține, are acțiuni în numeroase domenii, de la transporturi, la construcții, asigurări, mobilă și chiar 5% din compania Apple.

În ultimii ani Warren Buffett a oscilat între locurile 1, 2 și 3 în topul celor mai bogați oameni ai planetei.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora