Moderna și BioNTech, două companii în creștere în biotehnologie, au fost în centrul atenției în acest an cu vaccinurile lor ARNm împotriva COVID-19. Astfel, se naște natural întrebarea. „cine sunt fondatorii Moderna și BionTech?”
În urmă cu un an, numele Moderna și BioNTech erau cunoscute în principal de cei care au avea legături cu domeniile biotehnologiei și farmaciei. Însă evenimentele tragice din 2020 au făcut ca aceste companii să devină nume cunoscute, deoarece vaccinurile lor ARNm au devenit primele aprobate de autoritățile de reglementare împotriva flagelului COVID-19.
În comparație cu multe dintre numele consacrate în farmacie, aceste companii sunt tinere, dar au reușit să realizeze ceea ce alte nume mari din industrie nu au reușit să facă și să valorifice puterea ARNm de a produce medicamente.
Tehnologia lor se bazează pe ARN messenger sintetic – prescurtarea acidului nucleic ribozic – care este o transcriere scurtă a unui cod ADN mai lung. Deoarece este doar o moleculă mesager, nu afectează propriul cod genetic al organismului atunci când este injectată ca vaccin – dar ceea ce face este să instruiască celulele să codifice copii ale unei anumite proteine. În acest caz, aceasta este proteina „vârf” văzută pe suprafața coronavirusului pe care o folosește pentru a invada celulele gazdă. Organismul produce anticorpi împotriva proteinei, care neutralizează virusul în cazul unei infecții.
Este o abordare revoluționară care a permis ca vaccinul să fie făcut în câteva zile de la punerea la dispoziție a codului genetic SARS-CoV-2. În schimb, ceea ce a durat luni de zile au fost studiile clinice riguroase care au dovedit că vaccinurile erau sigure și eficiente.
A existat însă o neliniște considerabilă dacă utilizarea unei astfel de tehnologii nemaifolosite până acum ar fi cea mai bună abordare împotriva COVID-19. Însă în urma studiilor compania a demonstrat că tehnologia poate fi utilizată pentru a face vaccinuri sigure și eficiente într-un timp record.
Dar cine sunt companiile Moderna și BioNTech și cine sunt fondatorii lor?
Cele două companii se află pe cele două părțile opuse ale Atlanticului – Moderna a fost fondată în Massachusetts în 2010 sub numele ModeRNA Therapeutics de către o echipă de investitori, la doi ani după ce BioNTech a început să funcționeze dintr-un mic laborator din Mainz, Germania. Însă ambele s-au bazat pe tehnologia ARNm dezvoltată de Katalin Kariko de la Universitatea din Pennsylvania și a colaboratorul ei, Drew Weissman, imunolog de la Universitatea din Boston. Cei doi au reușit să găsească o modalitate de a determina corpul uman să accepte fire de ARNm fără o reacție imunitară, jucându-se cu machiajul chimic al moleculei.
A fost o descoperire de referință care a însemnat că o tehnologie odată ridiculizată ca fiind un vis, a putut fi aplicată în lumea reală ca terapie medicamentoasă.
Cine sunt fondatorii Moderna?
Fondatorii Moderna au fost angrenați de Derrick Rossi, un post-doctorant de la Universitatea Stanford, care a prezentat tehnologia unei echipe de la Flagship Ventures, o firmă din Massachusetts, fondată și condusă de Noubar Afeyan.
Puțin mai târziu, Stephane Bancel a fost angajat ca CEO al companiei, fiind adus de la bioMerieux din Franța și astfel Moderna a continuat să strângă mai mult de 2,6 miliarde de dolari într-o serie de runde de finanțare privată.
În 2018, Moderna a devenit o companie publică cu cea mai mare IPO (Initial Public Offering) din istoria biotehnologie. Lansarea pe bursă a atras investitori dispuși să cheltuie peste 500 de milioane de dolari în această idee precum ARNm.
Cu o importanță relevantă pe piață, fondatorii Moderna au prezentat un portofoliu de produse impresionant printre care un medicament dezvoltat împreună cu AstraZeneca pentru boli cardiovasculare, o imunoterapie împotriva cancerului și un potențial vaccin Zika.
Cine sunt fondatorii BioNtech?
În timp ce Moderna și-a urmat traseul investițional și a încercat să găsească modalități de a se asigura că vaccinurile sale cu ARNm nu produc reacții imune periculoase, o mică companie de biotehnologie numită BioNTech a obținut licența în această tehnologie de la Kariko și Weissman.
Companie condusă de soții Ugur Sahin și Ozlem Tureci, BioNTech a dorit să folosească tehnologia pentru a crea terapii individualizate împotriva cancerului.
Matthias Kromayer, partener general la fondul de investiții german MIG, care a ajutat la înființarea BioNTech în 2008, a declarat că i-a cunoscut pe cei doi acum 15 ani și a fost de-a dreptul intrigat de ideile lor revoluționare. „Am fost intrigat de personalitățile fondatorilor. Sunt foarte buni medici, oameni de știință și antreprenori. Orice au început au făcut-o cu un scop bine definit în minte”.
BioNTech a început să încheie mai multe tranzacții cu mari companii farmaceutice pentru a dezvolta medicamente împotriva cancerului și, în 2013, a angajat-o pe Kariko, care a petrecut ani de zile lucrând la ARNm ca vicepreședinte senior.
Plecând de la acest moment și ajungând la începutul anului 2020, am aflat că BioNTech și-a dat seama că va trebui să își schimbe rapid prioritățile de cercetare în dezvoltarea vaccinului, pe măsură ce pandemia de coronavirus a început să apară în China.
Kromayer a spus că riscurile și oportunitățile de a face față provocării vaccinului împotriva coronavirusului au fost uriașe pentru BioNTech, care a devenit publică doar pe Nasdaq la sfârșitul anului 2019. „A fost un risc – dacă (vaccinul) ar fi eșuat, ar fi aruncat o lumină negativă asupra tehnologiei ARNm. Dar a fost o oportunitate ce apare o dată în viață.” Dar, potrivit lui Kromayer, echipa BioNTech era încrezătoare că ARNm a fost soluția la problema coronavirusului, deoarece secvențele ARNm pot fi generate într-un timp atât de scurt.
„Puteți produce vaccin ARNm peste noapte și totuși este stabil”, a spus Kromayer.
Restul este istorie – Pfizer a intervenit și a licențiat tehnologia, alegând cel mai promițător dintre cele patru potențiale vaccinuri ARNm de la BioNTech.
Atât Moderna, cât și Pfizer au început studiile clinice rapid și au devenit primele vaccinuri care au ajuns pe piață la mai puțin de un an de la începerea pandemiei.
Datorită inovației există speranțe că viața oamenilor poate reveni la normal pe măsură ce pășim în 2021, dar, potrivit lui Kromayer, acesta este doar vârful aisbergului pentru terapia pe bază de ARNm.
Fondatorii Moderna și BioNTech și-au dat seama de la început că acest lucru este mult mai mult decât un simplu vaccin și ar putea fi utilizat pentru a combate bolile care s-au dovedit imposibil de abordat de către generațiile anterioare preocupate de tehnologia medicală.
Potrivit lui Kromayer, această tehnologie ar putea fi utilizată pentru a fabrica vaccinuri preventive pentru boli precum Parkinson sau pentru a crea terapii personalizate împotriva cancerului.
Kromayer a concluzionat: „Mesajul este că medicamentele pe bază de ARNm nu sunt doar aici pentru a servi drept vaccinuri, este mult, mult, mult mai mult. Acest lucru va revoluționa medicina în următorii 10-15 ani în domenii pe care nici nu ni le imaginăm. ”