Cum a învins cancerul Florin Călinescu şi cum de a acceptat să vorbească public despre acest moment
Este unul dintre veteranii show-urilor de televiziune din România, cunoscut pentru replicile sale acide şi analizele neiertătoare. Este actor, a condus Teatrul Mic vreme de 14 ani, dar şi un restaurant şi mai multe firme. Florin Călinescu a avut o carieră profesională complexă, însă viaţa personală i-a fost zguduită de o serie de tragedii. În urmă cu 3 ani avea să mai primească o veste dură, avea cancer de piele. Nu doar că a învins cancerul Florin Călinescu, dar acum a acceptat să vorbească deschis despre acele momente şi ce l-a salvat.
De la tratamentul pentru cancer la campanie de prevenţie
Lui Florin Călinescu nu i-a plăcut niciodată să-şi pună viaţa personală pe tapet. După ce a fost însă diagnosticat cu cancer de piele şi l-a învins a acceptat să fie parte a campaniei lansată de Fundaţia pentru sănătatea pielii privind prevenţia acestui tip de cancer. Aşa a ajuns să povestească despre clipa în care a aflat diagnosticul.
Acum vreo câţiva ani am găsit o chestie ciudată aici, la nas. M-am prezentat la doamna doctor şi era o formă uşoară din zona oncologică. E şi greu de operat aici. Nasul e probabil cel mai greu de ascuns. Poţi să fii Ioana d`Arc şi Hercule, ţi se înmoaie puţin genunchii. Nu cred că e cineva pe planeta asta să zică: Ce am? Cancer? Mişto! Să desfacem şampania!
Era vorba de un carcinom bazocelular, o tumoră care a crescut lent în dimensiune, dar la un moment dat a început să arate ca o rană deschisă ce nu se mai vindeca.
Era o poveste care nu te omoară, dar care netratată îţi mănâncă tot ţesutul. Am o problemă… până la oncologic. Acolo intri într-un malaxor al destinului pe care nu îl doresc nimănui.
Şi atunci, o tehnologie din asta cu un diagnostic pe loc, Mohs, unde tot îţi taie, taie, taie ca să afli pe loc, ăsta este avantajul faţă de alte variante ale oncologiei când rezultatul poate să-ţi vină după nu ştiu cât timp. Nu mai treci prin teroarea aşteptării, 2-3 săptămâni, ca să afli pe loc şi să afli pe loc şi că e bine. Asta, psihic, te scuteşte de un chin şi de un calvar.
I-a fost îndepărtată tumora şi toate rădăcinile acesteia, iar semnul din jurul nasului rămas în urma intervenţiei a fost corectat cu ajutorul laserului, ceva mai târziu. Florin Călinescu a învins cancerul şi nu mai are risc de recidivă, dar este conştient că viaţa şi mediul în care trăim, precum şi alegerile pe care le facem ne pot aduce mulţi factori de risc.
Moartea de bătrâneţe, de senectute, asta o să fie din ce în ce mai rară.
Acesta este şi motivul pentru care a acceptat să se implice în campania de prevenţie a cancerului de piele.
Domnul Florin Călinescu a beneficiat de un tratament potrivit la momentul potrivit. (…) Prevenţia este întotdeauna mai uşor de făcut decât tratamentul. – dr. Mihaela Leventer
Pot să fie nişte lucruri ale pielii, aluniţe, pistrui, aluniţe negre, roşii, cu păr, fără păr, tot felul de pete, tot felul de ciudăţenii care pot apărea. Nebunia pe care am depistat-o de multe ori la colege de-ale mele este solarul, de exemplu. Mi se pare o tâmpenie şi un pericol asumat de o inconştienţă fatală.
E bine să afli despre tine dacă poţi să te expui la soare, dacă poţi să te expui la tot felul de lucruri de genul ăsta, cu UV-urile. Riscul nu e numai soarele. Riscul îl reprezintă toate cosmeticalele astea, haine. Îmi spunea doamna doctor că culoarea neagră e cel mai greu de fixat în industria textilă, deci cea mai periculoasă pentru piele. Şi noi ne dăm cocoşi toţi, purtăm câte o haină neagră ca să ne mai subţieze, în principiu. – Florin Călinescu
Cancerul a fost cel care i-a răpit acestuia soţia, la vârsta de numai 47 de ani, dar şi părinţii.