Cum ajungi să te împrietenești cu elefanții din Laos? Și cum reușești să le dai de mâncare puilor de koala din Australia sau Tasmania? De la corporatist, la călător cu Radu Ilie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Radu Ilie este CEO-ul filialei din România a unei companiei slovene Alveus, producătoare de chiuvete de bucătărie. Se ocupă de vânzări business-to-business și lucrează cu Dedeman, E-mag, Altex, Leroy Merlin, precum și cu o serie de producători de mobilă sau distribuitori zonali. Însă, mai important de atât este faptul că Radu Ilie a reușit să-și transforme viața de corporatist într-una de aventurier, de călător.

A văzut peste 65 de țări, a fost în toate extremitățile hărții și a descoperit lumea din Alaska până în Qatar, din Noua Zeelandă, Japonia sau Armenia până în Islanda sau Myanmar. Iar din călătoriile sale a învățat mereu ceva nou. A cunoscut oameni fascinanți și s-a împrietenit cu elefanții din Laos și cu koala din Australia sau Tasmania.

Radu Ilie a cochetat odată cu ideea emigrării, dar acum nu se gândești să mai plece din țară. „Nicăieri nu e ca acasă“ e un proverb pe care îl înțeleg pe deplin. Dacă ar trebui să facă totuși o alegere, crede că ar putea să trăiescă în Auckland (Noua Zeelandă), Santa Barbara (Statele Unite) sau în Vancouver (Canada). Și pentru a ajunge la aceste concluzii a călătorit extrem de mult.

Toate poveștile sale sunt scrise pe blogul său, storytravel.ro, iar împreună cu soția sa au o listă din care aleg an de an noi destinații. Dar și o promisiune pe care și-au făcut-o, aceea că „La 70 de ani vrem să revenim în Sydney. Și poate dăm o fugă să vedem Uluru și 12 Apostoles”.

Am vorbit cu Radu Ilie, în interviul de mai jos, despre cum se vede lumea prin ochii lui. Și despre cum corporația te poate ajuta să-ți îndeplinești visul de a călători. Așa că vă invit să îl cunoașteți și să descoperiți cum arată viața unui aventurier:

Atunci când am vorbit prima dată îmi spuneai că nu ești în țară, ci într-o vacanță în Iordania, cum a fost?

Iordania a fost o surpriză extrem de plăcută. Oameni primitori și mâncare bună. Mix de istorie – nabateeană în Petra și romană la Jerash, Muntele Nebo, Madaba sau Amman. Experiențe memorabile – safari în deșertul Wadi – Rum și snorkeling la Aqaba în Marea Roșie. Moschei pentru că e o țară musulmană, dar și locul unde a fost botezat Iisus – Bethania. Iar Petra rămâne cu siguranță vedeta incontestabilă a acestei călătorii. Una dintre cele 7 minuni noi ale lumii.

Radu Ilie în Alaska, SUA

Prin ce țări ai fost până acum?

Când? Sau de când? (râde) Am călătorit în aproape în toate „colțurile” Pământului. Mai bine zis către extremitățile hărții: Alaska și Noua Zeelandă, Japonia și Ushuaia – Argentina. Dacă vorbim de călătoriile de anul acesta, am reușit să ajung în 10 țări dintre care șapte noi: Africa de Sud, Qatar, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Islanda și Iordania. Și anul încă nu s-a terminat.

Cum le-ai ales?

Cred că fiecare dintre noi are în secret o listă cu ce și-ar dori să vadă. Un „wish list”. Pentru mine, ierarhia e stabilită pe baza informațiilor despre obiectivele istorice, muzee, minunile naturale sau arhitecturale, perioada optimă pentru călătorie în zona respectivă, costuri, dar și de preferințele soției .

Radu Ilie
Radu Ilie în Grand Canyon, SUA

Ai fost până acum în 65 de țări de pe 6 continente, ai văzut aproximativ 39% din suprafața planetei, dar unde ți-a plăcut cel mai mult? De unde ai cele mai interesante povești?

Întotdeauna mă feresc să fac topuri pentru că au o doză mare de subiectivism. Este normal să fie așa pentru că fiecare simte în alt fel o țară, un loc, o experiență. Suntem diferiți între noi și aceasta mă bucură cel mai mult.

Însă, unele țări și destinații ocupă un loc fruntaș în inima mea. Într-o ordine total aleatoare enumăr: Noua Zeelandă, Chile, Alaska, Islanda, Myanmar, Africa de Sud parcurile naționale de pe coasta de vest a Canadei și cele din Statele Unite. Povești interesante găsești în toate țările, cu precădere în cele din Asia și Africa.

Dar care a fost cea mai faină aventură pe care ai avut-o până acum?

Multe aventuri și experiențe am adunat în toți acești ani de prin toate călătoriile. Am publicat de curând un articol despre 10 experiențe pe care să le ai măcar o dată în viață. Acolo o să aflați mai mult despre zborul cu elicopterul peste Marele Canyon din Statele Unite, safariul din Africa de Sud, amerizarea cu hidroavionul din Ketchikan-Alaska sau zborul cu balonul peste 2,200 de temple în Bagan – Myanmar, despre croaziera pe Beagle Chanel în Argentina, scufundările de la Marea Barieră de Corali sau privitul balenelor în Juneau -Alaska. 

Toate aventurile tale par incredibile, dar ai reușit să-ți faci prieteni în călătoriile tale?

Călătoriile sunt cu și despre prietenie. Despre locuri, dar mai ales despre oameni. Nu uiți ușor amabilitatea și căldura celor din Myanmar, Vietnam sau Thailanda. Așa cum nu uiți nici poveștile lor triste. Intri în contact cu oameni diferiți și involuntar aceștia devin parte din viața ta. 

Radu Ilie
Radu Ilie în Africa de Sud

Spune-mi cum a fost întâlnirea cu elefanții din Laos?

Ca la „prima întâlnire”. Cu emoții, puțină teamă, curiozitate și ulterior cu amintiri de neuitat. Ne-am reîntâlnit cu ei în Thailanda și Africa de Sud de mai multe ori. 

Și cum a fost atunci când ai ținut koala în brațe și ai hrănit canguri în Australia?

Experiența koala a fost inedită. Nu ai ocazia să faci prea des lucrul acesta. Grija cu care se poartă oamenii de acolo și indicațiile precise pe care le primești despre cum să interacționezi cu ei îți inspiră la început puțină teamă de a nu face ceva greșit. Tracul dispare după câteva momente și invariabil încerci să găsești o soluție să petreci cât mai mult timp alături de această făptură minunată. Provocarea cea mai mare a venit, însă, atunci când am hrănit cangurii în Tasmania pentru că a trebuit să îi ridicăm cât mai mult în poziție verticală, chiar dacă uneori ghearele lor ne cam zgâriau pielea.

Apropo de asta, te întreb din pur interes personal … dacă ar fi să alegi între Australia și Noua Zeelandă, ce ai spune?

Greu de decis. Australia înseamnă pentru mine în primul rând Brisbane, scufundările la Marea Barieră de Corali și mai ales Sydney – oraș cu o însemnătate aparte pentru sufletul meu. Noua Zeelandă este natură pură. Muntele Cook, Tongariro și Milford Sound. Cred totuși că aș alege Noua Zeelandă. 

Radu Ilie la Mount Cook, în Noua Zeelandă

Cum ți s-a părut Asia?

Asia are ceva care va fi întotdeauna doar al ei. Aromele de acolo nu le uiți așa ușor. Piețele și oamenii. Mâncărurile și mai ales supele lor senzaționale: de la vietnameza Pho la ramen-ul din Japonia sau Tom Yam-ul thailandez. Fructele incredibile pe care nu le găsești la noi. Forfota continuă. Aglomerația din Yogyakarta – Indonezia și cea din Shibuya Crossing -Tokyo. Milioanele de scutere din Ho Chi Min. Templele de la Borobudur, Angkor Wat, Chiang Mai sau de la Muntele Popa în Mayanmar.

Radu Ilie: Istorie și corupție. Săraci și bogați. Opulență și kitch. Toate le găseșți în Asia.  

Și America de Sud?

Patagonia e incredibilă. Torres del Paine din Chile rămâne în top 5 locuri văzute de mine. Gheața albastră de la Perito Moreno și turcoazul din Lago Argentino nu ai cum să le uiți. Forța căderii apei în „Garganta del Diablo” de la Iguazu și croaziera pe Canalul Beagle în Ushuaia lasă urme adânci în memorie.

Samba din Rio și tango-ul argentinian dansat pe stradă în Buenos Aires. Prânzul dintr-o locantă tradițională lângă plaja Copacabana alături de localnici, dar și friptură de vită argentiniană asezonată cu un pahar de Malbec. Cred că aceasta înseamnă pentru mine America de Sud. Îmi doresc să revin acolo pentru că sunt enorm de multe locuri foarte interesante la care nu am reușit încă să ajung. 

Radu Ilie
Radu Ilie în Tasmania

Spui că ești un corporatist cu program 9 -18, ce faci acum? Unde lucrezi?

Sunt CEO al filialei din România a unei companii slovene producătoare de chiuvete de bucătărie. Se numește Alveus România și noi ne ocupăm de vânzări business-to-business. Lucrăm cu Dedeman, E-mag, Altex, Leroy Merlin și cu o serie de producători de mobilă sau distribuitori zonali.

Și ce spun colegii de toate călătoriile pe care le faci peste tot în lume?

După fiecare călătorie povestim cu unii dintre ei experiențele prin care am trecut. Sunt printre cei mai mari fani ai postărilor de pe Facebook din călătoriile mele (râde).

Te roagă să îi ajuți cu recomandări de călătorii sau itinerarii?

Cu siguranță. Le dau ponturi despre locuri interesante sau cum pot ajunge mai ușor în unele locații. Lucrul acesta se întâmplă însă și cu alți „fani ai blogului”. Am avut multe persoane care mi-au cerut ajutorul în mesaje personale și am răspuns cu toată dragostea. 

Radu Ilie la Jokulsarlon, în Islanda

Apropos, cu cine călătorești în toate aventurile tale? Îmi spuneai că soția este cea care te influențează în alegerea destinațiilor.

Soția este alături de mine în călătorii și tot ea este „responsabila” fotografiilor cu mine pe care le văd cititorii pe pagina publică de Facebook. Are același microb pe care îl am și eu, cel al călătoriilor. Și ea a reușit să pășească în 62 de țări până acum din care 24 doar în ultimii 3 ani și jumătate.

Cum arată o vacanță ideală pentru voi?

În mișcare. Sunt un mare fan al naturii și am căutat foarte mult parcurile naționale, ghețarii și canioanele. Aceasta nu înseamnă că ocolesc orașele și muzeele, templele și bisericile, istoria și civilizația, arta și arhitectura. Nu prea reușesc să stau pe plajă prea mult. Din acest motiv, sejururile nu sunt punctul meu forțe. Cu siguranță le va veni și lor timpul.  

Povestește-mi puțin despre storytravel.ro: care este povestea blogului și cum a început totul?

Pasiunea pentru călătorii și parțial pentru fotografie au dus inițial la apariția unei pagini de Facebook unde postam câteva instantanee de prin călătoriile mele, fie live, fie din cele anterioare. Oamenii care mă urmăreau au început să îmi adreseze întrebări și să ceară detalii mai multe despre anumite obiective. Pentru a răspunde mai ușor acestora, continuarea firească a fost apariția blogului storytravel.ro. Articolele sunt în principal axate pe locuri mai puțin cunoscute și pe experiențe inedite. O să găsiți aici informații despre Matsumoto din Japonia, templul Borobudur din Indonezia, despre Bryce și Glen Canyon din Statele Unite, Blyde River Canyon din Africa de Sud sau Parcul Național Banff din Canada. Navigați printre aromele cartierului musulman din Xi’an și arhitectura Art Nouveau din Riga. Există și un mini serial despre Islanda sau fotografii senzaționale de pe Drumul Trolilor din Norvegia. Perle ascunse mai aproape de noi sunt orașele Ravenna și Mantua din Italia.

De ce vrei să le arăţi oamenilor pe unde eşti şi cum pot folosi ei informaţia oferită de tine?

Eu sunt un mare cititor al blogurilor de călătorie. Îmi adun informațiile de aici, din postările prietenilor mei care călătoresc sau din grupurile de travel de pe Facebook. La rândul meu încerc să ofer cât mai multe informații celor pasionați de călătorii din care să se inspire pentru vacanțele viitoare.

De ce buget ai nevoie pentru călătoriile tale? Și cum reușești să îți acoperi toate costurile?

Bugetele variază funcție de locație. De la câteva sute de euro pentru o călătorie în Europa până la câteva mii pentru o călătorie în Alaska sau Noua Zeelandă. O foarte mare parte din veniturile noastre este investită în călătorii. Nu ne plătește nimeni călătoriile și nu avem nici o agenție de turism.

Radu Ilie: Motto-ul meu și al blogului este „Travelling is my favorite sin”.

Ți-a fost vreun moment teamă în vreuna dintre călătoriile tale?

Normal că da. La peste 100 de zboruri la activ este normal să ai și incidente cu turbulențe care nu sunt foarte plăcute. Au fost unele zone din Rio de Janeiro, Africa de Sud sau San Francisco unde nu pot spune că m-am simțit în siguranță deplină. 

Dar unde te-ai simți cel mai acasă (în afară de România)?

„Nicăieri nu e ca acasă“ dacă e să folosim un sterotip. Cred totuși că aș putea să trăiesc în Auckland (Noua Zeelandă), Santa Barbara (Statele Unite) sau în Vancouver (Canada).

Radu Ilie la Banff Lake, în Canada

Ai văzut atât de multe țări, nu te-a tentat niciodată ideea de a rămâne în vreuna dintre ele, de a pleca din România?

Am vizitat România până în cele mai ascunse locuri și cu toate acestea continuă să mă surprindă extrem de plăcut. Nouă românilor ne place fie să criticăm fie să avem atitudinea de tip „miorița“.

Uităm să vedem schimbările în bine care au apărut în țară. Infrastructura este încă deficitară dar, credeți-mă, față de alte țări, suntem cu mult deasupra lor. Eu sunt fericit că trăiesc aici și voi continua să vorbesc tuturor despre frumusețile țării noastre. Dacă în tinerețe am fost tentat o perioadă să emigrez, în acest moment nu aș putea pleca definitiv din țară.

La final, dacă ar fi o destinație pe care să ne-o recomanzi, care ar fi aceea? Și de ce?

Doar una? Greu. Fiecare caută altceva. Pentru natură vă recomand Patagonia, Noua Zeelandă, Platoul Colorado din Statele Unite, dar și Elveția, Norvegia sau Islanda – destinații mai apropiate.

Pentru muzee cu siguranță Europa este în top: Musee d’Orsay, British Museum, Pergamon din Berlin, Hermitage din Saint Petersburg sau Pallazzo di Te din Mantua.

Iar temple senzaționale găsești mai ales în Asia: Cambodgia, Laos, Thailanda, Japonia sau China.

Unde ai vrea să te reîntorci?

Cu siguranță vreau să mă reîntorc în Chile pentru partea de nord, în Rusia unde mai am foarte multe de văzut, în Islanda și în parcurile naționale din vestul Statelor Unite. Pentru ultimele două am conturat deja trasee și obiective pe care vrem să le atingem. Trebuie doar să vedem când o să reușim să ajungem acolo.

Radu Ilie: Eu și soția mea mai avem însă o promisiune făcută de care sper să ne ținem. La 70 de ani vrem să revenim în Sydney. Și poate dăm o fugă să vedem Uluru și „12 Apostoles”.

Radu, spune-mi sincer, de ce ar trebui să călătorim?

De ce nu? Călătoriile îți deschid noi orizonturi. Înveți să te organizezi mai bine. Vezi cum trăiesc alții și ai ocazia astfel să faci comparații. Descoperi mâncăruri noi și ai parte de experiențe care te vor face cu adevărat să simți că trăiești.

Radu Ilie: Bucurați-vă de viață și … călătoriți!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora