Cum arată singura Căsuța de Hobbit din România? Și care este povestea oamenilor care s-au gândit să aducă turiști în Țara Loviștei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum arată căsuța de hobbit din România? Nu credeam că o să găsesc așa ceva la noi, dar am fost plăcut surprinsă atunci când am aflat că undeva într-o poiană în Țara Loviștei există un astfel de loc. Gandalf te așteaptă la intrare. Iar bucatele simple, tradiționale, adaugă frumusețea românească. Trăiește în strânsă legătură cu natura, în sunetul cântecelelor de păsărele și în frumusețea munților care se văd în zare. Aici într-o poiană în care tehnologia abia își face simțită prezența, o familie a construit trei case de poveste – una de piață, una de hobbit și una într-un copac.

Dar ce înseamnă să ai un astfel de business în România? De ce ar trebui să mergem în Poiana din Țara Loviștei? Și cum arată singura Căsuță de Hobbit din România? Aflăm de la Denisa Popescu, în câteva minute de lectură:

Când a început povestea din Căsuța de Hobbit?

Denisa Popescu (Căsuța de Hobbit): Povestea a început undeva în urma cu 5 ani, când am hotărât că turismul din Țara Loviștei merită o șansă. 

Dar cum v-a venit ideea să faceți o căsuța de hobbit în România?

Tara Loviștei, Parcul Național Cozia sunt locuri încărcate de istorie care nu au nevoie de nicio prezentare. Însă, totul a început pentru noi cu un vis numit „Tărâmul de vis” care includea zone inedite de locuit care să fie cât mai eco și mai prietenoase cu natura. Am ales, așadar, să facem pe rând, o căsuță specială, de poveste – Căsuța de Hobbit, un threehouse – Căsuța din Poiană și o casă din piatră – Casa din Piatră. 

Cât de greu a fost să construiți un astfel de loc? Și cu cine ați lucrat?

Despre dificultatea proiectului ar fi multe de spus, dar atunci când îți dorești ceva cu ardoare, se face oricât de greu ar fi. Pe de altă parte, satisfacția este cu atât mare cu cât atât realizarea, cât și execuția proiectelor ne aparține. 

Căsuța de Hobbit
Căsuța de Hobbit

Chiar cine era mare pasionat în familie de povestea din Stăpânul Inelelor?

Toți membrii familiei au fost captivați de poveste. 

Dar v-ați imaginat că o să puteți sta într-o căsuță de hobbit … sau că o să puteți primi oaspeți într-un astfel de loc?

Este un vis devenit realitate. Așa cum spunea cel ce a creat povestea – „a single dream more powerful than 1000 realities”.

Înainte de a face Căsuța de Hobbit în România, ați văzut vreuna în altă parte din lume … poate chiar la ele acasă în Noua Zeelandă?

Nu, nu am văzut una în realitate, însă ne-a plăcut foarte mult ideea și ne-am documentat foarte mult înainte. De asemenea, proiectul este adaptat la contextul local și la cerințele de cazare ale clienților. 

Cine era personajul vostru preferat din acestă poveste magică?

Gandalf, clar.

Căsuța de Hobbit

Ce spun oamenii din zonă despre Căsuța de Hobbit?

Oamenii din zonă sunt simpli, se ocupă cu munca pământului și creșterea animalelor. Zona nu este „afectată” de civilizație sau de mecanizarea lucrurilor. Aici viața este simplă și ecologică. Iar aceste informații sunt foarte importante pentru a înțelege comunitatea în care trăim. Așa că oamenii din zonă nu prea înțeleg amploarea ideilor noastre, dar le admiră. 

Chiar, cum vă înțelegeți cu vecinii?

Vecinii sunt oameni pașnici și prietenoși. 

Povestea corporatistului din Cluj care și-a vândut apartamentul și s-a întors acasă, în Grădina lu’ Ion din Vișeul de Sus, pentru a se bucura de liniște, natură și tradițiile maramureșene

Povestește-mi puțin despre zonă …

Poiana este un loc de vis din Țara Loviștei, traversat de cel mai vechi drum roman, într-o zonă cu mii de hectare de păduri seculare de foioase și conifere. 

De ce să vină oamenii în Poiana, Perișani?

I-aș invita pe toți cei ce vor să retrăiască o frântură din copilăria de altădată, să meargă prin iarbă desculți și să mănânce bucate simple, tradiționale. 

Căsuța din Poiană

Îmi povesteai mai devreme că lângă Căsuța de Hobbit mai aveți și Casa din Piatră și Căsuța din Poiană. Care este povestea din spatele fiecăreia și cu ce se diferențiază fiecare?

Căsuța din Poiană este un threehouse adaptat și dotat cu absolut tot ce este nevoie pentru o vacanță minunată a unei familii cu copii. Pe de altă parte, Casa din Piatră are terase deosebite cu vedere la munte, are un living cu șemineu și totul cu finisaje rustice. 

Casa din Piatră

Când a început povestea voastră în zona ospitalieră?

Primii clienți ne-au trecut pragul în urmă cu patru ani.

Cât de greu este să ai un business în această zonă în România?

Destul de greu, problemele principale sunt generate de administrația publică care nu înțelege că fără o infrastructură corespunzătoare nu poți oferi servicii de calitate. Degeaba ne facem noi treaba, dacă ei închid ochii la nevoile noastre și, mai ales, ale oaspeților care și-ar dori să ne viziteze.

Și care sunt așteptările pe care le aveți pentru perioada următoare … crezi că mulți români vor alege să-și facă vacanța în țară vara aceasta?

Gradul de ocupare crește odată cu interesul românului pentru țara lui. De la an la an vedem că există o dorință din ce în ce mai mare de a merge în locuri cât mai izolate, iar lucrul acesta nu are decât să ne bucure.

Căsuța de Hobbit
Denisa Popescu împreuna cu familia sa, oamenii care au construit singura căsuță de hobbit din România

Pentru cei care aleg să vă treacă pragul căsuțelor, ce le-ați recomanda?

Cei care aleg să ne treacă pragul trebuie neapărat să guste din bucatele tradiționale, să facă plimbări în natură și să adune fragi. 

Iar dacă vor să se distreze?

Pentru agrement avem biciclete, masă de tenis, loc de joacă pentru cei mici, trambulină, ATV-uri sau putem organiza o plimbare cu calul și căruța. Ciubarul este pregătit pentru clipe de relaxare și putem continua petrecerea cu un foc de tabără și cântece la căderea serii lângă proțap.

Dar, cine sunt oamenii care vin la Căsuța de Hobbit?

Vin oameni din toate categoriile sociale, persoane iubitoare de natură și de liniște. 

Ați reușit să legați prietenii cu oaspeții care v-au trecut pragul?

Interacționăm foarte mult cu oaspeții noștri, ne place să îi cunoaștem și să le aflăm poveștile. Sunt oameni faini, iar asta ne bucură cel mai mult. Încercăm să le fim aproape și să îi ajutăm să se simtă bine în natură. Și cel mai mult ne bucură să vedem că mulți dintre ei aleg să revină la noi pentru alte vacanțe.

Care a fost cea mai frumoasă poveste a celor care ți-au fost clienți?

Este mereu impresionant să vezi cum „tinerii miri” aleg să își petrecă cel mai frumos moment din viața lor de cuplu într-un cadru restrâns în uniune cu natura. De fiecare dată mă emoționează atunci când putem să le aducem bucurie și să le fim alături în primele momente de familie.  

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora