Cum putem înțelege rasismul, nedreptatea pe care o trăiesc negrii și protestele din întreaga lume: documentare, cărți și podcasturi
1 din 3 negri ajung la închisoare peste ocean. În New York, 88% din oamenii opriți de poliție în 2018 au fost negri sau latini. Peste 15% dintre studenții de peste ocean au declarat că au fost victimele bullying-ului și ale violenței, iar studiile arată că există o puternică asociere între aceste traume și sănătatea mintală și fizică a acestora. Femeile de culoare sunt de 3-4 ori mai predispuse la moarte în timpul sarcinii decât cele albe, chiar dacă au același nivel de trai sau de educație. Deși nivelul de consum de droguri este egal între albi și negri, ultimii sunt de 6 ori mai predispuși să fie arestați pentru asta. Iar bărbații de culoare primesc sentințe cu 19,1% mai lungi decât albii condamnați pentru aceleași lucruri. Numele asociate cu persoane albe au peste 50% șanse la un job, în comparație cu numele tradițional reprezentative pentru negri. Iar aceștia au mai puține șanse să fie angajați pe un post care să corespundă cu nivelul lor de pregătire.
Mai vreți și alte informații? Albii primesc o îngrijire medicală mai bună decât hispanicii (34%) sau negrii (40%). Iar asta în contextul în care în timpul pandemiei de coronavirus cartiere locuite de negri nu au intrat aproape deloc în studiile de testare, deși numărul victimelor era semnificativ mai mare decât în comunitățile de albi.
Dar sunt lucruri care se întâmplă la mare distanță de noi. Sunt oameni care luptă pentru lucruri pe care noi nu le înțelegem și care nu ne afectează. De ce? Pentru că nimeni nu a făcut o paralelă cu rasismul din România. Dar dacă am lua datele de mai sus și le-am căuta în țara noastră, am vedea că situația nu este cu mult diferită, doar subiecții sunt alții. Nu vorbim despre negri, vorbim despre țigani. Nu vorbim despre sclavia de pe plantațiile americane, ci despre cea modernă din Maramureș. România prezintă cel mai mare risc în ceea ce priveşte sclavia modernă, arată un studiu făcut de o companie britanică de consultanţă. Lipsa unei legislaţii, dar şi a unui program care să ajute victimele exploatării prin muncă sunt principalele cauze, spun specialiştii. În 2016, în ţara noastră şi în Italia au fost înregistrate cele mai grave încălcări. Dar pe noi nu ne afectează ce se întâmplă peste ocean. Sau ne încăierăm pe Facebook atunci când aflăm că HBO a hotărât să retragă „Pe aripile vântului”, considerând-l rasist. Nu trebuia să îl retragă, filmul acesta nu trebuia făcut așa. Este rasist. Nu este considerat așa. Este. Punct. Iar ca să înțelegeți mai bine rasismul din lumea divertismentului de la aceea vreme, vă recomand să vă uitați la serialul „Hollywood” – e comercial, dar atât de real.
Problemele lor ar trebui să fie și ale noastre. Sau nu ai trecut pe cealaltă parte a bulevardului atunci când erai în vacanță și ai văzut un grup de negri? Sau nu crezi că în Rahova sau Ferentari se termină pământul? În schimb ar trebui să ne întrebăm câți negri vedem la televizor. Și în ce contexte. Și câți tigani vedem la televizor. Și în ce contexte. Dar noi nu vorbim despre aceste lucruri. Așa cum nu am făcut-o atunci când toată lumea urla cu Me too. Nu am vorbit nici despre bullying, nici despre discriminare, nici despre drepturi egale, nici despre iubire, nici despre familie, nici măcar despre educație sexuală.
Cred că este de datoria noastră să ne educăm, să învățăm despre traumele altora, fără să dăm sfaturi, fără să le spunem că știm prin ce trec, fără să ne facem că îi ascultăm sau că îi înțelegem. Iar primul pas este informarea. Și poate să încercăm să nu mai facem glumițe, nici măcar pe acelea în care considerăm că îi punem în vreo lumină pozitivă. Hai să încercăm să ne asumăm responsabilitea. Și să o facem informați. De aceea, mai jos găsiți o listă cu documentare, cărți, playlist-uri:
Cărți pe care să le citești
- freedom is a constant struggle – angela davis
- the fire next time – james baldwin
- the warmth of other suns – isabel wilkerson
- men we reaped – jesmyn ward
- they can’t kill us all: ferguson, baltimore and a new era in america’s racial justice movement – wesley lowery
- beloved – toni morrison
- the new jim crow: mass incarceration in the age of colorblindness – michelle alexander
- between the world and me – ta-nehisi coates
- your silence will not protect you – audre lorde
- how we get free: black feminism and the combahee river collective- keeanga yamahtta taylor
- white fragility – robin diangelo
- how to be an anti-racist – ibram x. kendi
Cărți pentru copii despre rasism
- malcolm little: the boy who grew up to be malcolm x – ilyasah shabazz
- i am enough – grace byers
- if you were a kid during the civil rights movement – gwendolyn hooks
- bedtime inspirational stores: 50 black people who changed the world – l. a. amber
- something happened in our town – marianne celano
- color me dark: the diary of nellie lee love, the great migration – patricia c. mckissack
- voice of freedom: fannie lou hammer: the spirit of the civil rights movement – carole boston weatherford
- little readers: bold women in black history – vashati harrison
- rosa – nikka giovanni
- frederick douglass: the lion who wrote history – walter dean myers
Playlist-uri cu discursuri și piese pe acest subiect
- revolution playlist complied by rachel cargle (spotify)
- speeches by tidal
- spoken word by tidal
- songs for survival compiled by jay-z (tidal)
- 1619 (podcast)
Nina Simone. Tracy Chapman. Michael Kiwanuka. Mavis Staples. James Brown.
Documentare despre negri la care să vă uitați
- the african americans: many rivers to cross
- freedom riders
- slavery by another name
- the black power mixtape
- i am not your negro
- hidden colors: the rules of racism
- 13th *netflix
- when they see us *netflix
- let the fire burn
- stong island *netflix
Oameni pe care ar fi bine să îi urmăriți pe social media
BLACK LIVES MATTER. PEOPLE LIVES MATTER.