Cum treci peste o demitere? Sfaturi de la psihologul Constantin Cornea - LIFE.ro
Sari la conținut

Cum treci peste o demitere? Sfaturi de la psihologul Constantin Cornea

Cum poți trece peste o demitere? Ne aflăm într-o perioadă destul de grea, multă lume se confruntă cu probleme în viața profesională. Cum trecem peste ele?
Share this article

Ce poți face pentru a trece peste o demitere? Din păcate, dincolo de problemele de sănătate provocate de pandemia de coronavirus, economia a fost la rândul ei afectată. Destul de multe persoane au rămas fără un loc de muncă, aproape peste noapte.

Foarte mulți oameni se vor lupta pentru a supraviețui economic. Mulți vor începe lupta de pe piața muncii, alții se vor gândi la o reconversie profesională și poate unii vor alege să plece din țară. Indiferent de hotărârile pe care le vor lua, șomajul va provoca daune de natură psihică pentru fiecare dintre ei.

Unii vor trece mai ușor peste această încercare, alte persoane vor fi afectate destul de grav și pe o perioada lungă de timp. Impactul pe care îl va avea o demitere în viața fiecăruia va depinde de vârstă, temperament, poziția socială sau alte probeme de sănătate. Tocmai de aceea, am vrut să aflăm care sunt urmările psihologice pe care ni le poate aduce o demitere. Și am vorbit cu psihologul Constantin Cornea despre cum putem trece peste un astfel de moment dificil.

Care pot fi afecțiunile psihice care pot fi provocate de pierderea locului de muncă?

Din păcate, afecțiunile pot fi foarte multe, putem aminti în acest sens de:

  • depresie, anxietate, tulburare bipolară
  • atacuri de panică
  • tulburare borderline
  • tulburări ale vieții sexuale
  • tulburări alimentare
  • tulburări ale somnului
  • acutizarea unor adicții

De asemenea, pot apărea probleme în cuplu: divorț sau certuri foarte dese. Mai mult decât atât, în privința vieții sociale putem vorbi de retragere și lipsa oricărei dorințe de a mai socializa.

Sfatul meu este ca, în cazul în care stările noastre tind să se acutizeze sau considerăm că nu ne mai putem descurca singuri, să apelăm la ajutor specializat: medic de familie, psiholog, psihiatru sau de ce nu, putem discuta cu un preot. Nu este nici pe departe un act de eroism dacă încercăm să ne zbatem să ne rezolvăm singuri anumite tulburări psihice, ba din contra. Dacă le lăsați prea mult să vă acapareze, rezolvarea acestora va putea dura mai mult sau se pot agrava foarte tare, putând necesita spitalizare.

Cum înțeleg copiii banii și de ce vor să fie bogați? Aflăm de la psihologul Constantin Cornea

Ce putem face pentru a minimaliza efectele pierderii locului de muncă?

Trebuie să ne gândim că nu este vina noastră. Ceea ce s-a întâmplat cu pandemia de coronavirus, din nefericire, nu putea fi prevăzut în niciun fel. Trebuie să încercăm să ne focusăm pe căutarea unui nou loc de muncă. În fond, lumea va merge mai departe și cu siguranță, putem să ne găsim locul nostru într-o altă companie.

Și cum putem face acest lucru? La ce activități ar trebui să ne gândim pentru a nu ne blama sau victimiza?

Ar trebui să ne concentrăm toată energia spre a ne îndeplini obiectivul: acela de a ne găsi un nou loc de muncă sau a ne găsi un nou domeniu de activitate. Cred că ar trebui să fim pragmatici și optimiști. Să ne concentrăm pe a ne construi un CV cât mai complet, să ne facem conturi pe toate site-urile de recrutări și mai puțin să ne gândim la motivele demiterii sau să ne întrebăm „ce ar fi fost dacă?” sau „de ce mi s-a întâmplat mie una ca asta?”.

De asemenea, nu ar fi rău să vorbim cu cât mai multe persoane cunoscute, cărora să le spunem că suntem în căutarea unui loc de muncă. Să căutăm job-uri și să aplicăm pentru ele. Cu încredere, optimism și profesionalism, această situație o să se rezolve. Trebuie să fim răbdători și încrezători, iar efectele acțiunilor noastre ne vor duce către îndeplinirea obiectivului. Știu că traversăm o perioadă dificilă, însă sunt încrezător că lucrurile se vor rezolva. Am trecut peste momente și mai grele în istoria noastră.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora