„Dacă ești lucrător comercial, tehnologia ar putea să te lovească în plex”. Este job-ul tău în siguranță? Ce spune Ciprian Stănescu despre cât de reală este amenințarea inteligenței artificiale - Pagina 2 din 3 - LIFE.ro
Sari la conținut

Dar cu alte valori?

Nu știu dacă sunt altele sau sunt mai bune… Focusul e mai mult în zona de impact, de sustenabilitate.

În afară de Future Makers unde lucrăm cu vreo 60 de start-up-uri din Europa centrală și de est, mai avem alte două programe de educație antreprenorială:

Unul se cheamă Transformator. Probabil că ai mai auzit jargonul ăsta de incubator, accelerator, așa că noi ne-am gândit că nu are sens să-l explicăm, așa că mai bine inventăm încă unul. Transformator nu e nici incubator, nici accelerator pentru business-uri care ar trebui să crească, ci pentru business-uri și ONG-uri care au nevoie să-și transforme modul în care fac lucruri. Fie că e o companie care trebuie să schimbe modul prin care produce șosete, fie că e vorba de felul în care un ONG interacționează cu beneficiarii.

Citește și: Aidan Andon, bărbatul care a jonglat cu cifrele, a plecat în Asia ca să se regăsească, și-a descoperit pasiunea pentru croitorie și talentul pentru pictură, apoi a lăsat totul ca să construiască un sat tradițional în pustietate

Cine sunteți voi?

Noi suntem Social Innovation Solutions, o organizație pornită în 2018, care azi am ajuns să fim aproape 20 de oameni în echipă, oameni veniți din tot felul de medii, de la oameni de marketing și creație, până la oameni care au lucrat în tot felul de companii mai mici sau mai mari.

Ciprian Stănescu
Fetițele lui Ciprian Stănescu

Dar de unde a pornit organizația?

A pornit de la mine. Povestea a început într-o mare măsură în timpul concediului de îngrijire a copilului, când am stat acasă un an și zece luni cu prima mea fată. În anul în care credeam că o să mă relaxez – abia apoi mi-am dat seama că being a parent is a full time job – am realizat că trebuie să schimb puțin ce fac. Deja aveam vreo 10 ani într-o organizație americană și mi-am dat seama că trebuie să mă întorc la partea de educație cu o perspectivă diferită legată de viitor. Când ai un copil se transformă foarte mult dinamica a ceea ce înseamnă viitor, așa că din 2017 am început să construiesc mai multe tipuri de programe educaționale pentru tineri și spații de conversație care au început mai degrabă personal și subiectiv, încercând eu și alți prieteni să înțelegem cum ar putea să arate viitorul. Încet, încet toate aceste interese s-au adunat sub Social Innovation Solutions.

În afară de incubatoarele și programele educaționale, o să lansăm un program ușor mamut de educație digitală pentru IMM-uri. De ce îi zic mamut, pentru că anul acesta vrem să lucrăm cu 10 mii de IMM-uri și sunt convins că o să reușim asta.

Mai avem și multe platforme de conversație pentru că încercăm să adunăm mai mulți oameni pentru că încercăm să înțelegem împreună cum va arăta viitorul. Iar acestea s-au transformat în niște conferințe internaționale foarte faine, de la Future Summit până la Climate Change Summit.

De aici și trendurile pentru viitor legate de sustenabilitate și inovație?

Ce vedem nu doar în România, e că mai degrabă suntem reactivi. Vine ceva și reacționăm, când mai degrabă am putea să fim proactivi, să înțelegem ce lucruri ar putea să se întâmple, ce oportunități sau amenințări sunt și cumva să ne ridicăm pe val, nu să fim sub val mereu. Acesta este și motivul pentru care acest raport apare în fiecare an, din 2019 încoace. În fiecare an lansăm acest studiu care e o enciclopedie de resurse și idei care să ajute cititorii – sunt câteva mii de oameni care au descărcat studiul. Scopul principal al studiului, care vine și din feedback este că ajută la scurtarea unui timp de căutare pentru oameni care sunt activi și care vor să audă de modele noi de business, de diverse soluții sau pentru cei care vor pur și simplu să înțeleagă complexitatea și intersectabilitatea dintre teme. Dacă te uiți la viitor doar din perspectiva energiei, nu cred că e suficient. De aceea raportul e cu mai multe teme.

Ciprian Stănescu

Aș întreba din perspectiva unui om obișnuit: cum m-ar ajuta pe mine acest raport legat de trendurile viitorului în criza asta ce se preconizează?

Sincer, nu doar că acest raport nu va putea niciodată să ajute pentru decizii pe termen scurt sau pentru a înțelege realitățile de peste o zi jumătate. E mai degrabă un mod de a înțelege povestea mai în ansamblu și de a găsi oportunități. Dacă lucrezi într-o companie care nici nu contează ce face, dacă lucrezi la stat, ești învățătoare sau orice, probabil că nu vei mai face asta în următorii 10 ani. Ce e bine, e să avem mereu la îndemână resurse care să ne ajute să înțelegem mai bine ce se întâmplă în toată lumea și să rămânem conectați la realitatea în care trăim.

Genul acesta de studiu nu e o pastilă pe care o iei când te doare capul. E ceva ce ar trebui să rumegi mai degrabă des ca să ne ajute să fim puțin mai bine pregătiți pentru viitor.

Mă uit și la copiii mei și observ cât de mult durează să dobândească o abilitate și cât de mult durează să schimbi un anumit tip de comportament.

Dacă comportamentul majorității oamenilor din jurul nostru este să se gândească la mâine, nu la poimâine, cele 80 de pagini de studiu pe care le-am oferit cu o să schimbe dramatic nimic, niciodată.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora