Dăruiește lumina oamenilor din spitalele din România! Cu doar un click îți vei arăta aprecierea și recunoștința pentru cei care ne salvează viața - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sunt aproape doi ani de zile de când ochii noștri sunt ațintiți asupra spitalelor din România aproape în fiecare clipă. Sunt doi ani care au trecut greu și au lăsat multe goluri în sufletele noastre, unele ce nu vor mai fi umplute niciodată.

Dar pentru unii dintre noi timpul a trecut prea repede, nelăsând timp de gândire la ce ar fi fost dacă. Pe ei i-am numit eroi la un moment dat, iar titlul acesta probabil nu se va șterge niciodată, deși pe mulți dintre ei nu-i încălzește cu nimic. Ei au altceva cu care să-și ocupe timpul și mintea: salvarea vieților omenești.

Și chiar dacă ne gândim permanent la ei, de Crăciun am vrea să le și arătăm cât de mult înseamnă pentru noi. Aceasta probabil a fost și dorința E.ON care a conceput o întreagă campanie dedicată spitalelor, Dăruiește lumina și a scris în numele acestor instituții, atât de greu încercate azi, scrisori adresate lui Moș Crăciun. Pentru că, indiferent de vârsta pe care o avem, toți credem în magia Crăciunului. Iar E.ON a înțeles că e nevoie de noi toți ca să facem lucrurile bine. Și doar dacă ne adunăm cât mai mulți dintre noi putem aduce lumină în sufletele celor care au nevoie.

Înainte însă de a-ți povesti despre această campanie prin care putem dona kilowați spitalelor din România, o să-ți descriu un om. Un om care, în foarte puține cuvinte a reușit să-mi zugrăvească imaginea oamenilor în halate albe.

Eroii de la Suceava

dăruiește lumina
Dr. Dan Teodorovici, medic la secția Urgențe și purtător de cuvânt al spitalului

Azi întâmplarea a făcut să-l am ca interlocutor pe unul dintre medicii din spital și cumva am retrăit toate emoțiile primelor zile de pandemie.

Dan Teodorovici este medic la secția de urgență și purtătorul de cuvânt al spitalului. L-am intervievat pentru că mi-am dorit să aflu cât mai multe despre Spitalul de urgență din Suceava, în încercarea de a te convinge pe tine și pe cât mai mulți oameni să donați kilowați.

Dan Teodorovici, în ciuda funcției de comunicator al spitalului, nu se folosește de o ploaie de cuvinte în exprimare. Dimpotrivă, vorbește puțin însă transmite cele mai puternice emoții. Pentru că nu ai cum să nu încerci să vezi prin ochii lui ce înseamnă să muncești la Secția de primiri Urgențe a unui spital din România.

L-am întrebat de ce crede că ar trebui să donăm kilowați pentru spitalul din Suceava, iar răspunsul a fost extrem de emoționant: ”Trebuie să donăm pentru toate spitalele, nu doar pentru cel din Suceava. Toți avem nevoie să ne reducem costurile ca să putem asigura servicii cât mai bune pacienților”

Portretul unui om în halat alb

Dan Teodorovici s-a născut la Iași, în urmă cu 38 de ani. Tatăl său este medic stomatolog, iar mama economist, meserii pe care nu și-a dorit niciodată să le îmbrățișeze. El a rămas statornic visului său din copilărie, acela de a deveni polițist. Și ar fi reușit poate dacă nu ar fi fost respins la Academia de Poliție din cauza unei probleme medicale. Părinții i-au sugerat să aleagă Medicina pentru că va avea tot o profesie în slujba oamenilor, poate mai apreciată și mai de folos ca oricare alta.

L-am întrebat de ce a ales medicina de urgență. „Dacă Medicina nu a fost prima mea opțiune, pentru urgență am dezvoltat în timp o mare pasiune. În primii ani de facultate am fost voluntar SMURD și am înțeles exact ce înseamnă medicina de urgență”. Iar apoi nici că s-a mai gândit la altă specializare. În timpul vacanțelor și al stagiilor de practică îl găseai numai la Camera de urgență, iar când s-a pus problema alegerii specializării pentru rezidențiat, nici nu a clipit când a spus UPU.

Purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Ioan cel Nou din Suceava a ajuns pentru că, din nou, era nevoie de el și s-a gândit că dacă poate să ajute, de ce să nu o facă? Știa despre sine că nu e mare povestitor, însă viețile salvate reprezintă cel mai de succes comunicat de presă.

Citește și: Steps of hope – locul în care copiii instituționalizați pot trăi ca într-o familie, alături de „mama” Iris – o elvețiancă plină dragoste – și „bunicul” Andrei

Azi își împarte viața între propria familie și cea de la spital. Are în fiecare zi frustrări și neajunsuri, dar „de cele mai multe ori reușim să salvăm viața oamenilor. Iar asta e cel mai important”, îmi spune Dan Teodorovici. „Am avea însă nevoie de mai mulți oameni, în special mai mulți urgentiști. Pentru că indiferent de numărul pacienților, noi suntem tot atâția. Și e greu să le explicăm oamenilor de ce trebuie să aștepte, atunci când o fac”.

Probabil ar fi nevoie de mult mai multe, însă ceea ce au din belșug oamenii în halate albe de la spitalul din Suceava este dedicarea, priceperea, compasiunea pentru semeni și dorința de a face bine. Dan Teodorovici nu se plânge, dimpotrivă, spune că are cea mai bună echipă, iar colegialitatea, cât și restul sentimentelor de bine de care dau dovadă cei din jurul lor sunt neprețuite.

„Nu pot spune că am timp să mă gândesc. Sunt optimist, așa cum sunt și colegii mei. Dacă nu am fi optimiști, nu am putea pune capul pe pernă seara și nu am putea merge înainte. Iar noi mergem înainte pentru că e nevoie de noi. Probabil cel mai mare vis al medicilor de la Urgență ar fi să nu mai fie nevoie de ei. Dar e imposibil!”, povestea Dan Teodorovici.

Dăruiește lumina de care avem nevoie

dăruiește lumina
Scrisoarea pentru Moș Crăciun din partea angajaților Spitalului de urgență din Suceava

Spitalul județean de urgență Sfântul Ioan cel Nou din Suceava a primit anul acesta aproape 70 de mii de pacienți, dintre care aproape 50 de mii au rămas internați. M-am gândit să fac o medie și am ajuns la concluzia că în jur de 200 de pacienți intră zilnic pe poarta spitalului. Apoi am încercat să-mi imaginez cum a fost în perioada în care valul IV al pandemiei ne-a lovit pe toți. „A fost o luptă continuă. Cea mai mare bătălie s-a dus pe secțiile COVID și ATI. La Urgență oricum bătălia nu se oprește niciodată”, povestea doctorul Teodorovici. „Îmi amintesc cum pacienții de Terapie Intensivă stăteau pe holuri la Urgență pentru că nu mai aveam locuri pentru ei”.

Cu toate acestea acești oameni nu s-au descurajat, nu s-au plâns, nu s-au văitat, nu au implorat divinitatea. Și-au făcut treaba și „nimic nu se compară cu emoția aceea când reușim să salvăm o viață. Și, din fericire, de cele mai multe ori așa se întâmplă”, mai povestea purtătorul de cuvânt al spitalului din Suceava.

Acum e rândul nostru să-i ajutăm. Iar efortul nostru este nesemnificativ în fața sacrificiilor lor.

Nu trebuie decât să reacționăm în Social Media la campania E.ON. Fiecare reacție de-a noastră pe Facebook (share, like comment) va dona 100 de kilowați spitalului din Suceava, kilowați ce vor fi scăzuți din factura instituției. Un share pe story Instagram folosind tag-ul Dăruiește Lumina va dona încă 100 de kilowați spitalului. E un efort prea mic pentru un dar așa de însemnat pentru eroii noștri.

Iar apoi, un gând bun și poate o rugăciune pentru cei care au grijă să ne salveze viețile, ar putea fi un dar de Crăciun în plus.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora