De ce e mai ieftin să mergi la mare în Grecia decât în România? - LIFE.ro
Mergi la conținut

De ce e mai ieftin să mergi la mare în Grecia decât în România?

Nu o dată am auzit că e mai ieftin la mare în Grecia decât în România. Și nu o dată am constatat că e pe deplin adevărată această afirmație.
Share this article

Nu o dată am auzit că e mai ieftin la mare în Grecia decât în România. Și nu o dată am constatat că e pe deplin adevărată această afirmație.

Iubesc marea și iubesc Grecia. Dacă Dumnezeu ar face o minune, m-ar muta pentru totdeauna undeva pe malul mării. Iar dacă eu aș face o minune, malul acesta ar fi în Grecia.

Cu aceste destăinuiri ale mele, veți spune că sunt subiectivă atunci când spun că e mai ieftin la mare în Grecia decât în România, însă o să vă explic imediat calculul.

Am vizitat câteva insule grecești în tinerețe, când încă nu aveam copii și, într-adevăr, atunci mi s-a părut destul de scumpă o vacanță în paradisul elen. Însă, la vremea respectivă alegeam numai destinații exotice, cu servicii de cea mai bună calitate. De când am copii, am ales destinații mai apropiate și, evident, cu altfel de servicii, potrivite familiilor cu copii mici.

mai ieftin la mare în Grecia decât în România
Florile portocalii care împodobesc aproape toate curțile din Grecia. Foto: Shutterstock

Mai ieftin la mare în Grecia decât în România: Cazarea

Vom vorbi acum strict de cazare. O cazare decentă, la noi la mare, pornește de la minim 300 de lei pe noapte. Dar trebuie să fii ultra norocos să o găsești sau să ai un prieten care cunoaște un prieten care te poate include într-un circuit închis al închirierilor de apartamente.

Pentru o familie cu doi copii (două paturi duble), prețul cel mai realist de cazare este de 500 de lei pe noapte (100 de euro). Cu 100 de euro pe noapte în Grecia vei sta în lux. Asta ca să nu mai vorbim că rareori vei găsi în România o cazare echipată cu chicinetă, extrem de utilă familiilor cu copii, iar părinții știu foarte bine la ce mă refer.

E adevărat că poate în Grecia nu vei găsi cazarea pe plajă, cum mulți visează, dar la câțiva zeci de metri de plajă, cu siguranță. Cine are nevoie de recomandări, să-mi lase un mesaj că am experimentat niște apartamente minunate, aproape de plajă, extrem de curate, la parte, ideale pentru familii cu copii mici în Halkidiki și în Thassos. Nici una nu a costat mai mult de 65 de euro pe noapte. În plus, curtea era amenajată cu loc de joacă pentru copii. Ce poți să-ți dorești mai mult.

Noi, de când erau copiii foarte mici, nu am ales niciodată cazarea în funcție de proximitatea unei plaje pentru că am fost în fiecare zi la altă plajă, cu mașina și am vizitat locuri noi și am avut tot timpul în portbagaj jucăriile de plajă și colacii pe care nu mai trebuia să-i cărăm în spinare de la cazare.

Citește și: Cele mai frumoase locuri din Thassos, admirate și recomandate de noi!

mai ieftin la mare în Grecia decât în România
Plaja din Costinești, cândva stațiunea tineretului. Foto: Shutterstock

Mai ieftin la mare în Grecia decât în România: Mâncarea

Despre mâncare nu aș spune că e neapărat mai ieftină, ci mai degrabă este la un preț corect. Sunt puține locuri în România, de fapt unul sau două, pe malul mării, unde nu simți că ți se bagă mâna în buzunar la restaurant, că ești jecmănit. Unde după masă te ridici flămând și cu buzunarul ușurat de bani. În Grecia niciodată nu m-am ridicat flămândă de la masă. Iar dacă o cină ne-a costat în jur de 50 de euro pentru toți patru, am simțit că a meritat fiecare bănuț. Brânza, peștele și fructele de mare bine gătite pot fi neprețuite.

Iar ca să justific de ce am spus că e mai ieftin să mănânci la mare în Grecia decât în România, o să-ți spun cum facem noi. Români fiind ne place grătarul. Și tot români fiind ne place să petrecem în gașcă. Nu e nimic mai frumos ca cei mici să se joace printre picioarele noastre iar noi să preparăm pește la grătar. Prețul e o nimica toată, iar gustul divin. În plus, bucurându-ne de chicinetă, micul dejun îl servim mereu pe terasa apartamentului, după ce am făcut cumpărături de la supermarket sau am luat plăcinte proaspete și calde de la brutărie.

mai ieftin la mare în Grecia decât în România
O terasa pe malul mării în Lefkada. Foto: Shuterstock

Mai ieftin la mare în Grecia decât în România: Transportul

Ei bine, transportul nu e deloc mai ieftin, însă se amortizează din costul cazării și al mâncării. Dacă alegi să mergi cu avionul, abia atunci când cumperi biletele realizezi că ai făcut prea mulți copii . Dacă alegi să mergi cu mașina, în afară de distanța destul de mare pe care trebuie să o plătești, trebuie să mai pui la socoteală și taxele de autostradă, dar și cheltuielile cu BAC-ul dacă vrei să ajungi pe vreo insulă. Și nu uita să-ți cumperi rovignetă dacă traversezi Bulgaria.

Însă costurile nu sunt de speriat. Pentru o vacanță de 10 zile în Halkidiki, de exemplu, noi am cheltuit 200 de euro pe benzină și alte taxe, însă am făcut de multe ori drumuri la diferite plaje, mai apropiate sau mai îndepărtate de cazare. Avantajul de a avea mașina la îndemână este de neprețuit. Un sfat pe care probabil l-ai mai auzit: fă plinul înainte de a ieși din Bulgaria și încearcă să-ți ajungă benzina până când treci vama înapoi. Benzina în Bulgaria e mult mai ieftină decât în Grecia, chiar mai ieftină și decât în România.

Acum îți voi spune alte câteva motive pentru care merită să mergi la mare în Grecia:

  • Niciodată nu vei găsi plaje ticsite de oameni
  • Peisajele sunt absolut impresionante
  • Oamenii sunt extrem de drăguți
  • Oriunde ai merge ai posibilitatea să închiriezi o barcă și să ai parte de cea mai frumoasă experiență.
  • În situația de acum, poți merge în Grecia dacă ai fost vaccinat, ai făcut testul PCR sau ai dovada că ai trecut recent prin boală. Copiii până la 10 ani nu trebuie să arate nici o dovadă.
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora