Deserturi care nu îngraşă - 10 reţete pentru toată lumea
Una dintre marile dorințe ale multora dintre noi este să avem la îndemână deserturi care nu îngrașă, de preferabil cât mai multe și mai diversificate. Și nu, nu e o utopie. Acestea chiar există și, mai bine, cele mai multe sunt și foarte ușor de făcut, chiar și de cei care spun că dacă intră în bucătărie sigur se lasă cu un mic dezastru.
Budincă de ciocolată
Pentru că cei mai mulţi dintre noi reacţionează în acelaşi fel, începem recomandările noastre de deserturi care nu îngraşă cu o delicioasă budincă de ciocolată. Aveţi nevoie de atât de puţine ingrediente şi de atât de puţin timp pentru preparare încât sigur va deveni una dintre reţetele voastre preferate.
Ingrediente:
- 2 linguri cacao pudră
- 3 banane coapte
- scorțișoară
Un blender e de mare ajutor în acest caz, dar dacă bananele sunt extrem de coapte, vă veţi descurca şi cu o furculiţă şi o spatulă. Aşadar, mărunţiţi bine bananele şi amestecaţi cu pudra de cacao și scorțișoara. Puteţi mânca pe loc sau o puteţi lăsa câteva minute la frigider, ca să se răcească.
Înghețată de măr
Nu există un anotimp potrivit pentru îngheţată. Este un desert mult prea gustos ca să fie consumat doar pe parcursul câtorva luni pe an. Iar îngheţata de măr este una dintre cel mai simplu de făcut şi de-a dreptul delicioasă.
Aveţi nevoie doar de mere, o lămâie şi puţină miere. Merele se spală bine, se curăţă de coajă şi se dau pe răzătoarea mică. Se stropesc cu puţin suc de lămâie ca să nu oxideze şi se amestecă bine cu mierea. Piureul obţinut se pune în cupe sau forme speciale pentru îngheţată şi se dă la congelator pentru 4-5 ore.
Măr copt cu scorţişoară
Continuăm lista de deserturi care nu îngraşă cu reţetele cu măr pentru că acest fruct pare uşor nedreptăţit, deşi face parte din categoria fructelor slab calorice şi se găsesc şi atâtea soiuri, atât de diferite la gust, încât n-ai cum să nu găseşti măcar unul singur care să-ţi fie pe plac.
Mărul copt cu scorţişoară a fost printre deserturile copilăriei multora dintre noi şi este atât de uşor de făcut încât n-ai cum să dai greş cu el oricât de nepriceput ai fi prin bucătărie.
Ai nevoie de mere, scorţişoară, nucă, miere şi, opţional, o jumătate de portocală. Merele se spală şi se decupează în zona cozii, ca un capac. Se îndepărtează cu grijă cotorul cu ajutorul unui cuţit mic. Nuca tocată, mierea, scorţişoara şi sucul de portocală se omogenizează bine, apoi merele se umplu cu acest amestesc şi se acoperă cu capacele lor. Se aşează pe o tavă şi se lasă în cuptorul încins la 170 de grade, timp de 25-30 de minute.
Dovleac copt cu miere şi scorţişoară
Dovleacul face parte din categoria plantelor pe care ori le iubeşti, ori le deteşti. Noi spunem că dacă faci parte din cea de-a doua categorie, ar trebui să încerci această reţetă clasică, dar mereu surprizătoare.
Dovleacul se taie în felii mai mici sau mai mari, după preferinţe şi inspiraţie. Acestea se pun pe o tavă acoperită cu folie de copt şi se dau la cuptorul încins pentru aproximativ 30-35 de minute. La final se unge cu miere, se presară cu scorţişoară şi, dacă aveţi la îndemână, coajă de lămâie sau portocală.
Ciocolata neagră
Sigur, poţi cumpăra ciocolata direct din magazin, dar fii sigur că ai citit corect eticheta şi că nu are zahăr adăugat sau lapte. Dacă nu, încearcă reţeta aceasta. Ar putea deveni preferata din toată lista noastră cu deserturi care nu îngraşă..
Ingrediente:
- 60g unt de cacao
- 80g unt de cocos
- 3 linguriţe cacao
- 1 linguriţă nectar de cocos
Untul de cocos şi untul de cacao se topesc la bain marie şi se amestecă până ajung la o culoare uniformă. Se adaugă apoi cacao praf şi nectarul de cocos. Se amestecă bine toate ingredientele şi apoi se toarnă într-o formă de făcut bomboane sau într-o caserolă cu laturi drepte, ca să capete ascpectul unei ciocolate. Ai grijă să tapetezi însă caserola cu hârtie de copt, ca să o poţi desprinde uşor. Se dă totul la congelator pentru 20 de minute şi apoi se poate savura.
Nucile se călesc uşor într-o tigaie, fără ulei. Puteţi folosi chiar un amestesc de nuci pentru o diversitate mai mare a gustului. Mărunţiţi-le apoi cu un cuţit sau cu ajutorul unui blender, în funcţie de cât de tare vreţi să simţiţi aromele. Puneţi într-un bol iaurtul şi amestecaţi-l uşor cu un strop de esenţă de vanilie. Presăraţi peste acest amestec nucile mărunţite şi apoi turnaţi mierea.
Aceste desert se mănâncă pe loc, înainte ca mierea să se dizolve în iaurt.
Desert pufos de ciocolată
Facem ce facem şi revenim la ciocolată. Iar un desert de ciocolată fără făină, zahăr sau ouă nu doar că sună, dar şi este perfect pentru o siluetă suplă.
Ingrediente:
- 1 banană mare
- 3 linguri cu lapte de migdale
- 2-3 linguri cu cacao pudră
- 2-3 linguri de fulgi de cacao
- zeamă de lămâie sau coajă de portocală
Adaugă toate ingredientele, mai puţin fulgii de cacao, în blender şi amestecă până se omogenizează. Compoziţia se transferă într-un bol rezistent la temperaturi înalte şi se decorează cu fulgii de cacao. Se pune la cuptorul încins la 180 de grade pentru 10-12 minute. Când amestecul s-a umflat şi începe să se rumenească, acesta este gata.
Budincă de chia cu piure de mango
Ingrediente:
- 50g seminţe de chia
- 400ml lapte de cocos
- 1 lingură cu miere
- 1 mango bine copt
- 1 banană
- 100ml apă
Seminţele de chia se pun într-un borcan, peste ele se adaugă laptele şi mierea, se amestecă bine pentru ca mierea să se dizolve şi se ţine o noapte la frigider. A doua zi curăţă mango, taie-l şi pune-l în blender, împreună cu banana şi apa şi mixează totul. Într-un pahar pune 3-4 linguri de budincă de chia, apoi 3-4 linguri cu piure de mango. Lista cu deserturi care nu îngraşă a fost completată cu încă unul delicios!
Porridge cu fructe uscate
Porridge-ul a fost multă vreme privit ca o fiertură fără sens. În realitate, cu ingredientele potrivite, acesta poate deveni un mic-dejun sau un desert perfect.
Ingrediente:
- 50g fulgi de ovăz
- 250g lapte
- 1 linguriță miere
- fructe uscate
- scorțișoară
Ovăzul și laptele se pun la fiert și se amestecă până când ovăzul se umflă și totul se transformă într-un terci. Când se răcește puțin se adaugă mierea și scorțișoara și se amestecă împreună cu fructele uscate.
Tiramisu dietetic
Tiramisu este un desert extrem de îndrăgit, dar cu multe calorii. Există însă și rețete pentru cei care nu vor să renunțe la dulciurile preferate, dar nici nu vor bombe calorice în farfurie. Tocmai de aceea nu avea cum să lipsească din lista noastră cu deserturi care nu îngraşă.
Ingrediente blat:
- 100g migdale
- 4 curmale
- 3 lingurițe de cafea gata preparată
- 2 linguri fulgi de ovăz
- 1 linguriță cacao
- 1 lingurița nectar de cocos
- extract de vanilie
- un praf de sare
Ingrediente cremă:
- 150g caju
- 10 lingurițe lapte de cocos
- 60ml lapte de orez
- 2 lingurițe psyllium hidratate în 100ml lapte vegetal
- 3 linguri nectar de cocos
- extract de vanilie
- un praf de sare
- 2-3 linguri de carob
Migdalele, curmalele, ovăzul, lingurița de cacao și sarea se mixează în blender până se transformă într-un mix asemănător cu făina. Se toarnă peste el cafeaua, nectarul de cocos și vanilia și se amestecă bine până se omogenizează bine. Compoziția se așează într-o tavă cu pereți detașabili și se apasă puțin cu o lingură. Se bagă în frigider.
Între timp mixăm bine caju-ul, laptele de cocos, laptele de orez, semințele de psyllium, nectarul de cocos, extractul de vanilie și sarea. Se toarnă amestecul peste blat, iar pe deasupra se presară carobul.
Desertul trebuie să stea la rece cel puțin 2 ore.