Dieta mediteraneană pe zile
Dieta mediteraneană are reputația de a fi una dintre cele mai sănătoase, delicioase, dar și ușor de urmat diete care există la ora actuală. Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline. Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. De asemenea, vinul roșu se consumă regulat în dieta mediteraneană pe zile, însă în cantități moderate.
Sudiile arată că beneficiile dietei mediteraneene sunt multiple: o scădere mai bună în greutate, un control mai bun al nivelului de glucoză (zahăr) din sânge și riscul redus de depresie, pentru a numi doar câteva dintre ele. Dieta mediteraneană a mai fost asociată cu reducerea nivelului de inflamație din corp, risc mai mic de atac de cord și de boala Alzheimer.
Conceptul din spatele dietei mediteraneene este să mănânci precum oamenii din zona mediteraneană. Dieta mediteraneană pe zile include alimentele de care corpul tău are nevoie și care, în același timp, te ajută să slăbești. Tot ce trebuie să faci este să mănânci sănătos, încercând să eviți dulciurile, lactatele (deși iaurtul și mici cantități de brânză sunt permise!) și carnea roșie, favorizând fructele, legumele și peștele.
Dieta mediteraneană pe zile
Ca să îți fie mai ușor să îți organizezi mesele, iată cum arată dieta mediteraneană pe zile:
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 1
Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure și o linguriță de miere
Gustare: o palmă de migdale
Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette
Gustare: câteva măsline
Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roșii, ardei) și alac (o cereală înrudită cu grâul)
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 2
Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală și un fruct
Gustare: o palmă de fistic
Prânz: salată de linte cu ardei copți, roșii uscate, capere și oțet balsamic
Gustare: humus cu legume
Cina: somon cu quinoa și legume sotate cu usturoi
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 3
Mic dejun: brânză ricotta cu nuci și fructe
Gustare: năut copt
Prânza: salată tabouleh cu o pită din făină integrală
Prânz: frigărui cu mozzarella, roșii cherry și busuioc, stropite cu ulei de măsline
Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi și salată verde cu sos vinaigrette
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 4
Mic dejun: fructe cu două felii de brânză brie
Gutare: caju și fructe uscate
Prânza: supă de legume cu pâine integrală
Gustare: un platouaș cu măsline, două feliuțe de branză, castraveți și roșii cherry
Cină: peste alb gătit la cuptor cu ulei de măsline și usturoi, servit cu zucchini și cartof dulce
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 5
Mic dejun: omletă cu roșii, ierburi aromatice și măsline
Gustare: două smochine cu unt de arahide
Prânz: o salată cu fasole albă, legume, măsline și un pic de piept de pui
Gustare: o piersică și un iaurt
Cină: frigărui cu creveți, servite cu varză de Bruxelles
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 6
Mic dejun: omletă cu legume și arpagic verde, cu brânză feta și o felie de pâine integrală
Gustare: iaurt grecesc
Prânz: un castron de quinoa cu cubulețe de pui, feta și legume
Gustare: humus cu legume
Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola și quinoa
Dieta mediteraneană pe zile: ziua 7
Mic dejun: frittata cu legume
Gustare: o palmă de fructe de pădure
Prânz: un mic platouaș cu somon afumat, capere, lămâie, crackerși integrali și legume crude
Gustare: avocado cu sare și lămâie, servit cu castraveți
Cina: paste cu midii în sos roșu