Căutare

Share this article

Dieta mediteraneană are reputația de a fi una dintre cele mai sănătoase, delicioase, dar și ușor de urmat diete care există la ora actuală. Este o dietă bogată în fructe, legume, cereale integrale, leguminoase și ulei de măsline. Carnea de pasăre, peștele și fructele de mare sunt recomandate în locul cărnii roșii. De asemenea, vinul roșu se consumă regulat în dieta mediteraneană pe zile, însă în cantități moderate.

Sudiile arată că beneficiile dietei mediteraneene sunt multiple: o scădere mai bună în greutate, un control mai bun al nivelului de glucoză (zahăr) din sânge și riscul redus de depresie, pentru a numi doar câteva dintre ele. Dieta mediteraneană a mai fost asociată cu reducerea nivelului de inflamație din corp, risc mai mic de atac de cord și de boala Alzheimer.

Conceptul din spatele dietei mediteraneene este să mănânci precum oamenii din zona mediteraneană. Dieta mediteraneană pe zile include alimentele de care corpul tău are nevoie și care, în același timp, te ajută să slăbești. Tot ce trebuie să faci este să mănânci sănătos, încercând să eviți dulciurile, lactatele (deși iaurtul și mici cantități de brânză sunt permise!) și carnea roșie, favorizând fructele, legumele și peștele.

foto: iStock

Dieta mediteraneană pe zile

Ca să îți fie mai ușor să îți organizezi mesele, iată cum arată dieta mediteraneană pe zile:

Dieta mediteraneană pe zile: ziua 1

Mic dejun: iaurt grecesc cu fructe de pădure și o linguriță de miere

Gustare: o palmă de migdale

Prânz: Ton pe pat de legume, cu sos vinaigrette

Gustare: câteva măsline

Cina: Piept de pui cu legume sote (zucchini, roșii, ardei) și alac (o cereală înrudită cu grâul)

 Dieta mediteraneană pe zile: ziua 2

Mic dejun: un ou fiert tare, o felie de pâine prăjită din făină integrală și un fruct

Gustare: o palmă de fistic

Prânz: salată de linte cu ardei copți, roșii uscate, capere și oțet balsamic

Gustare: humus cu legume

Cina: somon cu quinoa și legume sotate cu usturoi

 Dieta mediteraneană pe zile: ziua 3

Mic dejun: brânză ricotta cu nuci și fructe

Gustare: năut copt

Prânza: salată tabouleh cu o pită din făină integrală

Prânz: frigărui cu mozzarella, roșii cherry și busuioc, stropite cu ulei de măsline

Cina: pui la cuptor/grill cu gnocchi și salată verde cu sos vinaigrette

Dieta mediteraneană pe zile: ziua 4

Mic dejun: fructe cu două felii de brânză brie

Gutare: caju și fructe uscate

Prânza: supă de legume cu pâine integrală

Gustare: un platouaș cu măsline, două feliuțe de branză, castraveți și roșii cherry

Cină: peste alb gătit la cuptor cu ulei de măsline și usturoi, servit cu zucchini și cartof dulce

 Dieta mediteraneană pe zile: ziua 5

Mic dejun: omletă cu roșii, ierburi aromatice și măsline

Gustare: două smochine cu unt de arahide

Prânz: o salată cu fasole albă, legume, măsline și un pic de piept de pui

Gustare: o piersică și un iaurt

Cină: frigărui cu creveți, servite cu varză de Bruxelles

 Dieta mediteraneană pe zile: ziua 6

Mic dejun: omletă cu legume și arpagic verde, cu brânză feta și o felie de pâine integrală

Gustare: iaurt grecesc

Prânz: un castron de quinoa cu cubulețe de pui, feta și legume

Gustare: humus cu legume

Cina: fructe de mare cu broccoli, fenicul, rucola și quinoa

Dieta mediteraneană pe zile: ziua 7

Mic dejun: frittata cu legume

Gustare: o palmă de fructe de pădure

Prânz: un mic platouaș cu somon afumat, capere, lămâie, crackerși integrali și legume crude

Gustare: avocado cu sare și lămâie, servit cu castraveți

Cina: paste cu midii în sos roșu

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO