Adevărul despre hamburger: 7 lucruri ciudate, dar delicioase despre istoria burgerului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Adevărul despre hamburger este următorul: Este ceva atât de simplu, dar ceva atât de bun – două chifle gustoase în jurul cărnii delicioase.

Hamburgerii sunt minunați. Dar ce anume îi face atât de minunați? Cu atât de multe ingrediente și atât de multe variații, este greu de știut exact de ce acest deliciu alimentar a devenit o parte atât de emblematică a gastronomiei lumii.

De-a lungul secolelor – da, secole – hamburgerul a evoluat de la ceva gustos, dar defavorizat la un produs alimentar omniprezent pe tot globul. Și în centrul acestei călătorii ciudate se află o perspectivă surprinzătoare asupra umanității în sine.

Iată șapte lucruri fascinante de-a lungul anilor și continentelor care te vor face să apreciezi hamburgerul pentru mai mult decât pentru gustul său.

Hamburgerul a fost inventat în New Haven, Connecticut.

Era în anul 1900 când imigrantul danez, Louis Lassen a unit pentru prima dată garniturile din sandvișurile sale cu friptură, le-a împachetat în chifteluțe și le-a așezat între două felii de pâine prăjită din vagonul său cu sandviciuri. Familia mai conduce astăzi Louis’ Lunch Shop pe Crown Street și încă servește sandvișurile pe pâine prăjită, fără opțiune de ketchup.

Chiar și Biblioteca Congresului S.U.A. o are în evidență!

Adevărul despre Hamburger: Doar dacă nu a fost inventat deloc în New Haven

Poate că Fletcher Davis din Atena, Texas, l-a inventat de fapt. Se presupune că a început să gătească acele chifteluțe la sfârșitul anilor 1880, apoi și-a adus deliciul la Târgul Mondial din 1904, din St. Louis, unde a câștigat atenția globală.

Sau ar fi putut fi Charles și Frank Menches din Hamburg, New York, care au rămas fără cârnați la un târg în 1885, așa că au împachetat carne de vită tocată cu cafea, zahăr brun și alte condimente pentru a masca ceea ce altfel era considerat „inferior carnii de clasă”.

Unii oameni chiar dau credit lui Charlie Nagreen din Seymour, Wisconsin, care a început să servească chiftele turtite pe pâine în 1885, chiar dacă acesta este destul de clar un „sandviș cu chifteluțe” și nu un „hamburger”.

Poate că totul a început la petrecerea din 4 iulie a producătorului de bere Oscar Weber Bilby, în 1891, chiar în Oklahoma – inima Americii.

După cum puteți vedea, există o întrebare cu privire la care dintre cele 50 de state poate revendica de fapt această delicatesă americană. Din păcate, oamenii nu țineau înregistrări foarte clare ale acestor lucruri pe atunci, așa că este destul de greu de stabilit care dintre ei a fost adevăratul pionier.

Dar știm că prima înregistrare a unei rețete asemănătoare unui hamburger a fost în 1758

„Arta gătitului făcută simplă și ușoară” de Hannah Glasse – cea mai populară carte de bucate din Anglia de mai bine de un secol – a fost bine cunoscută și în coloniile americane.

Cartea de bucate a fost actualizată de multe ori după publicarea inițială, în 1747, dar ediția din 1758 a fost cea care a menționat pentru prima dată un „cârnat de hamburg” – o combinație de carne de vită tocată și condimente care a fost apoi servită prăjită pe o singură bucată de pâine prăjită.

adevărul despre hamburger

Cârnații de hamburg nu sunt chiar un sandviș. Dar nici „friptura de hamburg”, un alt văr al burgerului.

Evident, întrebarea „ce definește un sandviș” a dus la multe dezbateri. Dar un lucru asupra căruia putem fi cu toții de acord este că necesită un fel de carcasă pentru a fi calificat drept „sandwich”… nu?

În timp ce cârnații cu hamburg de la Glasse ar fi putut fi, fără îndoială, un sandviș cu fața deschisă, populara friptură cu hamburg nu a fost cu siguranță un sandviș. Mâncarea germană a câștigat popularitate în secolul al XVIII-lea și cuprindea, ei bine, o bucată de chiftea de carne de vită împachetată împreună – uneori cu condimente sau ceapă, sau ou – și apoi gătită și servită. Care, dacă mă gândesc bine, sună foarte mult ca un hamburger fără chiflă.

(Unii ar susține că un hamburger fără chiflă nu este din punct de vedere tehnic un hamburger, dar aceasta este o discuție filozofică pentru altă dată.)

Adevărul despre hamburger: nimeni nu este sigur cine a inventat sandvișul

Poate că asta nu sună ca o parte importantă a istoriei hamburgerilor, dar… veți vedea cum se conectează.

De multe ori meritul îi revine lui John Montagu, al patrulea conte de Sandwich, care ar fi avut nevoie de o modalitate de a-și păstra mâncarea, astfel încât să poată continua să joace cărți cu prietenii săi fără să facă mizerie sau să aibă nevoie de ustensile.

Dar nu a fost primul care s-a gândit la așa ceva – Hillel cel Bătrân era cunoscut pentru că mânca sandvișuri cu pâine încă din secolul I și, desigur, multe culturi din Orientul Mijlociu și Eurasia au folosit pita pentru a conține tot felul de delicii gustoase, inclusiv carne tocată.

Așa este: hamburgerul merge până la Genghis Khan

Uite, există multă lume de cucerit, bine? Și când făceai parte din Hoarda de Aur a lui Khan, nu aveai prea mult timp să te oprești și să mănânci între invadarea a 2/3 din planetă. Soldații lui Khan stăteau uneori călare zile întregi, ceea ce nici nu era propice pentru a mânca supă.

Au găsit o cale de a ocoli problema tăind carnea în felii subțiri și împachetând-o împreună în chifteluțe portabile care puteau fi luate pe drum și mâncate după cum se putea. Uneori erau fierte, alteori maturate din timp și, de cele mai multe ori, erau doar consumate crude (dar, contrar credinței populare, nu erau așezate sub șei și gătite prin frecare la căldură).

Într-o parte a lumii, este posibil ca această carne tocată să fi evoluat în kebab, bucăți care, desigur, erau apoi conținute în pitas menționate mai sus. Se crede că nepotul lui Genghis, Kublai Khan, le-a transmis rușilor această gustare cu carne crudă, care au numit-o „friptură tartar”, după numele lor pentru popoarele turco-mongole.

Ar fi doar o chestiune de timp până când rușii să împărtășească rețeta cu germanii, care i-au dat o întorsătură și au transformat-o în fripturi de hamburg.

adevărul despre hamburger

Dar cea mai veche referință absolută la o mâncare asemănătoare unui burger vine din Roma secolului al IV-lea

Imperiul Roman antic a contribuit cu multe lucruri la lumea modernă – inclusiv, crezi sau nu, fast-food sub forma piețelor de termofolie gata de plecare (literal „un loc unde se vinde ceva fierbinte”). Potrivit unei cărți de bucate din secolul al IV-lea, unele dintre aceste termofolii au vândut o chiflă ambalată cunoscută sub numele de Isica Omentata, care era făcută din carne tocată, nuci de pin, sos de pește, vin și alte condimente. Puteți chiar să găsiți câteva rețete modernizate și să vă faceți propriile chiftele romane data viitoare când aveți chef de un meci de gladiatori!

Istoria hamburgerului ne arată exact de ce oamenii din întreaga lume iubesc acele chifle cu carne.

Puterea reală a burgerului este mult mai primordială decât atât. Pâinea și carnea sunt alimente de bază ale fiecărei culturi încă de la începuturile civilizației așa cum o știm noi. Are sens doar să le reunim într-un mod atât de simplu. Și pe măsură ce tehnologiile au continuat să evolueze, bineînțeles că le-am folosit pentru a perfecționa această combinație prin excelență, care, la rândul său, va da naștere burgerului modern așa cum îl cunoaștem.

De aceea, călătoria șerpuitoare a hamburgerului de la Roma la Mongolia, la Rusia, la Germania și, în cele din urmă, în Statele Unite este o poveste atât de grăitoare: arată cum culturile separate au atât de multe în comun în timp și spațiu. În această privință, aproape că nu contează cine a fost primul care a modelat acea chiflă sau ce i-a inspirat să o facă – pentru că impulsul a fost intrinsec uman. Ceea ce înseamnă, da, hamburgerul are puterea de a ne uni pe toți, indiferent de unde venim, ca un mare grătar global.

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora