Adevărul despre alimentele organice: merită să plătim mai mult pentru ele? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Alimentele organice sunt peste tot, dar sunt vizibil mai scumpe decât produsele convenționale. De ce costă mai mult și oare merită să plătim mai mult pentru ele?

Dacă te-ai trezit vreodată privind nedumerit la prețul căpșunilor organice din supermarket, acest articol este pentru tine. Produsele ecologice au un preț mai mare decât produsele cultivate în mod convențional și acea diferență de preț poate fi prohibitivă pentru multe familii. Înainte de a face sacrificiul de a cumpăra bio, este timpul să lămurim confuzia și să stabilim o dată pentru totdeauna dacă produsele ecologice merită costul suplimentar.

Ce este de fapt organic?

Alimentele care sunt certificate ca fiind „organice” trebuie să urmeze un cod strict de reglementări privind modul în care alimentele sunt cultivate și manipulate. Este o listă lungă și include totul, de la modul în care sunt rotite culturile la modul în care sunt hrănite animalele. Ideea este să se omită pesticidele, hormonii și alte substanțe chimice din alimentele noastre, înțelegând că acești aditivi nenaturali pot fi dăunători pentru corpul nostru. Alimentele organice costă mai mult pentru că, sincer, cultivarea produselor fără pesticide înseamnă muncă suplimentară și risc crescut – iar îndeplinirea standardelor înseamnă o concentrare mai mare pe calitate.

Așadar, alimentele organice sunt mai bune pentru noi?

Depinde. Un raport publicat în urmă cu șase ani a sintetizat informațiile din mai multe studii care investighează efectele produselor organice asupra oamenilor, precum și nivelurile de nutrienți din produsele organice și convenționale. Rezultatele au arătat că nu există nicio diferență în vitaminele și substanțele nutritive găsite în produsele organice în comparație cu produsele convenționale. Cu toate acestea, acest lucru contrazice un studiu amplu de acum patru ani care a găsit cantități semnificativ mai mari de antioxidanți în produsele organice. Din ce în ce mai multe dovezi indică faptul că alimentele organice au în general mai mulți nutrienți decât alimentele convenționale.

Trucul aici este că, chiar dacă devine clar că alimentele organice conțin mai mulți nutrienți, această cantitate nu este neapărat suficientă pentru a face diferența în corpul tău. Trecerea de la lapte convențional la lapte organic ar crește aportul de omega-3, dar nu ar fi suficient pentru a face o diferență notabilă în sănătatea ta generală.

Și totuși, există un lucru asupra căruia oamenii de știință sunt de acord: consumul de alimente organice reduce cantitatea de pesticide și substanțe chimice care își fac drum în corpul tău. Și acesta este cu siguranță un lucru bun. Dacă este un lucru suficient de bun pentru a garanta prețul suplimentar al alimentelor organice este decizia ta.

Care produse conțin cele mai multe pesticide?

Deși este posibil să nu fie practic să alegi în totalitate alimentele organice, este posibil să găsești un echilibru în dieta ta evitând alimentele cu cel mai mare nivel de pesticide. Potrivit grupului de lucru pentru mediu, produsele cu cel mai mare scor de reziduuri de pesticide sunt: merele, afinele, strugurii, fasolea verde, verdeața, perele, piersicile, cartofii, prunele, spanacul, căpșunile, stafidele, ardeii grași, roșiile, dovleceii.

Produsele cu reziduuri de pesticide scăzute până la moderate includ avocado, banane, fasole, broccoli, varză, pepene galben, morcovi, conopidă, țelină, porumb, vinete, grepfrut, linte, salată verde, ceapă, portocale, mazăre, prune uscate, dovlecei de vară, cartofi dulci, tofu.

Vrei să alegi doar unul dintre alimentele organice? Treci la mere organice. Merele sunt cele mai pline de pesticide an de an. În plus, există o diferență notabilă de gust între merele organice și cele convenționale. Apoi, după mere, ia în considerare și alte produse.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora