Dieta Uglov – recomandările alimentare ale chirurgului rus care a trăit 103 ani
Fiodor Grigorievici Uglov este cunoscut ca fiind cel mai în vârstă chirurg din lume, dar pentru implicarea sa în campania anti-alcool inițiată de liderul rus Mihail Gorbaciov în Uniunea Sovietică. În plus, chirurgul avea și niște principii alimentare pe care le-a promovat de-a lungul timpului. Uglov susținea că supraponderalitatea și excesele alimentare sunt cauza multor afecțiuni, care ar putea fi rezolvate fără intervenții chirurgicale dacă oamenii ar avea un meniu echilibrat. Dieta Uglov tocmai acest principiul îl promovează: al echilibrului și al moderației. Fiodor Grigorievici Uglov a profesat până la 102 ani, cu un an înainte de moartea sa, lucru care l-a dus direct în Cartea Recordurilor.
Vezi și: Dieta Atkins – cum poți slăbi fără să numeri caloriile, evitând carbohidrațiii
Dieta Uglov – menținerea unei greutăți în limitele “normale”, cheia către o viață sănătoasă
Despre Uglov se spune că a cântărit în jur de 65 de kg toată viața sa, datorit ă unor reguli pe care le urma cu strictețe. Chirurgul considera că păstrarea unei greutăți în limitele normale este cheia către o viață sănătoasă. Supraponderalitatea afectează sistemul imunitar, crește nivelul colesterolului și cauzează probleme la nivelul articulațiilor. Uglov susținea că este extrem de important să te menții la o greutate normală mai ales la o vârstă mai înaintată, atunci când metabolismul încetinește și nici activitățile fizice nu mai sunt atât de intense.
Dieta Uglov: regulile pe care chirurgul le-a urmat de-a lungul celor 103 ani
Uglov a avut o stare bună de sănătate până la o vârstă foarte înaintată și pentru că a respectat câteva reguli de bază:
– Intensă activitate fizică, cât și metală
– Stabilirea și respectarea unui program de lucru
– Dușuri cu apă rece
– Somn de 7-8 ore pe noapte
– Eliminarea totală a alcoolului și a fumatului
– Restricții alimentare
Dieta Uglov: ce recomandă chirurgul rus pentru meniul nostru
Recomandarea lui Uglov în ceea ce privește alimentația este să mănânci cât mai variat, dar cu moderație. Acesta consideră că cele mai sănătoase alimente sunt ouăle, carnea slabă, peștele, legumele și fructele. Uglov recomandă și includerea brânzeturilor fermentate în dieta zilnică. Chirurgul consideră că pâinea albă și dulciurile nu ar trebui să facă parte din dieta nimănui. În ceea ce privește orarul meselor, acestea ar trebui să fie frecvente – cel puțin patru mese pe zi, dar să fie porțiile mici.
Dieta Uglov este recomandată pe o perioadă de două luni, timp în care o persoană poate slăbi între 3 și 5 kg.
Dieta Uglov: exemplu de meniu
Ora 9:00 – ceai negru sau cafea simplă, cu o linguriță de zahăr
Ora 11:00 – un ou fiert, 8 prune uscate, puse la înmuiat în apă
Oră 14:00 – 200 de grame de carne slabă fiartă / la abur, alături de 100 de grame de varză sau morcovi (preparate la abur/fierte), o portocală
Oră 17:00 – 30 de grame de brânză degresată, o portocală sau un mar
Oră 20:00 – 250 de ml de lactate fermentate (iaurt, chefir)
Dieta Uglov – alte lucruri de care să ții cont
Pleacă de la masă înainte să te simți complet sătul.
După masă, nu ai voie să te bagi la somn sau să te odihnești. Trebuie să te apuci imediat de treabă.
Ultima masă trebuie să fie cu câteva ore înainte de culcare.
Dieta Uglov recomandă și ținerea posturilor. Chirurgul consideră că posturile au un efect benefic asupra sănătății noastre: din când în când organismul are nevoie de o astfel de “detoxifiere”, în care produsele de origine animală sunt eliminate din dietă.