Diferența dintre răceală și gripă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Diferența dintre răceală și gripă

Dacă te trezești dimineața strănutând și tușind, cu o stare de rău generală, cu dureri musculare și febră, de unde știi dacă acestea sunt simptomele unei răceli sau ale unei gripe? Ei bine, de aceea este important să poți face diferența între răceală și gripă.
Share this article

Cum faci diferența dintre răceală și gripă și cum tratezi simptomele fiecăreia? O întrebare de 1000 de puncte ce apare în fiecare an, pe buzele tuturor.

Dacă te trezești dimineața strănutând și tușind, cu o stare de rău generală, cu dureri musculare și febră, de unde știi dacă acestea sunt simptomele unei răceli sau ale unei gripe?

Ei bine, de aceea este important să poți face diferența între răceală și gripă.

O răceală este o boală respiratorie mult mai blândă decât gripa. În timp ce simptomele răcelii te pot face să te simți rău câteva zile, simptomele gripei pot dura până la câteva săptămâni. În plus, gripa poate avea consecințe grave precum pneumonie ce vine cu internarea în spital.

Diferența dintre răceală și gripă. Care sunt simptomele răcelii?

Răceala de obicei debutează cu durere în gât ce, de obicei, dispare după o zi sau două. În plus, această durere este însoțită de nas înfundat, rinoree și tuse în a patra sau a cincea zi. Febra nu este ceva comun la adulți, iar dacă apare, este moderată. Copiii sunt cei care fac febră adesea în cazul răcelilor obișnuite.

În cazul răcelii, în primele zile vei simți că-ți curge nasul permanent. Această secreție apoasă se va îngroșa mai târziu și va deveni mai închisă la culoare. Mucusul închis la culoare este ceva natural și nu înseamnă neapărat că ai dezvoltat o infecție bacteriană, precum o infecție a sinusurilor.

Sunt câteva sute de viruși ce pot cauza o răceală banală.

Citește și:

Mâncăruri ce vindecă răceala, sau măcar te fac să uiţi puţin de ea

Cât durează simptomele?

Simptomele răcelii durează aproximativ o săptămână. În timpul primelor trei zile de simptomatologie, ești contagios. Acest lucru înseamnă că poți transmite răceala altor persoane dacă nu te izolezi în casă.

Dacă simptomele răcelii nu par să se îmbunătățească după o săptămână, este posibil să ai o infecție bacteriană, ceea ce înseamnă că ai nevoie de tratament cu antibiotic.

Uneori poți confunda simptomele răcelii cu rinita alergică (cu febră mare) sau cu o infecție sinusoidală. Dacă simptomele au un debut rapid și trec după o săptămână, atunci ai de-a face cu o răceală, nu cu o alergie.

Diferența dintre răceală și gripă. Care sunt simptomele comune gripei?

Simptomele de gripă sunt, de obicei, mult mai severe decât cele ale unei răceli și izbucnesc foarte repede. Printre simptomele gripei se numără durerile de gât, febră, durerile de cap, musculare, congestia nazală și tusea. Gripa porcină, în special, este asociată și cu vărsături și diaree.

Majoritatea simptomelor gripei încep să se îmbunătățească gradual după două –cinci zile, dar nu e neobișnuit să dureze mai mult de o săptămână.

Cea mai des întâlnită complicație a gripei este pneumonia, mai ales în cazul celor mici, al bătrânilor și al persoanelor cu probleme la inimă sau plămâni. Dacă ți se pare că respiri greu, este aproape obligatoriu să ceri sfatul medicului. Un alt semn des întâlnit al pneumoniei este febra care poate reapărea după o zi sau două de absență.

Asemenea virușilor de răceală, virușii de gripă intră în organismul uman prin intermediul membranelor de la nivelul nasului, ochilor sau gurii. Ori de câte ori duci mâna la ochi, nas sau gură, te poți infecta singur cu un astfel de virus. Asta înseamnă că recomandările insistente de spălare a mâinilor nu sunt vorbe în vânt.

Ce altceva mai au în comun răceala și gripa? Sezonul de transmitere: de toamna până primăvara.

Când trebuie să chemi doctorul?

Dacă deja prezinți simptome de răceală sau gripă, este important să chemi medicul în cazul în care apare una dintre următoarele manifestări severe:

  • Febră persistentă. Dacă febra durează mai mult de trei zile, poate fi semnul unei infecții bacteriene ce ar trebui tratată.
  • Umflături dureroase. Chiar dacă inflamarea gâtului din cauza unei răceli sau a unei gripe poate crea disconfort, durerile severe ar putea însemna infectarea cu streptococ, ceea ce necesită tratament medical prescris de doctor.
  • Tuse persistentă. Când tusea nu dispare după două-trei săptămâni, ar putea fi vorba de o bronșită, boală ce se tratează cu antibiotic. Dar și sinuzita sau astmul pot da tuse persistentă.
  • Congestie și dureri de cap. Când răcelile și alergiile provoacă congestionarea și blocarea pasajelor sinusale, acestea pot duce la o infecție a sinusurilor. Dacă simți durere în jurul ochilor și a feței și secreții nazale groase după mai bine de o săptămână, ai putea suferi de o infecție bacteriană. Majoritatea infecțiilor la nivelul sinusurilor nu necesită tratament antibiotic, însă, pentru asta, chiar e nevoie de consultul medicului.

În unele cazuri chiar e nevoie de intervenție medicală de urgență și trebuie să apelezi la ea dacă suferi de:

  • Dureri severe în zona pieptului
  • Dureri de cap severe
  • Respirație întreruptă
  • Amețeală
  • Stare de confuzie
  • Vomă persistentă.

În cazul copiilor, pe lângă cele de mai sus, următoarele simptome te vor trimite rapid la urgență:

  • Dificultate respiratorie sau respirație accelerată
  • Albăstrirea pielii
  • Faptul că nu bea suficiente lichide
  • Letargie și lipsa de interacțiune cu ceilalți
  • Iritabilitate extremă și suferință vădită
  • Simptome care par să se amelioreze și brusc se înrăutățesc
  • Febră însoțită de erupție cutanată.

Diferența dintre răceală și gripă. Cum se face prevenția?

Cea mai importantă măsură de prevenție este spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. În plus, pentru a preveni gripa, se recomandă vaccinarea sezonieră anti gripală. În două săptămâni de la efectuarea vaccinului antigripal, anticorpii se dezvoltă în organism și oferă protecție împotriva gripei. Copiii care primesc pentru prima dată vaccinul, au nevoie de două doze administrate la distanță de o lună între ele.

Medicamentele antivirale pot ajuta la prevenirea simptomelor în cazul în care ai intrat în contact cu o persoană bolnavă de gripă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora