Ecoffee cup, recipientul de cafea reutilizabil şi ecologic
Da, ştiu, bem cafea. Multă! O iubim, o luăm cu noi în recipiente de unică folosinţă din cafenele sau din lanţurile de fastfood. De Ecoffee Cup aţi auzit? Este un recipient reutilizabil şi biodegradabil. V-aţi gândit vreodată câte recipiente de unică folosinţă, de hârtie sau plastic, se aruncă într-un an? Ei bine, staţi jos!?
Răspunsul este de 100 de miliarde! Da, 100 de miliarde de recipiente de cafea din pastic şi hârtie sunt aruncate la gropile de gunoi! Mai exact 273,972,603 bucăţi! Deci mai gândiţi-vă o dată când vă duceţi la cafeaneau voastră obişnuită pentru porţia de dimineaţă. Puteţi folosi recipentul de acasă pentru un refill sau (de ce nu?) vă puteţi face acasă cafeaua şi o puteţi lua în Ecoffee Cup. Puteţi bea cafeaua în maşină, spre birou. Să vă mai spun câţi copaci din pădurile virgine (nu din plantaţii) se taie ca să se producă paharele de unică folosinţă? Cât plastic înghite pământul dacă vorbim despre cele aruncate la gunoi?
Am primit de curând cadou un astfel de recipient take-away din fibre de bambus, cu manşon şi capac dintr-un material care se poate recicla şi care, înţeleg de pe site-ul celor care produc ecoffee cup, că în curând va fi înocuit cu un material total biodegradabil. Ecoffee Cup este o ceaşcă biodegradabilă şi se găseşte în România în reţele magazinelor Cărtureşti sau pe site-urile de shopping online (am găsit-o şi pe Emag). Cântăreşte 160 de grame, are o capacitate de 400 de ml, nu reţine aromele, se poate spăla foarte uşor. Este colorată, desenată… într-o mare de ceşti, a ta se vede cel mai bine.
Nu se strică, poate fi folosită de câte ori vrei, iar dacă se sparge (pentru că se poate întâmpla, când cade pe o suprafaţă dură) se ia, se bagă în apă clocotită şi poate fi îngropată, ca mai apoi să înceapă procesul biodegradării.
Ecoffee Cup face parte şi din accesoriile pe care surferii din Australia le folosesc, de pildă, în programele lor de ecologizare ale acestui sport (pentru a menţine plajele curate şi apa oceanelor nepoluată).
Am văzut-o în mai multe modele şi culori vibrante şi vesele, chiar există o ediţie Ecoffee dedicată lui William Morris, acesta fiind un artist cunoscut în perioada victoriană britanică, activist şi iubitor al mediului înconjurător, promovând chiar din secolul al 19-lea ideea de „ecologie”. I se atribuie chiar expresii rămase celebre legate de acest lucru, cum ar fi:
„Să nu ţii nimic în casă despre care ştii că nu poate fi folositor sau despre care nu crezi că este frumos.”
”Secretul fericirii constă în a avea o curiozitatea naturală asupra tuturor detaliilor vieţii de zi cu zi”
Dacă te-am convins s-o foloseşti, pune şi o fotografie pe twitter sau instagram cu hashatgul #stopthe100billion.
E foarte important să folosim produse care se pot reutiliza sau recicla. Vorbeam aici despre ce înseamnă asta şi cum poţi şi tu să fii responsabil.