„Fie ne mutăm definitiv în Anglia, fie ne întoarcem în România și vedem cum o dregem”. S-au întors acasă pentru a-și crește copiii alături de părinți și bunici. Așa a luat naștere campingul dintre blocuri, Dragonfly Gardens - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dragonfly Gardens s-a născut din dorința unei familii de a petrece mai mult timp împreună. János și Kinga sunt de mai bine de 15 ani împreună. Iar relația lor a fost mereu pe primul loc, chiar și atunci când el a plecat în Anglia ca inginer la o fabrică auto. Au strâns bani și s-au întors împreună acasă pentru că au vrut ca cei mici, Lelle și Lehel, să crească alături de părinți și bunici. Ulterior au moștenit un teren în Brașov și atunci au început să viseze la ceea ce astăzi poartă numele Dragonfly Gardens. 

Când au început acest drum nu au avut cu cine să se consulte, de la cine să învețe. Au făcut totul singuri, cu ajutor din partea familiei și prieteniilor. Acum, însă, János și Kinga știu ce îi așteaptă în fiecare vară, iar iarna visează la cum mai pot îmbunătăți lucrurile. Și le oferă consultanță celor care vor să-și deschidă un business similar. Am vorbit cu János despre campingul dintre blocurile brașovene, Dragonfly Gardens. 

Cine sunt oamenii din spatele poveștii din Brașov?

În spatele poveștii suntem noi, familia Kelemen, Kinga, János și cu cei doi copilași Lelle (3 ani) și Lehel (7 ani).

János (Dragonfly Gardens): Ne place să fim acasă cu toții, să fim în jurul copiilor

Care este povestea voastră? Cum v-ați cunoscut și de când sunteți împreună?

Cu Kinga sunt împreună de 15 ani, încă din facultate. Ea a terminat ingineria lemnului și după anii de facultate a avut vreo trei joburi în diferite firme, toate aveau legătură cu ingineria și cu design-ul, lucruri care ne-au ajutat la implementarea Dragonfly Gardens. Mulți clienți remarcă bunul gust cu care au fost amenajate corturile. Este meritul ei, eu aprobam doar bugetul 😊. Eu am terminat electronică și la scurt timp după, m-am angajat la o multinațională, ulterior am mai schimbat câteva multinaționale, dar am rămas tot în domeniul ingineriei.

Dragonfly Gardens
Familia Kelemen, oamenii din spatele poveștii Dragonfly Gardens

Ce făceați înainte să apară Dragonfly Gardens în viața voastră? 

În 2013 am primit un job ca inginer la o fabrică auto din Anglia. Am zis că este o oportunitate din toate punctele de vedere să ne încercăm norocul, așa că am decis să plec pentru un an, după care reevaluăm situația. Acolo am vrut să economisim cât mai mult, astfel încât să putem să ne „începem viața” cu banii strânși dacă ne întoarcem acasă. Așa a și fost, am salvat fiecare bănuț posibil. Am mers cu bicicleta la muncă, mi-am făcut mâncare pentru prânz, găteam și cheltuiam bani pe excursii doar când venea Kinga în vizită.

Între timp ea a rămas gravidă cu fiul nostru Lehel. A fost o perioadă foarte grea pentru amândoi. Eu lucram în Anglia, ea lucra în România și trebuia să luăm o decizie grea: fie ne mutăm definitiv în Anglia, unde aveam un job bun, dar toate persoanele și locurile dragi nouă erau acasă, fie ne întoarcem în România și vedem cum o dregem. 

Între timp am moștenit o casă veche la Brașov cu terenul pe care acum este situat Dragonfly Gardens. Așa că am decis să ne întoarcem acasă pentru că am vrut să ne creștem copiii aici, aproape de părinții și bunicii noștri. Și am investit toți banii câștigați afară pentru restaurarea casei.

M-am angajat la o altă multinațională, am învățat foarte mult din acest job și m-am folosit de aceste cunoștințe în lansarea Dragonfly Gardens. Făceam timing plan-uri, analize de risc, design review-uri pentru a pune proiectul în picioare. Toată treaba a durat aproximativ trei ani.

Citește și: Ferma de sub Penteleu, colțul de rai din inima Carpaților de Curbură. Sau cum casa de vacanță a unei familii de Bucureșteni s-a transformat în cea mai frumoasă experiență pentru oaspeții care îi trec pragul

Cum este să vă ocupați de o oază de verde din mijlocul betoanelor brașovene?

Dragonfly Gardens este un proiect fain. Ne place să fim acasă cu toții, să fim în jurul copiilor. Este foarte multă muncă în timpul sezonului cald, însă iarna ne putem odihni, și putem să ne încărcăm bateriile. 

Dragonfly Gardens
Dragonfly Gardens, aventura familiei Kelemen

Cum a apărut ideea construirii unei grădini cu libelule chiar în mijlocul Brașovului, printre blocuri, trafic, bănci sau farmacii? 

Ideea a apărut pe parcursul anilor. Mergeam des cu cortul cu părinții încă din copilărie și acest gen de vacanță ne-a rămas drag și acum. Într-o vară foarte călduroasă acum cam zece ani chiar am dormit afară o săptămână cu Kinga într-un cort sub părul vechi de 80 ani și mergeam la muncă de acolo. Colegii ziceau că suntem nebuni, dar nu ne deranja (râde). Atunci nici nu ne-ar fi trecut prin cap că alte sute de persoane vor sta la cort fix în același loc.  

După terminarea facultății am început să lucrăm amândoi pentru diverse firme. Întotdeauna ne-am dorit să devenim proprii șefi, să nu mai pierdem timpul cu naveta și să decidem noi când și cât timp putem petrece împreună sau în concedii. 

Citește și: „Orașul îți oferă multe posibilități, dar și tot atâta stres”. De ce s-au mutat doi tineri de la București într-un cătun de la poalele munților Făgăraș? Și cum a luat naștere River Residence

Ați mai avut și alte tentative de afaceri?

Am avut multe idei de afaceri, dar parcă lipsea acel „ceva” din toate, până când într-o zi eram cu familia într-un weekend la lacul Vidra unde am văzut un camping foarte fain și așa s-a născut ideea Dragonfly Gardens. 

Aveam un teren generos la noi în Brașov și ne-am întrebat atunci ce ar fi dacă am face un camping la noi în curte. Părea o idee destul de sălbatică și, deși toată lumea zicea că nu va fi interes pentru nimeni un camping în mijlocul orașului, eu simțeam că această idee o să funcționeze. 

A durat destul de mult până când ideea de camping a ajuns la forma actuală. Tot căutam inspirații pe net până când într-o zi am descoperit glamping-ul și am zis „aha!”. De atunci restul a mers de la sine, am găsit furnizori pentru corturi, am studiat piața și încet, încet am început să implementăm proiectul. 

Am vrut mereu să ne punem în papucii clienților și să încercăm să evaluăm lucrurile așa

Voi ați făcut împreună toată magia de la Dragonfly Garden? 

Am vrut să facem totul cu forțe și fonduri proprii așa că implementarea proiectului a durat cam trei ani. Kinga era gravidă cu fetița noastră și după ce a născut, am luat decizia că e „rândul meu” să întru în concediul de creșterea copilului. Ea oricum și-a dat demisia când s-a născut fiul nostru. Așa că a fost combinația ideală, eram acasă toți patru, puteam să lucrăm la Dragonfly Gardens și aveam o stabilitate financiară datorită indemnizației. Ca să limităm costurile, am făcut singuri grupurile sanitare, platformele, bucătăria, cadrele de pat, mobilierul, aproape totul.

Dar nu am lucrat mereu singuri. În realizarea proiectului i-am avut alături și pe părinții noștri. Ne-am mai invitat prietenii și alți membri din familie când aveam volum foarte mare de muncă și eram în criză de timp. Toți au fost un ajutor imens în realizarea visului nostru.

Și când a fost marea lansare?

2019 a fost marea lansare. La începutul lunii iulie erau aproape gata cele patru corturi. Eram rupți, dar știam că dacă nu facem un pas măreț atunci sunt șanse să nu prindem sezonul, așa că am amenajat un cort, am chemat fotograful și am listat corturile pe Airbnb, după care am așteptat. 

În câteva zile a venit prima rezervare. Erau două fete din București. Noi eram cu inima în dinți, nu aveam nicio experiență în turism, știam doar că acest proiect este bebelușul nostru și că suntem foarte motivați să-l facem să funcționeze. Am făcut totul din instinct, am vrut mereu să ne punem în papucii clienților și să încercăm să evaluăm lucrurile așa. Ne întrebam mereu cum ne-am simți noi dacă am fi în acest loc, ce ne-ar lipsi, de ce am avea nevoie să ne simțim mai bine. 

Dragonfly Gardens
Dragonfly Gardens, campingul dintre blocurile brașovene

Cum a fost momentul în care au venit ele?

Ploua torențial când au venit fetele, a fost o experiență de neuitat pentru noi. Ele erau super de treabă și s-au simțit bine, lucru care ne-a motivat foarte tare. Imediat după ce au plecat a ieșit soarele și au început să curgă rezervările, din toate țările. Problema era că aveam un singur cort pregătit. Am lucrat până seară târziu și am reușit să mai amenajăm încă unul. 

Vopseaua încă nu era uscată când a două zi au apărut la poartă niște canadieni care erau pe drum de nouă luni și mai aveam patru oaspeți pe care îi așteptam. Toți au fost foarte de treabă. Noi eram aproape în extaz, am văzut că într-adevăr pare să funcționeze acest proiect foarte controversat al nostru. 

În primul sezon am avut musafiri din 37 de țări. Noi făceam tot ce era de făcut, de la primirea clienților, gestionarea rezervărilor, curățarea corturilor, până la „welcome-drink”, lucru la care a trebuit să renunțăm odată cu creșterea capacității, din motive evidente (râde). A fost un sezon super fain din toate punctele de vedere. Două luni nu am avut o zi liberă, nici măcar un weekend și am lucrat de dimineață până seară, dar a meritat. Perioada aceea este în continuare o amintire foarte frumoasă.

glamping
Dragonfly Gardens, o oază de liniște în nebunia orașului Brașov

Cum au fost lucrurile anul trecut, în al doilea sezon al aventurii Dragonfly Gardens?

În 2020 deja știam la ce să ne așteptăm, așa că am fost mult mai relaxați, doar că a apărut pandemia. Nu știam ce impact va avea asupra turismului, dar am zis că mergem înainte și că ne extindem cu alte șase corturi. 

Din nou, foarte multă planificare și foarte multă muncă. Oricum eram închiși în casă din cauza lockdown-ului așa că am avut din nou tot timpul din lume să lucrăm. Am reușit să pregătim două platforme până în mai și încă patru până în iulie. Și sezonul a fost neașteptat de bun. 

Profilul turistului s-a schimbat drastic. Dacă în primul an, 90% dintre turiști erau străini, în primul an pandemic erau numai români. Anul trecut a fost unul bun pentru turismul românesc, din multe puncte de vedere. La noi, având puține zone comune, oamenii s-au simțit în siguranță. Românii și-au redescoperit țara, iar antreprenorii au început să investească în turismul local, ridicându-se foarte multe proiecte faine și cu mult bun gust pentru sezonul următor. 

Citește și: Doi tineri din Hunedoara visează să renunțe la job-urile de la oraș pentru a trăi la sat, în natură. Povestea LivAdA – The tiny House, o căsuță ridicată de Robert și Diana în satul Peștenița

Și cum s-au schimbat lucrurile pentru voi?

La sfârșitul anului, prin noiembrie, când ne-am liniștit, ne-am pus întrebarea magică: ce facem anul viitor? Am petrecut multe ore în fața ecranelor căutând inspirație. Aveam 3-4 variante – căsuțe în copac, căsuțe hobbit, case din baloți de paie. Până când, într-o seară înainte de Crăciun, am zis, gata, facem căruțe cu coviltir. Străbunicul meu chiar a avut o căruță cu coviltir pe care eu nu am apucat să o văd, dar o știam din poveștile bunicii.

schiță căruță coviltir
Schița pentru căruța cu coviltir de la Dragonfly Gardens

Cum au devenit realitate căruțele cu coviltir din la poveștile bunicii?

Am început să schițăm, să visăm și să ne inspirăm. După ce am definitivat forma, am început proiectarea. Fiind amândoi ingineri nu ne-a fost foarte greu să elaborăm proiectul. Am făcut proiectul 3D într-un software free de pe net și am făcut desenele 2D în AutoCad. Nu știam dacă va funcționa și în realitate. Niciunul dintre noi nu avea vreo experiență cu textilele, așa că ne-am apucat și am făcut un prototip din lemn și am croit pânza dintr-un maieu vechi la scară de 15:1. 

macheta căruță coviltir
Macheta pentru căruța cu coviltir de la Dragonfly Gardens

Aveam un colaborator din China care ne-a făcut o ofertă bună de preț pentru prelate așa că, nu cu puține emoții, am dat comanda de textile. Între timp s-a blocat canalul Suez și era cât pe-aci să nu le avem la timp. Acestea au venit cu câteva zile înaintea de marea deschidere. Între timp am strâns toate roțile pe care le-am găsit în familie, depozitate în șure, grajduri. Am găsit vreo 30 de bucăți, toate erau vechi de peste 100 ani și toate erau deteriorate. Trebuia să găsim o soluție pentru a la restaura și a le ranforsa, astfel încât să suporte greutatea căruțelor. A fost complicat, dar până la urmă, am reușit.

Dragonfly Gardens
Căruța cu coviltir de la Dragonfly Gardens

Povestiți-ne puțin despre Dragonfly Gardens… ce pot să găsească oamenii la voi? 

În acest moment la Dragonfly Gardens avem zece corturi, cinci căruțe și un apartament pentru cei care preferă pereții. Fiecare cu platforma lui, cu scaune, măsuțe, șezlonguri, hamace. Căruțele au două paturi queen size supra etajate, sunt ideale pentru doi adulți sau o familie. În interior corturile și căruțele au un mobilier minimalist, plăpumi groase, lenjerii, prosoape, curent și încălzire pentru nopțile răcoroase.

Avem un mic teren de joacă unde copiii își pot elibera toată energia pentru un somn odihnitor (știm cât de important este asta pentru părinți), o sală de jocuri cu fotbal și tenis de masă, avem și un televizor acolo, dar nu îl prea promovăm (râde). 

Grupurile sanitare sunt la comun. Punem mare accent pe curățenie în zonele comune, dar ne ajută și clienții care apreciază acest lucru și au grijă de ele. Nicicum nu seamănă cu campingurile clasice de pe vremuri, unde intrai în grupurile sanitare doar când nu mai aveai de ales (râde).

Cine sunt cei care care v-au trecut pragul până acum?

Foarte multe persoane super interesante ne-au trecut pragul. Din păcate nu mai avem timp să stăm de vorbă cu toată lumea. Avem oameni de la care am învățat foarte multe, care ne-au oferit perspective despre viață, cu care am legat prietenii pe viață. 

Ne-au vizitat medici, scriitori, călători, actori, antreprenori, vedete, profesori universitari, cercetători, oameni care își căutau inspirația. Clienții noștri sunt oameni foarte faini, cu mintea deschisă, nu oricine ar campa într-un oraș, lângă un bloc, trebuie să fii foarte deschis ca să vrei să încerci această experiență. Un lucru totuși este comun: toți pleacă cu zâmbetul pe buze de la noi. Suntem locația ideală pentru cei care vin pentru Brașov și vor să mai experimenteze ceva nou.

Care este cel mai frumos compliment pe care l-ați primit?

Cel mai frumos compliment este când un client își prelungește șederea sau când cineva care la început are multe emoții pentru că nu a stat niciodată la cort pleacă cu zâmbetul pe buze. Dar ne place foarte mult să auzim că se vede că facem treaba asta cu suflet, pentru că într-adevăr așa și este. Stăm la aceeași adresă cu Dragonfly Gardens și nu avem cum să ne simțim bine în propria casă cât timp clienții din curtea noastră nu se simt bine. Facem tot ce putem să le asigurăm o ședere plăcută.

Copiii vă ajută la tot ce înseamnă muncă de la Dragonfly Gardens? 😊

Unul dintre motivele pentru care am lansat Dragonfly Gardens este să fim împreună cât se poate de mult. Muncim mult așa că nu avem foarte mult timp liber, dar suntem împreună, asta este tot ce contează. 

Copiii ne ajută cu întreținerea grădinii, culesul fructelor, adunarea frunzelor, udarea florilor. Cel mai bun lucru este că ne văd lucrând pentru visul nostru, înțeleg că pentru a-ți îndeplini un vis trebuie să muncești (să planifici, să economisești, să comunici, să te documentezi și să nu renunți nici dacă întâmpini dificultăți). Și pare că învață din asta. Pentru anul viitor fiul nostru Lehel are în plan să facă un stand unde să vândă limonadă homemade clienților noștri 😊. 

Dragonfly Gardens
Dragonfly Gardens, o afacere de familie cu mult suflet și imaginație

La final, ce planuri aveți în viitor cu Dragonfly Gardens? 

Am avut un sezon plin așa că abia acum după ce ne liniștim un pic putem să ne gândim la planurile pentru anul viitor. Vrem să mai adăugăm niște unități surpriză la Dragonfly Gardens, ca să putem să le satisfacem nevoile tuturor clienților. Vrem să facem și un atelier de olărit aici pentru ca turiștii noștri să poată experimenta meseria de olar și să-și modeleze singuri un souvenir unic din lut, desigur aici o să ajute Kinga care este olăriță în devenire 😊.

Cât de mult ați învățat din aventura Dragonfly Gardens?

Când am început acest proiect nu aveam de la cine să învățăm, trebuia să experimentăm totul singuri. Acum însă oferim consultanță celor care vor să-și deschidă un business similar. 

Oferim și corturi, platforme pentru viitorii proprietari de glamping-uri. Pe lângă asta planificăm să industrializăm și să comercializăm căruțele care momentan (din câte știu) sunt unice în România. Sper să fie gata totul până la începutul sezonului viitor.

Dragonfly Gardens
Glampingul din inima Brașovului

Și cum pot să vă contacteze oamenii? 

Google este prietenul nostru, așa că dacă ne căutați acolo o să găsiți numărul nostru de telefon. Avem pagină de Facebook, Instagram și urmează să lansăm și un site.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora