Florentina Pavăl, profa de mate de pe Tik Tok și povestea anului sabatic dedicat sufletului, minții și voluntariatului în sprijinul copiilor nevoiași - LIFE.ro
Sari la conținut

Florentina Pavăl este profa de mate cool de pe Tik Tok. Predă de 30 de ani matematică și o face cu aceeași pasiune ca în primul an de învățământ. Este unul dintre acei profesori pe care și l-ar dori oricare dintre noi. Este fresh, are carismă, are lipici la copii și îi iubește pe fiecare în parte.

Poartă convingerea că oricine poate pricepe universul științei dacă îi este prezentat pe înțelesul lui, indiferent de spațiul educațional. S-a dat pe brazda generației zilelor noastre.  Prezintă conținut educațional pe Tik Tok. Prezintă formule matematice. Vine în sprijin pe această aplicație cu video-uri la îndemnul fiicei sale, Silvia. A demonstrat că Tik Tok poate deveni și un instrument de învățare, nu doar un canal de divertisment.  

Florentina Pavăl a cochetat de mică cu numerele, deși iubește și beletristica. Guvernează în jurul familiei și a școlii. Anul acesta a hotărât să pună pauză la aproape tot. Și-a luat un an sabatic pentru a avea mai mult timp liber pentru sufletul său. Totuși, nu se poate desprinde de copii trăind o viață printre ei, în mijlocul lor. Face voluntariat la Așezământul Sfântului Ioan Ierarh din Rădăuți. Oferă meditații, în special, celor care au examene de dat anul acesta. 

Când nu o găsim la catedră sau în biblioteca de acasă, o găsim pe Florentina Pavăl alergând pe diverse trasee din țară la concursuri sportive. Își ia ghetele din cui și aleargă pe munte însoțită de soțul și fiica sa. Îi pasionează pe toți trei alergatul montan. Să o cunoaștem!

Din acest birou lucrați mereu pentru platformă, pentru Tik Tok?

Da, de regulă. Am și o tablă pe care mai scriu și tabletă și tot felul de lucruri care îmi sunt utile. 

Câte cărți aveți în această bibliotecă? Le mai știți numărul?

Nu. Nu le-am numărat și acum, mai nou, le-am dus în camera tehnică. Aolo am început să mai pun în dulapuri că nu mai încap. 

Nu mai încap, asta înțeleg, dar sunt toate de pedagogie, de metodica predării matematicii?

Nu. Este și multă beletristică. În ultimul timp sunt foarte atentă cu ceea ce citesc, dar am devorat la modul propriu și beletristică. Am 30% beletristică, 10 % sunt de spiritualitate și restul de matematică. 

Florentina Pavăl:„ Citesc multă beletristică din adolescență, deși predau matematică.”

N-aș fi zis că numerele se combină cu beletristica. N-aș fi zis că doamna Florentina Pavăl, profesoară de matematică, citește beletristică. De când citiți beletristică?

De foarte mult timp, de când eram adolescență și în studenție. După aceea, a urmat o perioadă cu copiii care erau mici și n-am mai citit la fel de mult și am început la fel de mult să devorez iarăși cărțile când m-am confruntat cu un sindrom cu care se confruntă mamele când pleacă puiul din cuib. După ce a plecat fiică-mea la facultate, m-am confruntat cu acest sindrom. Nu am știut de acest sindrom, după aceea citind foarte mult, am descoperit cu ce mă confrunt. Și am început prin a face ordine zilnic la modul deranjant, șmotruiam, ștergeam geamuri și mai citeam. Am câțiva autori preferați pe care i-am citit, am citit și cărți în limba engleză, deși câteodată stau cu dicționarul lângă mine. 

A plecat fata la facultate. V-a urmat fata pe plan profesional?

Nu. Ea  a terminat Arte la București, secție pe fashion design. Ea creează haine, acum face o pauză de la această pasiune a ei. Acum creează jocuri, boarding, content pe Tikaboo, pe Florin Alexandru. 

Dumneavoastră de când vă puneți amprenta în învățământ? Aveți aproape trei decenii, nu?

Acesta ar fi fost al 30-lea an, dar am cochetat atât de mult cu ideea de a lua un an sabatic. De mult voiam să iau un an concediu fără plată. Și am ales să fie al 30-lea, dar am luat o pauză de la a preda la școală, dar eu merg în continuare printre copii. Fac voluntariat la Rădăuți, merg în continuare acolo, deci contactul cu matematica și contactul fizic cu copiii nu s-a încheiat. Merg cu mare drag. Merg miercurea, căci sâmbăta eram preocupată cu altceva, de ale mele, cu alergatul pe munte. Erau weekend-uri în care nu mă puteam duce la copii și am zis să fie miercurea când mă văd cu ei. Continui matematica online, pe rețelele de socializare stau tot pentru copii. 

Florentina Pavăl:„I-am rugat pe toți cei de la școală să-mi respecte decizia de a lua pauză un an după 30 de ani de activitate.”

Haideți să o luăm cu începutul. Câteva mențiuni despre traseul dvs. profesional. 

Eu am terminat în 1992, făcând cinci ani de facultate am fost singura serie în care am fost obligați să facem cinci ani la Iași, la UAIC. Fiind 20 de repartiții, am luat la Pașcani. Nu mi-am dat seama că Pașcani este departe de Fălticeni. Nu am putut face naveta. A coincis finalizarea studiilor cu căsătoria, astfel mi-am luat detașare în Fălticeni. La „Nicu Gane” unde sunt acum, predau din 1997. Din 1997 predau preponderent la liceu, dar din când în când ne vine rândul între colegi să luăm și o clasă de gimnaziu. Dacă aș fi mers la școală, aș fi avut o clasă de a VII-a, una de a X-a și două de a XI-a. Preponderent la liceu, după cum se vede, dar îmi sunt toți foarte dragi. Copiii de gimnaziu îmi sunt simpatici, căci sunt foarte sinceri. Și liceenii îmi sunt, dar cei mici sunt o provocare. 

M-am dus în prima zi de școală și i-am rugat să-mi respecte decizia de a lua pauză. Am trecut pe la fiecare clasă și le-am explicat că este vorba doar de un an. Am luat la cunoștință că nu sunt clase terminale. Cred că este primul an când nu am clase terminale.:) Eu zic că au înțeles. Plus că le-am promis că putem face oricând un Zoom, mai ales că sunt obișnuiți odată cu această pandemie. 

Garantat, locul dvs. este în mijlocul copiilor. Ne învârtim în jurul a ceea ce facem la catedră. Totuși, ați vrut o pauză. Ați făcut bilanțul la 30 de ani de activitate? 

La 30 de ani de activitate, am vrut să marchez prin decizia aceasta. Este mulțumirea aceea că am făcut și fac ce trebuie. Chiar și acum cu acest an de pauză, cred că fac foarte multe pentru copii pentru că îmi sunt foarte dragi. Chiar pot și simt că pot și am vrut să ofer mai mult, doar că aveam nevoie de timp. 

Pe lângă activitățile de voluntariat pe care le faceți, știu că aveți drumeții dese pe munte alături de soțul dvs. Cum v-ați gândit că o să petreceți în acest an sabatic? Tot prin concursuri de alergare?

În acest an, concursurile de alergare care sunt și iarna și mergem cam o dată sau de două ori pe lună. Sunt concursuri la care merg doar să-l susțin pe soțul meu deoarece eu nu mă calific. Merg la concursuri unde participăm amândoi sau mergem la concursuri alături de fiica noastră. A fost un concurs la care am putut alerga și finaliza odată cu ea. 

Florentina Pavăl:„Alerg de plăcere, nu pentru vreun loc fruntaș.”

De când practicați această activitate fizică? Cum și când ați început?

Mi-a insuflat fata mea cu prietenul ei. Mergeam să-i aplaud pe ei la concursuri și mă bucuram de atmosferă din plin. Era o comunitate faină de oameni formată și mă gândeam că aș putea și eu să alerg și să mă bucur de tot. Voiam să mă aplaude și pe mine alții.:)) Am alergat foarte puțin la început. Viața sedentară la birou și-a spus cuvântul. Am alergat 200 m. S-a nimerit să fiu în vacanță și m-am dus la sala zi de zi, iar în septembrie, după 3 luni de sală, am terminat un semimaraton pe plat, nu pe munte, ce-i drept. Nu alerg pentru faimă, pentru vreun loc fruntaș, alerg doar de plăcere. Comunitatea e faină. Ne cunoaștem între noi, ne scriem, ne salutăm. Am organizat împreună cu soțul meu și cu doi amici alergători un concurs de 540 de km de la Putna la Mediaș. Mi-a plăcut și postura de organizator, dar îmi place mai mult să alerg decât să organizez.

Deci, totul se învârte în jurul familiei. Aveți acest hobby comun. Anul acesta veți merge împreună la alergat?

Da, mergem toți patru. Ne întâlnim măcar o dată pe lună, dacă nu și de două ori. Ne vedem în diverse locuri din țară. 

Florentina Pavăl:„Mi-am oferit serviciile, iar maica m-a căutat.”

Să ne întoarcem la activitățile de voluntariat. Povestiți-ne puțin. 

La Așezământul Sfântului Ioan Ierarh din Rădăuți, mergând într-un program cu fata mea la un program de inteligență emoțională în echipa respectivă, am constatat că ar fi nevoie de profesori de matematică. În Așezământ fac parte 123 de copii și merg la școlile din oraș, însă nu au profesor de matematică acolo și astfel mi-am oferit serviciile. I-am spus maicii că aș putea veni fiind vorba de o distanță nu foarte mare. E o oră de mers cu mașina. Maica m-a sunat la un moment și m-a întrebat dacă mai e valabilă ofertă. Am început cu trei elevi de a XII-a și cu doi elevi de a VII-a. Cei de a VII-a sunt a VIII-a acum, iar cei din a XII-a au terminat. Între timp a mai venit un băiat de  clasa  X-a. Vin în funcție de priorități. Sunt foarte mulțumită de cei care au dat Bacul anul trecut și l-au luat. Sunt foarte mândră de ei. 

Să înțeleg că faceți meditații cu ei. Dar de aplicație, de Tik Tok, mai aveți timp?

Da. Mai nou, am început activitatea din nou pe canalul meu de youtube. Mi-a scris cineva pe instagram, o doamnă care are doi copii care nu a apucat să dea bacalaureatul căci a rămas însărcinată. Mi-a scris că ar vrea să învețe să dea bacul. Ar putea să învețe seara târziu. Am început să pun rezolvările testelor de antrenament din anii trecuți. Mi-am făcut un program zilnic. Pun cel puțin o rezolvare a unui test pe canalul de youtube. Am primit o reacție pozitivă și m-a încântat. Încet, încet, învăț seara doamna și eu cred că va lua bacul, mai ales că dumneaei a terminat Liceul Pedagogic și nu este partea de analiză. Spunea că este foarte ușor să înțeleagă. Am zis că o să pun pentru toate secțiile rezolvările testelor. 

Florentina Pavăl:„Pe Tik Tok am ajuns la 165 de mii de urmăritori.”

Pe lângă Tik Tok, nu? La cât utilizatori ați ajuns?

Cred că în jur de 165 de mii. Vin cu multe trucuri, explicații, căci chiar se simte nevoia de conținut educațional. Pe facebook există, pe youtube există, pe instagram există, dar Tik Tok-ul duce lipsă de conținut educațional. Tocmai de aceea mi-am zis că nu renunț. Fiică-mea îmi zice la fel, mai ales că ea duce totul mereu la bun sfârșit. 

Ați fost sceptică la început cu contul?Ați avut emoții că nu va îmbrățișa generația noastră?

Nu. Eu predau la un liceu bun cu copii buni. Elevii mei întotdeauna au îndrăgit tot ceea ce a ținut de educație, de lectură. Mi-am zis că dacă la mine în școală sunt atât de mulți interesați, la nivel de țară există copii, adolescenți, părinți interesați de conținut educațional. S-a dovedit a fi adevărat. 

Cât de repede a crescut contul?

Foarte repede. Mi-am făcut contul în decembrie și în ianuarie aveam în jur de 20 de mii. Creșterea s-a întâmplat rapid. 

M-am gândit atunci când am auzit că vă luați un an sabatic că o să vă odihniți total și o să vă rupeți de tot ce făceați până acum. Se pare că nu. 

Nu pot.:) Nu pot renunța. 

V-ați gândit la începuturile dvs. că o să ajungeți la trei decenii în învățământ? Ce înseamnă a fi profesor pentru dvs.?

Totul. Înseamnă rațiunea de a trăi. Familia și școala sunt viața mea. La un moment dat când era fiica mea mai mică, soțul îmi spunea că mă interesează mai mult școala.:)

Mă interesează amândouă la fel de mult, dar nu mă pot vedea făcând altceva. 

Ați avut la școală profesori la fel de implicați ca dvs. care v-au determinat să fiți atât de dedicată meseriei?

Eu am avut profesori foarte faini, cu toate că în liceu am fost puțin defavorizată, deoarece am avut patru profesori de matematică diferiți. Nu a fost de fapt un dezavantaj, căci am văzut stiluri diferite. Totuși, profesorul meu preferat rămâne cel de română, domnul Neagu. Cred că și pasiunea aceasta de a citi a rămas de la el. Știa cum să ne atragă să citim. Toți stăteam ochi și urechi. 

Florentina Pavăl:„Când eram mică, nu-mi trecea prin cap, deși cochetam cu numerele, că o să devin profesoară.”

Cu numerele când ați început să cochetați?

De mică. Un profesor de-al meu la un mic banchet pe care l-am avut la finalul clasei a IV-a spune că el cu mine o să fie coleg. Și eu întrebam:„Ce colegi?” Iar dumnealui îmi răspundea:„ Da, că tu o să devii profesoară de matematică.” Nu îmi trecea mie că eu o să urmez matematica la vârsta aceea, dar el a simțit această înclinație a mea. Cu ușurință, vara mă jucam cu vecina, care acum este medic. Lucram culegeri întregi. Lucram dintr-o culegere de-a lui Gheba din scoarță în scoarță. O făceam pe-a profesoara chiar înainte de a fi. 

Ați ajuns să fiți colegă cu vreun fost profesor de-al dvs.?

Nu, că m-am căsătorit și am plecat de la Bacău la Fălticeni. În schimb, am foști elevi care îmi sunt colegi de cancelarie. Chiar colega cu care stau pe canapea în cancelarie este fostă elevă de-a mea. Am bucuria de a avea două foste eleve, una chiar la școala unde sunt eu, cealaltă la o altă școală din Fălticeni. 

Care a fost reacția dvs. atunci când v-ați întâlnit?

Am simțit mare bucurie. Chiar îi spun Alexandrei să-mi zică pe nume că acum suntem colege și ea îmi spune că sunt tot profesoara ei și că nu poate să mă tutuiască. 

Citește și: Simo, învățătoarea de pe Youtube ce predă cele mai amuzante și interesante lecții de mate și română. Sau Simona Florea, dascălul care folosește la maxim tehnologia într-o școală primară dintr-un cătun din Bihor

Cu ce gând o să vă întoarceți după acest an?

Trăiesc prezentul și las să vină de la sine lucrurile, dar cu drag știu că o să mă întorc. 

Păstrați legătura la școală, nu?

Da. Am fost în prima zi. Săptămâna aceasta nu am fost, dar cealaltă cred că o să mă duc. O să mă duc puțin și pe la colegi, dar și prin clase. 

Cum a fost reacția părinților?

Au fost două categorii de părinți. Au fost părinți care au respectat decizia mea, iar ceilalți, nu că nu au respectat-o, dar aveau păreri de rău. Le-am explicat că o să vin anul viitor. 

În cât timp ați luat decizia de a lua pauză? Ați digerat-o mult în familie?

Nu. A fost foarte repede. Am discutat în jur de două ore cu soțul meu și apoi am fost la școală să depun cererea de concediu. 

Am și un îndemn pentru toți. Fiecare să-și urmeze pasiunea, să-și vadă de sine că dacă este împăcat cu felul lui de a fi, este împăcat și cu ceilalți. 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora