Flori Vioreanu, tânăra care a renunțat la zeci de ani de studii și pregătire pentru a se întoarce la sapă. Sau cum visul unui lan de lavandă s-a transformat într-un business de suflet - LIFE.ro
Mergi la conținut

Flori Vioreanu are 29 de ani și este una dintre cele mai cunoscute antreprenoare din zona Brăilei, dar nu numai. Pe la 21 de ani, pe când se pregătea intens să devină psiholog, în mintea ei a încolțit un vis, acela de a avea propriul business, la câmp. Dar nu orice câmp, ci un câmp mov, cu flori de lavandă. Ani de zile s-a interesat în stânga și în dreapta ce înseamnă să fii cultivator de lavandă și a căutat să cumpere o bucată de pământ. Părinții erau foarte supărați pentru că nu înțelegeau cum singura lor fiică, care a învățat atât de mult, să-și dorească să ajungă la sapă. Până la urmă, văzând că nu e vorba de o toană, i-au găsit o bucată de pământ lângă ei. De cinci ani, Flori Vioreanu cultivă lavandă, iar din mâna ei ies unele dintre cele mai frumoase, interesante și sănătoase produse. Ea este cea care sapă, care promovează produsele, le ambalează și le vinde. Pentru că, așa cum singură spune „nimeni nu o face la fel de bine ca ea”. Lavanda pare să fie un business productiv și profitabil, însă Flori Vioreanu a ales să reinvestească tot. Nu pentru că țintește un profit uriaș, ci pentru că în felul acesta vrea ca afacerea ei să conteze în această industrie ca să poată întinde și ea, la rândul ei, o mână de ajutor către alți mici producători.

Poate și de aceea, Flori Vioreanu este creatoarea Lavanda Fest, un festival al lavandei ce ajunge în multe orașe din țară pentru a aduce lanul de cultură pe asfalt, în mintea și în sufletul orășenilor.

La acest festival adună micii producători de lavandă sau produse ce conțin lavandă, din toată țara.

O poveste de succes ce demonstrează încă o dată că un vis e mai important decât orice pe lume.

Flori, înțeleg că ești foarte tânără, sau foarte tânără pentru o antreprenoare 😀

😀 Da, posibil. Am 29 de ani.

Tu ești din Brăila?

Da. Sunt născută și crescută într-un sat pe lângă Brăila. După ce am terminat liceul, am fugit la facultate, am stat 10 ani acolo și anul acesta m-am întors în Brăila.

Dar pentru ce te-ai pregătit? Ce carieră ar fi trebuit să urmezi?

În domeniul psihologiei ar fi trebuit cumva să profesez, dar am făcut cu totul altceva. Am lucrat într-o mică firmă, tot cu specific de agricultură, în departamentul de merceologie, m-am pregătit la diferite cursuri, însă, cu toate acestea am rămas cu agricultura. De cinci ani am cultura pe câmp, așa că m-am reprofilat repede, nu am apucat să încerc prea mult cum e să lucrezi în alte domenii.

Flori Vioreanu
Flori Vioreanu

De ce lavandă și cum te-ai gândit tu la 24 de ani să cultivi pământul?

Ideea a pornit de la o prietenă. Aveam vreo 21 de ani și ea a propus să începem împreună o cultură de lavandă pentru că e o afacere profitabilă. Între timp ea s-a răzgândit, nu a mai vrut, însă eu am rămas cu microbul în sânge. Așa că am continuat să caut teren, să mă interesez ce mi-ar trebui, să încerc să fac un credit ca să pot să cumpăr butași, să lucrez pământul. Nu mi-a mai ieșit din cap ideea asta. Dacă voiam să investesc într-o afacere, puteam să mai caut și alte idei, însă eu am fost de neclintit.

Citește și: A vrut o casă la țară, departe de București și a construit Aromela, o plantație ecologică de soc, aronia și lavandă: „Când au apărut primele fructe și-au pus toți întrebarea: de ce or cultiva oamenii aceștia astfel de fructe?”

Dar cine la 21 de ani se gândește la investiții, afaceri și, mai ales munca pământului? 😀

Nici eu nu știu ce a fost în capul meu 😀. Mi-a plăcut ideea. Cred că ideea de libertate mai mult, chiar dacă e un paradox pentru că muncești mult mai mult decât dacă ai fi angajat. Dar m-am obișnuit pentru că am învățat să-mi fac propriul program și am ajuns la concluzia că atât cât muncesc, tot atât câștig. Dar, până la urmă e vorba de pasiunea foarte mare care vine înaintea afacerii și a profitului.

Dar când ai intrat tu prima dată în contact cu lavanda? Când ai realizat tu care sunt proprietățile acestei plante?

Înainte să plantez mergeam pe la diverse evenimente, târguri, expoziții și acolo am cunoscut un cultivator de lavandă care mi-a povestit o mulțime de lucruri. Era și producător de cosmetice și a avut răbdare să-mi povestească despre proprietățile plantei, am luat și eu, am testat, prietenii mei testau și ei și într-un final mi-am dat seama că e o plantă care face și bine, nu e doar o idee de afacere pe un câmp frumos mov. E mai mult decât atât. După ce am început să o cultiv, am dus planta și la laborator, am văzut care sunt reacțiile, majoritatea benefice pentru corp și suflet.

Flori Vioreanu
Flori Vioreanu

Hai să vorbim despre prima cultură. Unde ai găsit terenul?

Lângă părinții mei, la țară. De fapt ei mi-au găsit terenul, la recomandarea unui om din zonă. Mama nu era de acord cu asta, însă acel om a convins-o să mă lase să plantez. Ea era total împotrivă și tot timpul mă întreba: „Ce-ți trebuie ție agricultură? E greu să faci agricultură!”. Așa e, nu o contrazic, însă, văzându-mă că tot caut prin alte părți, mai exact prin toată țara, mi-a spus la un moment dat: „Uite, ți-am găsit noi teren aici, acasă, să-l iei în arendă”.

Și cum a fost viața de cultivator în primul an? Exact cum ți-ai imaginat?

Am cumpărat butașii și m-am apucat de plantat. În prima zi am avut zece oameni care m-au ajutat, a doua zi doar cinci au mai rămas la muncă. Eram îmbrăcată în pantaloni de schi, era noiembrie târziu, atunci când vremea e rece și când se recomandă plantarea lor. Din cauza frigului și a muncii grele, oamenii nu au mai venit a doua zi la muncă.

Și când a venit timpul recoltei și te-ai trezit cu un câmp mov, știai ce urmează să faci cu lavanda?

Da, pentru că mă interesasem dinainte. În primul an nu prea poți să o valorifici, așa se zice, însă am un client care a cumpărat butași de la mine și care a valorificat-o din anul I. Eu doar am tuns-o ca să se înmulțească tufele și am așteptat anul următor. De curând m-am apucat să scriu diferite articole prin care să povestesc experiența mea, să o împărtășesc și altora pentru că, la momentul în care am început eu, găseai pe internet numai de bine despre lavandă, nimic despre provocări. E profitabilă, într-adevăr, dar nimeni nu spune cât de mult trebuie să muncești. Nu e deloc simplu.

Flori Vioreanu
Flori Vioreanu cu sapa în mână, în lanul de lavandă

Dar ce sperai să faci cu recolta, să o transformi în produse cosmetice, sau să o vinzi?

Voiam să o vând en gross, să vând producția de ulei. Între timp piața pe ulei de lavandă a scăzut foarte mult și nu mai rentează, așa că am rămas doar cu partea de vânzări en detail. Am făcut un brand, un dosar cosmetic mai amplu pentru fiecare produs și din asta trăiesc.

Tu acum ce vinzi?

Vând vedetele – apă florală și ulei de lavandă, apoi diverse perne brodate cu mesaje interesante.

Și poți spune că ai ajuns să trăiești decent din afacerea asta?

Sunt constant pe 0, ușor minus pentru că reinvestesc 😀. Îmi asum asta că și sper că la un moment dat se vor vedea mai multe rezultate. Nu poți să fii din prima pe plus decât dacă ai avut sume mari de investit la început. Eu nu am avut sume mari, eu fac și marketing și seo, și cu sapa pe câmp, și producția, și ambalare și probabil că aș face și grafica dacă m-aș pricepe . Am avut noroc să întâlnesc oameni foarte talentați care m-au ajutat atunci când am avut nevoie și o să încerc să-i ajut și eu pe alții cât de mult pot.

Scopul meu nu e să fac cine știe ce profit din afacerea asta, ci să fiu liniștită și să stau în libertatea mea.

Flori Vioreanu
Flori Vioreanu ținându-și în brațe comorile, fiul și lavanda

Întrebarea firească pe care probabil ți-ar adresa-o și mama ta este: din ce trăiești? 😀

Momentan am noroc că am copilul mic și nu are mari nevoi, cumpăr haine de pe un grup, mai am o mulțime de pe vremea când aveam salariu, așa că nu avem cheltuieli foarte mari pe plan personal. Nici nu m-am mai plimbat, ce-i drept de vreo 3 ani, dar nu prea mai am timp. Așa e când nu ai buget de investiții, faci tu totul și nu-ți mai rămâne timp.

Noi avem nevoie momentan doar de bani de mâncare, dar nu sunt cine știe ce sume, mai ales la Brăila, unde traiul e puțin mai accesibil ca în București.

Cum ți-a venit ideea să faci un festival al lavandei?

La început am făcut la vecinii mei de la Bărăganu care au un câmp mai mare, frumos. Am tot insistat să facem acolo pentru că foarte mulți oameni îmi cereau să facă fotografii în lavandă. Eu aveam doar un hectar atunci și la mine nu prea aveam cum să-i chem pentru că nu era foarte accesibil.

Cei de la Bărăganu au muncit foarte mult ca să arate foarte bine câmpul și la final ne-am dat seama că a fost un festival foarte reușit și că oamenii chiar apreciază lavanda. Anul acesta am organizat Lavanda fest, un festival la care aduc și alți mici producători, în ideea de a aduce lanul din câmp în oraș. Am început acest festival în București, apoi am continuat la Galați, Brașov, Brăila și sper să ajungem cu lanul de lavandă în cât mai multe orașe.

Flori Vioreanu
Flori Vioreanu la Lavanda Fest

Tu ai o cultură ecologică?

Da, adică cu sapa 😀. Am pus și pe etichetă „bio cu sapa” după ce le-am schimbat cu cele noi.

Ce înseamnă asta „bio cu sapa”?

Nu stropim cu ierbicid pentru că dacă tot am ținut-o așa cinci ani și ne-am chinuit atât, am spus că ar fi aiurea să începem acum să ne ușurăm munca, mai ales că am apelat și la o firmă care certifică ecologic. Mă simt eu mai bine așa, simt că e mai sănătos. Știu că se poate ierbicida în anumite intervale ale culturii, dar e în zadar să facem asta acum, după ce a crescut și nu mai sunt buruienile atât de mari.

Și nu folosiți alte produse făcute de voi, precum fiertura de urzici sau alte adjuvante?

Nu. Mai e ceva pe bază de cupru aprobat ecologic, dar când ne-a apărut mucegaiul în câmp, am preferat să scoatem niște tufe și s-a rezolvat. Mai sunt diverși gândăcei care apar, dar ei apar oricum pe toate culturile și am înțeles că nu sunt chiar atât de dăunători pentru plante.

Flori Vioreanu
Minunatele aranjamente din lavandă create de Flori Vioreanu

Ce spun părinții tăi de business-ul tău acum?

Total neîncrezători 😀. Nu le place ideea că am renunțat la job, că nu sunt angajată și că mă chinui așa pe câmp. Dar văd și ei că este potențial. Când mi-a scris o librărie faimoasă să mă întrebe dacă vreau să le fac perne, aranjamente, ulei și apă de lavandă s-au bucurat și ei și mie mi-a dat curaj.

Acum cât pământ ai?

Acum am aproximativ 2 hectare de lavandă și o parte de pământ pe care cultiv butași pe care îi vând.

Ce meserie au părinții tăi?

Mama e contabilă – e chiar contabila mea, altă optimizare de costuri 😀. Mă ajută foarte mult. Tata este tehnician agricol. Ambii lucrează în agricultură pentru că și mama ține contabilitatea mai multor firme din domeniu.

Flori Vioreanu
Apa și uleiul de lavandă

Dar tu când erai mică ce-ți doreai să te faci?

Multe 😀. Și jurnalist, și polițist, și medic….

Dar psihologia cum ai ales-o?

Cred că am o chemare de a aduce o stare de bine oamenilor. Lavanda tot asta face și probabil acesta a fost motivul pentru care am ales acest business, fără să-mi dau seama.

Flori Vioreanu
Flori Vioreanu
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora