Food delivery, dar găteşti acasă
Comandăm nişte paste sau o salată pentru prânzul de la serviciu, câteva specialităţi chinezeşti seara, când n-avem chef să gătim. „A venit pizzaaaaaa!” exclamăm în weekendurile mohorâte sau când vin prietenii în vizită. Toate acestea par lucruri fireşti în ziua de astăzi, atât de fireşti încât am uitat bucuria de a găti acasă, pentru cei dragi. Sociologii (şi cercetătorii britanici, desigur) au făcut studii întregi pe efectele negative ale simplului fapt că am uitat să ne aşezăm cu toţii la masă.
/Stela Nadoleanu
Reading Time: 2 minutes
Comandăm nişte paste sau o salată pentru prânzul de la serviciu, câteva specialităţi chinezeşti seara, când n-avem chef să gătim. „A venit pizzaaaaaa!” exclamăm în weekendurile mohorâte sau când vin prietenii în vizită. Toate acestea par lucruri fireşti în ziua de astăzi, atât de fireşti încât am uitat bucuria de a găti acasă, pentru cei dragi. Sociologii (şi cercetătorii britanici, desigur) au făcut studii întregi pe efectele negative ale simplului fapt că am uitat să ne aşezăm cu toţii la masă.
De ce nu mai gătim? Timpul pare să fie marea problemă. De cele mai multe ori ni se pare o corvoadă să mergem la piaţă. Ştim că acolo găsim legume proaspete, bio, şi foarte gustoase, dar ne trezim prea târziu, e prea frig afară sau intrăm la supermarket repede, că ne grăbim.
Sunt alte dăţi când venim acasă cu sacoşele pline şi, deşi avem toate ingredientele în faţa noastră ridicăm din umeri încurcaţi: nu ştiu ce să mai gătesc! Şi până dăm un search pe google sau răsfoim cartea de bucate piere iniţiativa şi rezolvăm tot cu o comandă la cel mai apropiat restaurant.
Oricât timp ni se pare că am câştiga astfel, făcând un calcul simplu realizăm că lucrurile stau chiar pe dos. La orice comandă primeşti un timp de livrare de aproximativ o oră. Ştiţi câte feluri de mâncare se pot găti în acest timp?
Intraţi pe www.cookubau.ro, spre exemplu. Veţi găsi reţete delicioase la un click distanţă. Sunt deja testate, iar pregătirea lor durează mai puţin decât i-ar lua oricărui curier să ajungă dintr-un cartier în altul seara, când traficul îşi face de cap. Cooku Bau obişnuia să livreze „soluţia completă”, adică o cutie cu ingredientele gata porţionate pentru a ne apuca de gătit. Sperăm să revină curând la bunul lor obicei: era un bun prilej pentru fiecare în parte de a ne arăta adevărata faţă… de masă 🙂
Revenind la timpul „pierdut” făcând cumpărăturile de la piaţă, spun ferm: nu, nu există scuze! Din fericire Bucureştiul stă mult mai bine faţă de alte capitale europene la capitolul produse naturale, legume bio, fructe cu gust. Nu mă credeţi? Întrebaţi orice expat care a trăit cel puţin un an în România şi apoi s-a întors acasă… şi ia pieţele ţărăneşti de unde nu-s!
Presupunând că nu găsiţi un dram de timp să ajungeţi în Amzei sau într-o piaţă de cartier, tot mai există soluţii. Cutia Ţăranului, spre exemplu, este un sistem cât se poate de practic (şi sănătos) în care legumele sau bunătăţile de la ţară ajung direct la noi în bucătărie.
Alegeţi de pe site (www.cutiataranului.ro) cutia la care doriţi să vă abonaţi în fiecare săptămână: coşul cu legume, fructe, verdeţuri şi mirodenii sau cutia cu pâine de casă, cea cu brânzeturi şi lapte dulce, coşul cu ouă şi pui de ţară. Veţi primi confirmarea că sunteţi trecut pe listă şi produsele vor sosi în ziua destinată livrării.
Însă, trebuie să ţineţi cont că produsele din coşul ţăranilor depind de sezon: urzicile sunt foarte bune până la Paşte, iar roşiile se coc vara, la fel pepenii şi majoritatea fructelor. Grădina de la ţară nu e supermarket! Şi, chiar dacă poftim anumite lucruri în anotimpul „greşit”, sigur putem îndulci aşteptarea cu gândul la gusturile copilăriei, adică la fructele şi legumele cu gust.
Odată ajunse ingredientele, vă doresc poftă şi chef de gătit acasă. Nu, nu militez pentru statul în casă şi nici nu doresc falimentul restaurantelor din oraş, însă cred că măcar o dată pe săptămână am putea să le facem pe plac sociologilor de care vă spuneam la început.
Pe aceeași temă
Magic&Ludic revine la Iași cu activități creative, zâmbete și distracție pentru copii și părinți
/life.ro
Reading Time: 2 minutes
IT-ist cu un job mult-râvnit într-o corporaţie, și-a dat demisia fără să aibă vreo idee despre viitor. Astăzi este actor, coregraf și director de festival de teatru non-verbal. Paul Cimpoieru: „Am avut curajul să mă provoc, poate de-aia am şi ajuns aşa, en retard, la teatru, la 27 de ani”
/Bianca Moruș
Reading Time: 2 minutes
Citește mai multe
Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...