Gözleme, sau cum arată un deliciu culinar turcesc
Printre specialităţile tradiţionale turceşti se regăsesc şi aşa numitele gözleme, un fel de plăcinte umplute cu diverse amestecuri, care mai de care mai delicioase. Parte specială a micului dejun turcesc şi una din specialităţile preferate de turişti, gözleme înseamnă un aluat de patiserie făcut din apă, făină şi sare, care se întinde până când devine o foaie subţire ce va îmbrăca apoi delicioasa umplutură realizată din cartofi, carne, brânză sau spanac. O dată împăturită, plăcinta se pune pe o plită fierbinte, unde capătă miros şi gust. La origini această plăcintă sau pâine anatoliană este saç böreği (foaie de patiserie gătită pe o plită metalică convexă fierbinte), care şi-a luat ulterior numele de „gözleme”, după textura pe care o capătă pe plită, cu acele pete coapte, mai închise la culoare, ce se formează pe suprafaţa foii, seamănând cu nişte ochi („göz” în limba turbă însemnă ”ochi”).
Unele reţete de gözleme (care reprezintă totodată un minunat mod de a folosi cartofii, carnea, brânza sau spanacul rămase de la alte preparte) conţin drojdie şi ouă.
Se servesc întregi, îndoite în sferturi, tăiate sau chiar rulate, în cazul în care le savurezi din mers. Apetisante şi totodată sănătoase, gözleme merg foarte bine cu un pahar de ceai turcesc, cay sau ayran (iaurt tradiţional turcesc). Se găsesc peste tot în Turcia, mai cu seamă în sate şi în pieţe citadine, unde vin familii de săteni pentru a le prepara special pentru turişti.
Evident, gözleme ies cel mai bine făcute la ele acasă. Noi am fost acolo şi am văzut. Priviţi ce poate ieşi din mâinile unei turcoaice!