Greşeli care pot duce la divorţ - LIFE.ro
Sari la conținut

Greşeli care pot duce la divorţ

Rată divorţurilor este în creştere în ultimii ani. Cuplurile se despart după puţin timp de la constituirea familiei din cauza neînţelegerilor care nu ar trebui să existe, nici pe departe, atât de devreme. Şi atunci, care sunt însă motivele pentru care se ajunge la divorţ?
Share this article

Din nefericire, rata divorţurilor este în creştere în ultimii ani. Cuplurile se despart după puţin timp de la constituirea familiei din cauza neînţelegerilor care nu ar trebui să existe, nici pe departe, atât de devreme.

Şi atunci, care sunt însă motivele pentru care se ajunge la divorţ?

Motivele sunt multiple şi ţin de fiecare familie în parte. Un prim aspect, foarte important, este faptul că, în ziua de azi, totul merge pe repede înainte, iar partenerii se cunosc mult prea puţin atunci când decid să formeze un cuplu. Nu îşi enunţă adevăratele aşteptări şi nu le cunosc pe ale celuilalt. Se bazează pe faptul că se plac şi cred că asta este de ajuns. Mai mult decât atât, confundă iubirea, sau mai bine spus, dorinţă sexuală, de început, cu sentimentele profunde care trebuie să existe într-o familie.

Un al doilea element nociv este reprezentat de bani şi valorile materiale. De foarte multe ori, am remarcat în terapia cuplurilor venite la cabinet, cum pun mai presus de orice, valorile materiale. Nu în dorinţă de a avea stabilitate. Ci, mai degrabă, pentru a avea cu ce se lăuda. Îşi sacrifică astfel timpul pentru a produce bani, crezând că banii pot cumpără totul. Numai că, vor descoperi destul de curând, că nu este aşa.

Apoi avem factorii de nocivitate reprezentaţi de: familia de origine, prieteni, colegi.

Familia de origine poate greşi foarte mult atunci când nu lasă cuplul să se dezvolte natural. Intervenţiile sunt, în general, pline de bune intenţii, însă afectează omogenitatea şi raportul de forţe. Un element, important de subliniat din perspectivă psihologică, este constituit de faptul că, uneori, mamele doresc să vadă în relaţia copilului perfecţiunea pe care ele nu au avut-o niciodată.Uitând că perfecţiunea nu există.

Prietenii pot deveni toxiciatunci când se implică cu sfaturi şi opinii, neţinând cont de personalitatea celui căruia i se oferă. Aşa ajung să îşi trăiască propriile frustrări, vorbind despre ce şi cum ar trebui să facă parteneră prietenului lor. Aşa pot dezechilibră un cuplu, prin opinii venite din afară. Opinii ce au legătură cu ce îşi doresc ei, nu cu ceea ce îşi doresc cei doi parteneri de fapt.

Colegii, de foarte multe ori, pot deveni mai prieteni decât o cere situaţia sau mai implicaţi decât este cazul. Să nu uităm faptul că, peste 80% din amanţi, sunt colegi. Pentru că sunt cei mai la îndemână, pentru că timpul petrecut împreună este foarte mare. Amantul/a.Foarte repede, în ziua de azi, indivizii ajung să îşi facă o relaţie extraconjugală. Pentru că este la modă, pentru că se poate şi îi este la îndemână sau pentru că se simte neînţeles sau neiubit.

Un alt mare motiv, este reprezentat de adicţii, cum ar fi: alcoolul, jocurile de noroc, drogurile, medicamentele. Acestea pot depersonaliza extrem de repede un individ. Atât de repede şi de mult încât nu mai găseşti nimic în comun la el, cu tipul de care te-ai îndrăgostit.

Alcoolismul social sau berea de după program, au devenit paternuri comportamentale ce nu lasă individul să îşi dea seamă când a devenit alcoolic. Şi asta îi afectează sănătatea fizică, dar şi pe cea psihică.

Oricare dintre motivele de mai sus, pot duce la divorţ. În terapia de cuplu, descopăr de multe ori, motive multiple. Partenerii vorbesc des despre lipsa de comunicare, în condiţiile în care, amândoi, vorbesc foarte mult, ridica vocea, ţipă sau distruge lucruri. Cu toate acestea, sentimentele descrise sună în felul următor: “nu mă mai simt iubită”, “nu se sfătuieşte cu mine niciodată”, “nu ne petrecem timpul împreună”, “sunt convinsă că mă înşală”, ”crede că mă poate cumpără cu bani” şi lista poate continua.

Ce este important de reţinut?Faptul că, fiecare cuplu are la bază doi indivizi, cu istoric propriu, cu un mod de a comunică unic. Pentru a se descoperi alchimia prin care cei doi pot ajunge să formeze un cuplu formidabil, trebuie să ne întoarcem la ce scriam la începutul articolului. La cunoaşterea celuilalt. Care îi sunt aşteptările, dorinţele, sentimentele, viziunea de viitor. Nu pare mare lucru, însă este o lume, cu totul aparte care, descoperită pe îndelete, poate forma o familie puternică, cu parteneri fericiţi.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora