“În spatele blocului”, o carte care ne aminteşte de jocurile copilăriei din anii '80
Majoritatea celor care au trăit în comunism îşi amintesc de acea perioadă în culori terne: alimente primite cu porţia; program tv cu porţia; căldură cu porţia. Dar viaţa, chiar şi atunci, nu era alcătuită doar din griuri, avea culorile ei minunate pe care, mai ales copiii, le făceau să fie şi mai strălucitoare. Este un adevăr pe care ni-l reaminteşte Mara Wagner (jurnalistă şi absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti), în romanul său de debut, “În spatele blocului”, care recompune imaginea anilor ’80 din perspectiva copiilor şi adolescenţilor de atunci. În parcările din spatele blocurilor începea, pentru copiii mari şi mici, o altă viaţă, unde imaginaţia, hohotele şi sclipirile din priviri acopereau şi cea mai tristă existenţă. Acolo îşi petreceau ei timpul jucând elasticul, leapşa, hoţii şi vardişti, baba oarba, sărind coarda sau trimiţându-şi unii altora răvaşe prin care-şi cereau prietenia. Toate aceste cutume şi multe altele capătă din nou consistenţă în cartea Marei Wagner, despre care scriitoarea Doina Ruşti spune: „Proză a adolescenţei sub comunism, din seria confesională, scrisă cu implicare şi cu talent, cartea Marei Wagner se integrează unui trend literar născut din nevoia unanimă de a mărturisi despre o lume întunecată”.
Cartea ”În spatele blocului” va apărea în colecţia Cuaternar a editurii Nemira iar lansarea va ave loc pe 3 mai la Cafeneaua Cărtureşti Verona, de la ora 19.00.
Mai multe detalii despre carte şi despre Mara Wagner puteţi găsi pe blogul personal al acesteia meandmymonkeys.ro dar şi pe blogul editurii Nemira.