Înainte de succesul poveștii „The Handmaid’s Tale”, scriitoarea Margaret Atwood era falită, își spăla vasele în cadă și căuta ofertele supermarketurilor pentru mâncare
Margaret Atwood este astăzi un om de succes. Poveștile sale s-au transformat în cărți vândute peste tot în lume. Iar filmele și serialele bazate pe romanele sale au ajuns să fie apreciate atât de public, cât și de critici. Însă, înainte de „The Handmaid’s Tale” sau „Alias Grace”, canadianca încerca din răsputeri să supraviețuiască. Visa la succes, dar acesta era încă foarte departe. Însă, în pofida tuturor greutăților, Atwood nu s-a lăsat. Avea un vis încă din adolescență pe care voia să îl îndeplinească cu orice preț.
Trăia în Toronto unde lucra ca profesoară, însă pe un salariu atât de mic, încât viața sa era atunci sinonimă cu sacrificiul. Ca orice scriitor, însă, Atwood avea o minte foarte creativă și puternică. Nu s-a înfometat niciodată pentru că își antrenase mintea să poată trăi cu extrem de puțin. Iar atunci când trebuia să mănânce mergea la magazinul din colț și căuta cele mai bune oferte pentru cartofi, ceapă sau, în fapt, orice legume care se găseau în pungile de plastic de la ofertele cu discount-uri. Cumpăra cele mai ieftine lucruri și încerca să le gătească. Nu își permitea nici măcar să viseze la luxul de astăzi.
De la o viață modestă, la o carieră de succes
Trăia foarte modest, deci foarte simplu. Camera sa nu avea cuptor, frigider sau chiuvetă de bucătărie, așa că era nevoită să își țină mâncarea în dulapul cu haine și să își spele vasele în cada din singura baie din casa în care trăia cu alte familii. Viața nu i-a fost deloc prietenoasă, însă mintea era prinsă în poveștile cărților pe care le scria și nu avea timp să își plângă de milă.
După ce a publicat cărțile „The Edible Woman” (1969) și „Surfacing” (1972) a început să câștige câțiva bani, reușind chiar să trăiască cu normă întreagă, de scriitor. Însă chiar și după ce a publicat romanul „The Handmaid’s Tale” în 1985, tot nu a încetat să se gândească la partea financiară. Deși povestea acestei lumi fictive cu slujitoare a transformat-o într-una dintre cele mai proeminente și interesante scriitoare din America de Nord, Atwood tot se gândea cum să își organizeze banii.
Margaret Atwood: responsabilitatea și greutățile au fost învățate în familie
Poate că Margaret Atwood nu a avut o viață liniștită, însă a știut de la început să fie responsabilă financiar și asta pentru că părinții săi au crescut în timpul Marii crize economice (1929-1933). Cei doi au început să lucreze de la vârste foarte fragede. Tatăl ei, Carl Edmund Atwood, în timpul studenției trăia într-un cort și curăța cuștile de iepuri pentru a trimite bani acasă. Iar mama sa, Margaret Dorothy (Killam) își organiza banii în patru plicuri – „chirie”, „mâncare”, „alte necesități” și „recreere”. Atunci când s-au căsătorit, tot Margaret era cea care se ocupa de partea financiară a cuplului și, în rarele ocazii în care le mai rămâneau ceva bani în ultimul plic, mergeau la film.
Atwood s-a născut în Ottawa, Ontario, Canada și a fost al doilea din cei trei copiii pe care i-au avut Carl Edmund și Margaret. Nu a mers la școală până la 12 ani. Însă, iubea să citească – de la „Frații Grimm” la comic books. Și mai ales să scrie, de altfel, a început să compună poezii și piese de teatru încă de pe la 6-7 ani. Iar atunci când avea doar 16 ani și-a dat seama că asta este ce vrea să facă în viața sa: să scrie.
A intrat la Victoria College in the University of Toronto și a început să publice poezii și articole în revista universității. A terminat facultatea în 1961 – studii de artă în engleză și de filosofie în franceză. După ce a absolvit masterul la Radcliffe College of Harvard University, obținând bursa Woodrow Wilson, s-a înscris la doctorat, având lucrarea „The English Metaphysical Romance”. Dar a renunțat după doar doi ani de studiu. Și chiar dacă romanele sale sunt astăzi unele dintre cele mai apreciate lucrări literare, Margaret Atwood susține că ortografia nu este deloc punctul său forte.
În 1968 s-a căsătorit cu scriitorul american Jim Polk de care a divorțat cinci ani mai târziu. La puțin timp a început o relație cu scriitorul Graeme Gibson și s-a mutat într-o fermă din Ontario, acolo unde în 1976 s-a născut și fata lor, Eleanor Jess Atwood Gibson. America nu a fost însă locul potrivit pentru ei, așa că s-au întors în Toronto în 1980.
Astăzi, „The Handmaid’s Tale” este unul dintre cele mai apreciate seriale și una dintre cele mai inspăimântătoare povești propuse de micul ecran. Iar regimul impus de Ceaușescu în România i-a fost inspirație pentru roman. Însă, Margaret Atwood nu a fost singura autoare care să aibă o viață foarte încercată până a cunoscut succesul. J.K. Rowling a fost o mamă singură, scriind aventurile magice ale lui Harry Potter de prin cafenele, în timp ce fetița ei era doar un bebeluș. Însă, așa cum Rowling a declarat că nu ar fi reușit nicicând să scrie atât de bine dacă nu ar fi avut o viață atât de încercată, la rândul său, Atwood a transformat toate greutățile în ficțiunea din romanele sale.