Iustin-Nicolas Cazacu, geniul care la numai șapte ani pune România în fruntea șahului mondial - LIFE.ro
Mergi la conținut

Iustin-Nicolas Cazacu, un puști de numai 7 ani, din Iaşi, este cel mai bun jucător din lume la categoria sa de vârstă.

La 4 ani a descoperit sportul minții. Bunicul lui i-a prezentat tabla de șah pentru a-i atrage atenția. De la o simplă intenție s-a ajuns la cupe mondiale, medalii și titlul de cel mai bun jucător. Când îl întâlnești, descoperi un copil ușor timid, foarte atent și indispus la dialogul clișeic. Odată ce spui cuvântul magic: șah, fruntea se întinde, ochii lui devin mari și vorbește despre ceea ce îi place să facă.

Şahul este parcă dintotdeauna sportul preferat în familia Cazacu. Bunicul, tatăl, dar și sora lui se întrec în competiții pe o tablă mare cu carouri. Din toate generațiile, el și sora lui, Sofia, au ridicat ștafeta, transformând nivelul de amatori într-unul de profesioniști. „El s-a născut cu sclipire”, spune și antrenorul lui, Vlad Ungureanu care l-a trimis să lupte cu seniorii, văzând potențialul. Gândește mutările rapid, iar atunci când o face, stă cu tâmpla între mâini. Așa îi vine inspirație, spune el, timid.

Nicolas gândește mutarea
Nicolas gândește mutarea

A ajuns să fie cunoscut drept cel care nu are concurență, inclusiv pentru  seniori

Micul geniu a debutat pe plan local în urmă cu doi ani de zile. Avea doar 5 ani și a câştigat doar locul 1 la categoria sa de vârstă. Anul trecut a participat la primul concurs Internaţional de juniori, ”Cupa dulce”, alături de peste 200 de sportivi din cinci ţări. Nicolas s-a clasat primul, la categoria sa de vârstă. A ajuns să fie cunoscut drept cel care nu are concurență, inclusiv pentru  seniori. În acest sens, prima competiţie a fost la începutul acestui an, la Cupa Unirii, desfăşurată la Poiana Ţapului. Aici, Nicolas a fost cel mai mic participant din competiţie. S-a întors acasă cu victorii împotriva unor jucători cu experienţă, care ocupă locuri în prima parte a clasamentului internaţional, dar și cu mii de aplauze. Se împarte între școală, ore online și fizice, dar și trei zile de antrenamente pe săptămână. Muncește în sală și se relaxează cu un joc de șah acasă, cu sora lui, sau chiar cu tatăl.  

Povestea lui de viață pare inspirată din celebrul film ”Gambitul Damei”, diferența fiind faptul că el a devenit campion mondial mult mai devreme și are sprijinul familiei neîncetat. Astăzi am stat de vorbă cu părinții lui Nicolas care ne-au spus despre evoluția și pasiunile lui.

Acum este recunoscut drept geniul Româniai, dar peste ani el se visează medic sau fotbalist.

Nicolas mută la șah
Nicolas mută la șah

Cum a fost Nicolas în primii ani de viață?

Nicolas încă din primii ani de viață s-a remarcat ca un copil deosebit, fire analitică, ușor rezervată, a avut mereu tendința de a-i analiza pe ceilalți înainte de a lega prietenii. În cadrul intim al familiei a fost și este un copil vesel, dornic mereu să afle lucruri noi despre diverse domenii (fotbal, tot felul de curiozități).

Cât s-a văzut la el o dezvoltare prematură, având-o pe sora lui mai mare?

Încă de mici copii, Nicolas și Sofia au fost apropiați (diferența de vârstă e de doar un și jumătate). Toate activitățile i-au inclus pe amândoi. Ca orice copil de vârstă mică și el a imitat, până la un punct, tot ce a văzut la sora lui. Odată cu creșterea în vârstă, Nicolas a găsit interes în alte activități față de sora lui.

Nicolas și sora lui
Nicolas și sora lui

Nicu Cazacu: „Întâlnirea cu șahul avut loc în jurul vâstei de 4 ani, când bunicul, pentru a ocupa timpul nepoților, i-a inițiat în lumea șahului

Care a fost primul lui cuvânt? Vă mai amintiți?

Primul cuvânt a lui Nicolas a fost mama în jurul vârstei de 7 luni.

Acesta a fost un pas important, dar următorul, ca un salt a fost întâlnirea cu șahul. Când și cum a avut loc prima lui întâlnire cu sportul minții?

Întâlnirea cu șahul avut loc în jurul vâstei de 4 ani, când bunicul, pentru a ocupa timpul nepoților, i-a inițiat în lumea șahului.

Dar bunicul său a spus vreodată că el poate deveni un mare șahist?

Față de ceilalți nepoți, Nicolas a fost mult mai atent la explicațiile bunicului, a învățat mult mai repede și l-a surprins cu ingeniozitatea de care dădea dovadă în analiza jocului de șah.

Nicu Cazacu: „Talentul lui era evident în condițiile în care la toate competițiile locale de copii la care el participa, nu avea concurență”

Cine a văzut sclipirea în el? Bunicul?

Pasiunea lui Nicolas pentru șah am cultivat-o în continuare și după moartea bunicului. La început, l-am învățat eu, tatăl lui, tot ce știam, dar cum cunoștințele mele sunt oarecum limitate, și capacitatea lui Nicolas era mult mai mare, am ales să apelăm la ajutorul unor antrenori care să-i valorifice potențialul. Talentul lui era evident în condițiile în care la toate competițiile locale de copii la care el participa, nu avea concurență.

Nicolas la concurs
Nicolas la concurs

Când a avut prima experiență cu un concurs?

Prima experiență cu un concurs a fost în luna octombrie 2019 la vârsta de 5 ani și 5 luni unde câștigă locul I cu un punctaj maxim. Majoritatea concursurilor locale pentru junior nu i-au pus probleme lui Nicolas așa că antrenorul său, profesorul Vlad Ungureanu l-a “aruncat” în concursurile de seniori. Prima competiție de acest gen a fost anul trecut la Brașov -Poiana Țapului -Cupa Unirii când a câștigat în fața unor adversari redutabili și a câștigat suficiente puncte în clasamentul internațional pentru a se clasa primul la categoria sa de vârstă.

Nicu Cazacu: „ Nu știu dacă conștientizează cu adevărat importanța titlurilor pe care le-a obținut, dar un lucru este sigur, îi place competiția”

Ce a însemnat pentru el să devină campion pentru categoria lui de vârstă?

După succesul acesta, Nicolas a continuat să participe la competiții importante, a devenit campion național la Șah Blitz, a obținut rezultate foarte bune și la celelalte Campionate Naționale care s-au ținut la București în luna mai 2021, a câștigat Trofeul Litoralului în luna iulie 2021 la Eforie Nord, în august 2021-Cupa Primăriei Vaslui, etc. Nu știu dacă conștientizează cu adevărat importanța titlurilor pe care le-a obținut, dar un lucru este sigur, îi place competiția, atmosfera de concurs și mai ales îi place să câștige fiecare meci în parte indiferent de cât de în vârstă este adversarul.

Dar pentru dumneavoastră?

Noi, întreaga familie, suntem tare mândri de ambii copii. Și Sofia a obținut rezultate frumoase în competițiile de șah la categoria ei de vârstă.

Familia Cazacu
Familia Cazacu

Cum se împarte Nicolas între antrenamente și școală?

Pentru Nicolas antrenamentele sunt o bucurie, mai ales când merge fizic la club, abia așteaptă să primească probleme dificile și să le caute rezolvarea, să învețe mereu mutări noi și dificile. Clubul de șah, am putea spune, că este o a doua casă. Și școala îi place mult, deci nu simte că e prea mult pentru el.

Cine este modelul lui din lumea acestui sport?

Modelul lui din lumea acestui este Bobby Fischer.

Cum anticipează mutările? Spune vreodată?

Nu spune prea multe. De obicei calculează pentru a-i elimina materialul adversarului, pentru a-și îmbunătăți propria poziție facilitându-și obținerea matului.

Ați văzut filmul Gambitul Damei? Cum vi s-a părut?

Da! Am văzut miniseria și m-a bucurat că un serial cu subiectul șah a avut așa mare succes și în România. Acest sport trebuie popularizat cât mai mult în rândul copiilor pentru că îi ajută să se dezvolte mental, îi face ordonați, le dezvoltă gândirea critică și analitică și mai ales le dezvoltă creativitatea și curiozitatea de a ști mai mult. Nu în ultimul rând, petrec cât mai mult timp departe de jocurile pe calculator care sunt atât de tentante.

Nicu Cazacu: „ Mutarea lui preferată se regăsește în Apărarea Siciliană”

Care este mutarea lui preferată?

Mutarea lui preferată se regăsește în Apărarea Siciliană.

Cât a durat, ca timp, cea mai grea mutare a lui?

Cea mai grea partida a lui a fost de 3 ore și jumătate, atunci când a participat la Campionatul Național de Șah din luna mai 2021.

Cum reacționează la înfrângeri?

Nu-i plac înfrângerile, nimănui nu cred că-i plac, dar se mobilizează repede și da tot ce poate în următorul meci. Nu se lasă doborât de înfrângeri, caută să învețe din ele.

Ce spun cunoscuții despre capacitatea și forța lui în acest sport al minții?

Familia mărită și cunoscuții sunt cu adevărat impresionați de Nicolas, rezultatele lui nu contenesc să îi uimească și toți îi urmăresc cu curiozitate și emoție parcursul în competiții.

Nicu Cazacu: „Îl vom sprijini indiferent de decizia pe care o va lua”

Poate face carieră din asta? Poate câștiga suficienți bani încât să fie ca un job full time?

Noi încă nu ne-am gândit dacă va face o carieră în acest domeniu, la un moment dat va fi decizia lui, iar noi, părinții, îl vom sprijini indiferent de decizia pe care o va lua. Ne-ar plăcea, în schimb, să câștige cât mai multe competiții și să devină un nume de referință al șahului național, și de ce nu mondial. În ceea ce privește subiectul financiar, nu vă pot minți să spun că este ușor. Este destul de costisitor, nu știu dacă va deveni vreodată profitabil, dar pentru a susține potențialul copiilor, cred că fiecare părinte face numeroase sacrificii.

Nicolas și Sofia
Nicolas și Sofia

Ce înseamnă pregătirea pentru o competiție?

Pregătirea pentru o competiție înseamnă, în primul rând, constanță în pregătire, fiecare oră de antrenament contează. De la un anumit nivel talentul nu mai este suficient, este nevoie de multă muncă și multe ore de antrenament. În plus, sunt îndrumările pe care copiii le primesc la club în funcție de adversari și de tipul de competiție.

Câte titluri are? Care a fost cel mai greu de obținut?

Cele mai importante și recente rezultate sunt următoarele:

-Decembrie 2020 – Concurs Internațional online Cupa Dulce – participă jucători din 5 țări (Moldova, România, Germania, Ucraina și Danemarca ) – 6.5 puncte din 9 – Locul 1 categoria Băieți 7 ani.

-Luna ianuarie 2021 participă la Cupa Unirii – Poiana Țapului – joacă la categoria Open- cel mai mic participant obținând rezultatul 4 puncte din 8 runde.

-Luna Februarie 2021 ocupă locul 1 în Clasamentul Mondial cu un rating de 1445 la categoria copiilor născuți în anul 2014

-06.03.2021 – Cupa Moldovei – Locul 1 ( 6 pct din 6 runde)

-12-14 Martie 2021 Turneul din stațiunea Amară – Turneul Internațional de Șah Satori locul 2 -Băieți 7 ani cu același punctaj cu locul I.

-04-12.05.2021 Campionatul Național de Șah pentru copii ed.2021

-Campionatul Național de Șah pentru copii 2021 – băieți 8 ani Blitz – locul 1/26.

-Trofeul Litoralului -locul I (25 iunie-4 iulie 2021).

-Cupa Primăriei Vaslui -Locul 1 (august 2021).

-Memorialul „Mihai Molodoi ” Ed. A XII-a, septembrie 2021.

Nicolas si cupele
Nicolas si cupele

Ce sfaturi aveți pentru el, ca părinți?

Să facă tot timpul ceea ce iubește, să fie sincer cu el însuși și cu cei din jur!

Nicu Cazacu: „Lui Nicolas îi place să joace fotbal în timpul liber”

Cum se relaxează el?

Ca orice copil de vârsta lui iubește să petreacă timp în aer liber cu prietenii de la bloc, să joace fotbal și să mergă cu familia la diverse activități.

Ce alte pasiuni mai are?

Lui Nicolas îi place să joace fotbal în timpul liber, îi plac jocurile cu calcule matematice.

Ce se visează să devină când va fi mare?

Nicolas încă visează că va fi medic, dar în același timp, vrea să devină și un mare șahist.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora