Kelvin Kiptum: Viața curmată mult prea devreme a extraordinarului deținător al recordului mondial la maraton - LIFE.ro
Mergi la conținut

Kelvin Kiptum: Viața curmată mult prea devreme a extraordinarului deținător al recordului mondial la maraton

Kelvin Kiptum urma să alerge în maratonul de la Rotterdam pe 14 aprilie - o cursă cu care ar fi putut să-și consolideze și mai mult poziția.
Share this article

Kelvin Kiptum, record-holder-ul mondial kenyan a murit tragic într-un accident rutier la vârsta de 24 de ani. Starul maratonului, care nu s-a oprit niciodată din antrenamente, spera să își îmbunătățească recordul mondial în aprilie, la Rotterdam, și să câștige aurul olimpic la Paris.

Acestea sunt doar câteva dintre cuvintele folosite de oamenii din lumea sportului pentru a descrie deținătorul recordului mondial la maraton, Kelvin Kiptum, a cărui viață s-a încheiat tragic într-un accident de mașină în orașul Kapsabet din Kenya de Vest.

În doar trei maratoane, Kiptum a trecut de la a fi un atlet kenyan promițător la unul dintre cei mai captivanți sportivi în alergarea pe distanțe lungi.

Performanța sa de 2 ore și 35 de secunde la maratonul din Chicago din 2023 a distrus recordul mondial cu 34 de secunde.

A fost și momentul în care lumea și-a dat cu adevărat seama de talentul său neobișnuit.

Cu această performanță, a devenit primul bărbat care a terminat un maraton în mai puțin de două ore și un minut. Asta a făcut ca mulți să-l considere următorul superstar al maratonului și a devenit favorit la medalia de aur la Jocurile Olimpice din acest an de la Paris.

Când a murit pe 11 februarie, era la doar o cursă distanță de acel vis. Kelvin Kiptum urma să alerge în maratonul de la Rotterdam pe 14 aprilie – o cursă cu care ar fi putut să-și consolideze și mai mult statutul rapid în creștere, în timp ce plănuia să-și depășească propriul timp în orașul olandez.

Din păcate, nu vom vedea niciodată potențialul său complet. Sau să urmărim ce ar fi putut fi una dintre cele mai mari curse de maraton olimpic – un duel Kiptum/Kipchoge în capitala Franței.

Kelvin Kiptum: Ascensiunea rapidă către glorie în Valencia și Londra

Anul 2023 a fost un an uriaș pentru Kiptum.

Victoria sa pe un traseu ploios la Maratonul din Londra în aprilie a fost realizată într-un timp de 2 ore, 1 minut și 23 de secunde – pe atunci al doilea cel mai rapid timp din istorie.

În acea zi, a fost la doar 16 secunde distanță de egalarea recordului mondial din 2022 al lui Eliud Kipchoge de la Berlin, în timp ce devenea cel mai tânăr alergător care termina un maraton în mai puțin de 2:02:00.

Kiptum, care făcuse cel mai rapid debut de maraton din istorie (2:01:53) cu doar patru luni înainte, credea că poate alerga și mai repede.

„Știu că pot alerga 2:00 sau ceva de genul,” a spus el pentru Olympics.com înainte de a pleca la Chicago, unde a alergat al treilea și ultimul său maraton în octombrie trecut.

„Este foarte posibil să alerg 2:00. Poate că nu acum, pentru că sunt încă tânăr,” a continuat el.

Kelvin Kiptum
Kelvin Kiptum la maratonul de la Londra

În 2019, când Kipchoge a depășit barierele alergării de distanță devenind primul om care acoperă distanța de 42,2 km în mai puțin de două ore, Kiptum nu terminase nici măcar un maraton întreg.

Atunci, tânărul alergător de semimaraton putea doar să admire cursa de 1:59:40 a lui Kipchoge, care a fost realizată în condiții care au împiedicat-o să fie ratificată ca record mondial.

Dar gustând gloria în Valencia în decembrie 2022, când era încă relativ necunoscut în lumea maratonului, i-a reînnoit încrederea în abilitățile sale de a fi unul dintre cei mai buni.

„Valencia… a fost începutul călătoriei în maraton, și am fost atât de fericit. Obiectivul meu în Valencia era să alerg 2:04, 2:05… apoi am alergat 2:01. Dar privind înapoi înainte de Valencia, făcusem unele dintre cele mai bune antrenamente pentru maraton cu unele alergări lungi bune.”

Kelvin Kiptum: Omul care nu a încetat niciodată să se antreneze

Aceste alergări lungi au definit mare parte din viața lui Kiptum.

A început să alerge pe drumurile de țară din orașul său natal Chepkorio din Elgeyo Marakwet când avea aproximativ 13 ani. La fel ca mulți băieți care cresc în faimoasele centre ale alergării keniene, cel mai mare vis al său era să devină atlet.

Kiptum credea că va deveni unul dintre cei mai buni care ies dintr-o regiune care a produs alți mari sportivi, inclusiv Geoffrey Kamworor, un dublu câștigător al Maratonului din New York care provenea din aceeași localitate.

Adolescentul a lucrat cu devotament pentru a-și croi propriul drum.

„Când am început antrenamentul, am făcut-o cu maratoniștii și alergătorii de cursă pe distanțe lungi, și m-am găsit pur și simplu alergând. Și, iarăși, acolo unde mă antrenez nu sunt piste”, a explicat el pentru Olympics.com, reflectând asupra deciziei sale de a nu alerga pe pistă.

„Nu aveam bani să călătoresc la Eldoret sau să merg la stadionul Kipchoge Keino să fac câteva sesiuni de antrenament pe pistă.”

Când avea doar 18 ani, a câștigat semimaratonul Eldoret din 2018, iar în anul următor, a terminat primul la o altă cursă de 21 km în Franța.

„De fapt, la acea vreme mă antrenam deja pentru maraton, dar nu aveam șansa să alerg maratonul. Mi-am spus, să aștept încă doi sau trei ani, apoi alerg maratonul.”

Kiptum s-a antrenat singur ani de zile înainte de a începe să lucreze cu Gervais Hakizimana în 2021. Antrenorul rwandez care a murit împreună cu el în accidentul de mașină, obișnuia să se antreneze în regiunea kenyană faimoasă pentru altitudine, unde au legat o mare prietenie.

„Se juca cu mine când își păștea animalele când veneam pentru antrenamentul de deal lângă casa lor. În cele din urmă, am început să alergăm împreună”, a explicat Hakizimana, care a reprezentat Rwanda la Campionatele Mondiale de Semimaraton din 2008 și 2009.

Citește și: 5 sportivi inspiraționali care au depășit toate obstacolele pentru a ajunge în vârf

Hakizimana este și cel care a dezvăluit regimul său de antrenament istovitor lumii.

Zilele de recuperare sau libere erau rare pentru tânărul de 24 de ani, deoarece tot ce făcea era „să alerge, să mănânce, să doarmă”.

Într-un interviu cu AFP, antrenorul a explicat că Kiptum mergea la alergări lungi în zilele de luni, miercuri, joi, vineri și duminică. În zilele de marți se dedica sesiunilor de fartlek pe pistă.

Cu toate acestea, alte dezvăluiri au făcut regimul său de antrenament chiar mai intrigant. Joi și duminică, Kiptum acoperea 40 km – la ritm de maraton.

Singura dată când a fost forțat să încetinească a fost cu două săptămâni înainte de maratonul din Chicago când s-a îmbolnăvit. La început, a luat în considerare retragerea din maraton, dar în cele din urmă, antrenorul său l-a convins să alerge.

„Brusc, a căzut bolnav acum două săptămâni, lăsându-i corpul slăbit. Ceea ce a înrăutățit totul a fost amigdalita acută, care îi umflase gâtul. A trebuit să gestionez situația și i-am spus că nu poate să nu concureze în Chicago”, a amintit regretatul Hakizimana într-o mărturisire care a făcut ca ultima mare realizare a lui Kiptum să fie și mai spectaculoasă.

Kelvin Kiptum
Kelvin Kiptum câștigător al recordului mondial la Chicago

Perspectiva lui Kelvin Kiptum: „2024 va fi un an bun pentru mine”

În timpul maratonului său în care a bătut recordul mondial la Chicago, kenyanul nu părea niciodată obosit. Era calm și părea într-o formă excelentă când a trecut linia de sosire de pe traseul în mare parte plat.

Nu exista prea multă îndoială în mintea oamenilor că ar fi putut alerga mai repede dacă cineva l-ar fi provocat în etapele finale ale cursei.

Și, având cel mai rapid timp din istorie în doar al treilea său maraton, tânărul kenyan a decis că își va testa abilitățile în 2024 pe drumurile aproape complet plate ale Maratonului din Rotterdam.

Într-un an olimpic, părea că Kiptum ar fi avut aproape oportunități nelimitate să strălucească.

„Vreau să mă întorc aici [la Rotterdam] să alerg repede”, a spus atletul entuziast într-o conferință de presă în care și-a confirmat planurile de maraton din 2024.

„Acest traseu plat se pretează la timp rapid… Voi încerca cel puțin să îmi bat recordul mondial aici. Știu că sunt capabil să fac asta dacă pregătirea mea decurge bine și condițiile sunt ok. Și în acest caz, voi fi aproape de bariera sub-două ore, așa că de ce să nu îmi propun să o rup? Acest lucru ar putea părea ambițios, dar nu mi-e frică să îmi stabilesc astfel de obiective. Nu există limită la energia umană.”

Ca întotdeauna, Kiptum era ferm și articulat când își împărtășea obiectivele. Omul care nu a încetat niciodată să se antreneze era clar într-o cursă pentru a redefini posibilitățile alergării de maraton.

Celălalt obiectiv de pe lista sa de lucruri de făcut era maratonul olimpic din Paris unde ar fi putut avea oportunitatea să se confrunte cu compatriotul său, Kipchoge într-o cursă pentru vârste.

„Cred că 2024 va fi un an bun pentru mine!” a declarat el. „După Rotterdam, urmează Olimpiada. Voi fi fericit să concurez la Olimpiadă și să obțin, poate, aur.”

Tragic, cariera și viața lui Kiptum s-au încheiat prea devreme.

Cu toate acestea, cuvintele sale pline de pasiune vor continua să inspire alți alergători să profite de moment și să continue să urmărească visul unui maraton sub două ore.

Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora