5 sportivi inspiraționali care au depășit toate obstacolele pentru a ajunge în vârf - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sportivii sunt idolatrați nu numai pentru rezistența și forța lor, ci și pentru perseverența și forța mentală. Îndurarea dietelor stricte, orele lungi de antrenament și timpul petrecut departe de familie sunt unele dintre cele mai comune sacrificii pe care trebuie să le facă sportivii de nivel înalt. În plus, există și unii sportivi care trebuie să depășească multiple provocări. De la Francis Ngannou care evadat din Camerun la Manny Pacquiao care a învins sărăcia, află povești impresionante despre acești sportivi inspiraționali și despre alții care au depășit toate obstacolele pentru a ajunge la vârf și a reuși în domeniile lor.

Sportivi care și-au pus amprenta în istorie

Iată cinci sportivi inspiraționali care au sfidat șansele și și-au pus amprenta în istoria sportului.

Francis Ngannou

Emblema UFC a trecut prin dificultăți uimitoare pentru a-și îndeplini visul de a deveni un luptător profesionist. Crescut în Batie, Camerun de o mamă singură, Francis Ngannou obișnuia să meargă pe jos 10 kilometri până la școală în fiecare zi. La 26 de ani, Ngannou a decis să-și angajeze întregul viitor pentru a deveni un luptător profesionist de MMA, dar s-a confruntat cu o provocare semnificativă – trebuia să evadeze din Camerun. Au fost nevoie de 14 luni de sustragere din vizorul poliției și al patrulei de frontieră și de trai greu într-o pădure, înainte să ajungă în Franța.

Dormind pe străzile Parisului, Ngannou s-a ambiționat să-și facă un nume în sport. Într-o zi, a intrat într-o sală de sport sperând să învețe să boxeze, însă a aflat despre artele marțiale mixte (MMA). A ajuns la UFC în doar trei ani.

sportivi inspiraționali

Pe parcurs, a fost motivat de ideea de a-și împărți averea. „Vreau să-mi ajut familia mai întâi, bineînțeles, dar apoi vreau să dau șansa copiilor din țara mea, ca mine, care au un vis să devină medic sau altceva”, a spus el pentru Yahoo! Sport. „Dacă îmi ating visul, îmi va oferi oportunitatea de a-i ajuta pe cei din țara mea care au propriile lor vise și nimic altceva să le împlinească.”

Astăzi, Ngannou este un campion UFC la categoria grea și una dintre cele mai mari vedete ale MMA. Curajul și perseverența lui i-au inspirat pe mulți – dovedind că orice este posibil. Ngannou s-a întors de atunci în Camerun. „Îmi permite să văd de unde am plecat”, a spus el pentru într-un interviu.

Sportivi inspiraționali: Michael Jordan

Michael Jordan este o legendă, pur și simplu. Considerat pe scară largă drept cel mai mare jucător de baschet care a trăit vreodată și unul dintre cei mai inspiraționali sportivi ai tuturor timpurilor, Jordan nu a jucat inițial în echipa de baschet a liceului.

În 1978, Michael Jordan era un tânăr de 15 ani, sperând să ajungă în echipa liceului. A încercat împreună cu aproximativ 50 de colegi de clasă. Au fost 15 locuri pe listă, iar Jordan — care avea doar 177,8 centimetri la acea vreme și încă nu putea arunca o minge de baschet la coș — nu a primit unul.

sportivi inspiraționali

„A fost jenant să nu intru în echipă”, a spus Jordan pentru Newsweek. S-a dus acasă, s-a închis în camera lui și a plâns. Cu toate acestea, nu a lăsat respingerea să-l oprească. El a transformat experiența în motivație: „De câte ori mă antrenam și mă oboseam și mă gândeam că ar trebui să mă opresc, închideam ochii și vedeam acea listă în vestiar fără numele meu pe ea. Asta de obicei m-a făcut să merg mai departe.”

În 1979, a crescut la 190 de centimetri. În acel an, a intrat în echipa universității și a devenit instantaneu cel mai bun jucător al Liceului Laney. Respingerea inițială i-a dat lui Jordan voința de a deveni unul dintre cei mai decorați sportivi ai tuturor timpurilor. Cariera baschetbalistului include 6 campionate NBA, 14 jocuri All-Star și 2 medalii de aur olimpice.

Lindsey Vonn

Lindsey Vonn este atlet campioană mondială, de trei ori medaliată olimpică și cea mai decorată schioare din istorie. La doar 7 ani, Vonn știa că vrea să fie schioare. La nouă ani, ea a spus familiei ei că va ajunge într-o zi la Jocurile Olimpice.

Vonn este cunoscută pentru sacrificiile fizice și emoționale pe care le-a făcut în drumul ei către vârful sportului. De-a lungul carierei, și-a rupt ligamentele la genunchi, și-a zdrobit brațul, și-a rupt meniscul și a suferit de multiple comoții cerebrale. În ciuda acestor provocări, ea și-a făcut întotdeauna timp pentru a se recupera și a reveni.

Schioarea, retrasă deja din activitate, a spus că cea mai mare motivație a ei este mama ei, care a suferit un accident vascular cerebral la nașterea ei. Ea a spus că mama ei și-a păstrat întotdeauna optimismul și încrederea.

sportivi inspiraționali

„Știi, mama mea a șchiopătat de la… din cauza accidentului vascular cerebral. Și nu a putut niciodată să meargă cu bicicleta, să alerge sau să schieze cu mine. Și așa cred că mă pot recupera după accidentări, însă mama nu poate, prin urmare cred că este un privilegiu pentru mine să pot lucra din greu și să mă recuperez. Și pur și simplu, nu știu, această perspectivă a schimbat modul în care am abordat accidentările și modul în care abordez adversitatea”, a spus ea.

Sportivi inspiraționali: Manny Pacquiao

Pacquiao este considerat unul dintre cei mai mari boxeri profesioniști ai tuturor timpurilor. Povestea fostului boxer profesionist este mai puțin cunoscută. A crescut în Filipine, viața lui a fost greu încercată de sărăcie. De-a lungul copilăriei, își amintește că mânca doar o dată pe zi și dormea pe străzi. În acea perioadă din viața sa, Pacquiao a fost forțat să-și folosească pumnii ca instrument de siguranță. La doar 16 ani, și-a făcut debutul în box profesionist la juniori.

Astăzi, Pacquiao este singurul campion mondial de opt divizii din istoria boxului. Cele 24 de meciuri pay-per-view au generat 20 de milioane de achiziții și venituri estimate la 1,25 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Când și-a anunțat retragerea, le-a mulțumit fanilor săi: „Mi-ați dat șansa să găsesc o cale de ieșire din sărăcie. Datorită vouă, am reușit să inspir oameni din întreaga lume. Datorită vouă mi s-a dat curajul să schimb mai multe vieți. Nu voi uita niciodată ce am făcut și am realizat în viața mea. Nu îmi pot imagina că tocmai am auzit clopoțelul final.”

Simone Biles

Cunoscută drept cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor și care se află pe lista sportivilor care nu dau înapoi într-un mod impresionant, Simone Biles este extrem de dedicată sportului său. Crescând, a renunțat la dansurile de la școală, la jocurile de fotbal și la prieteni pentru a excela la gimnastică.

Deși a făcut multe sacrificii pentru a deveni cea mai bună, în copilărie nu și-ar fi putut imagina niciodată să trăiască viața pe care o are acum. Părinții ei nu au putut să aibă grijă de ea; mama ei s-a luptat cu dependența. Ea își amintește de viața ei înainte de centrul de plasament: a mâncat cereale cu apă pentru că familia nu își permitea lapte.

sportivi inspiraționali

A fost adoptată de o familie privilegiată unde a fost învățată să fie încrezătoare și mândră. Ea a ajuns rapid la vârful gloriei prin sport. Gimnasta medaliată cu aur a inspirat mulți oameni nu numai datorită realizărilor sale, ci și pentru că este deschisă și își folosește platforma și influența pentru a vorbi împotriva nedreptăților. Ea a depus mărturie în fața Congresului în noiembrie 2021, spunând că oficialii federali de aplicare a legii și de gimnastică au închis „ochii” la abuzul sexual din partea medicului echipei de gimnastică a SUA, Larry Nassar, asupra ei și a sutelor de alte femei. Înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 (la care a ajuns să renunțe pentru a se concentra asupra sănătății mintale), ea a declarat pentru New York Times: „Voi merge acolo și voi reprezenta SUA, voi reprezenta Centrul Campionilor Mondiali și voi reprezenta Fete negre din toată lumea. La sfârșitul zilei, nu reprezint gimnastica S.U.A.”.

Citește și: 8 femei puternice care au scris istoria sportului mondial

Foto: Deposiphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora