Legenda vie a rockului românesc: Povestea neștiută a lui Nicu Covaci și a trupei Phoenix
Nicu Covaci, fondatorul formaţiei Phoenix, s-a născut la 19 aprilie 1947, în Timişoara. Compozitor, chitarist, pictor şi grafician, a studiat din copilărie pianul, acordeonul, dar şi limbile străine. Apoi a învăţat să cânte la muzicuţă şi a luat lecţii de chitară. A studiat la Liceul de arte plastice şi la Institutul de Arte Plastice din Timişoara. La începutul anilor ’60, împreună cu un coleg de şcoală, Kamocsa Camo Bela, a creat o formaţie de chitarişti care se numea Sfinţii, iar în 1964, numele formaţiei s-a schimbat în Phoenix.
Membrii fondatori ai formaţiei Phoenix au fost Nicu Covaci şi Moni Bordeianu
În perioada 1964-1966 au cântat în săli studenţeşti şi în cluburi din Timişoara, piese din repertoriul unor formaţii celebre la acea vreme – The Beatles, The Rolling Stones, The Monkees sau The Animals. Trupa lui Covaci a început să fie invitată la Bucureşti, în emisiuni de televiziune, devenind cunoscută în toată ţara.
În decembrie 1967, Phoenix a efectuat primul turneu de amploare, în mai multe oraşe bănăţene, încheiat cu două concerte la Timişoara
La Festivalul Naţional de artă studenţească de la Iaşi, în aprilie 1968, Phoenix a câştigat „Marele Premiu” şi premii speciale de interpretare şi compoziţie. În 1969 apare cel de al doilea disc EP, „Floarea stâncilor”, cu patru compoziţii proprii.
Formaţia Phoenix a fost trimisă să reprezinte România la Festivalul „Lira de aur”, în mai 1973, la Bratislava (Cehoslovacia) şi apoi la „Festivalul Discului”, în octombrie 1973, la Sopot (Polonia)
La 19 noiembrie 1973, a avut loc la Sala Palatului concertul Sfinx + Phoenix. Atunci, Phoenix a prezentat, în premieră pentru bucureşteni, piesele „Mica Ţiganiadă”, „Andrii Popa”, „Strunga” şi piesa care a dat titlul noului disc – „Mugur de fluier”.
Tot în acea perioadă un nou membru al trupei devine bateristul Ovidiu Lipan ”Ţăndărică”
În iarna 1974/1975 a fost conceput spectacolul „Zoosophia”, titlu ce avea să se schimbe în „Cantafabule”. Acesta a fost prezentat în premieră la sala Olimpia din Timişoara, în februarie 1975, iar după scurt timp la Bucureşti, la „Clubul Z” (Casa de cultură „Mihai Eminescu”) şi la Casa de cultură a studenţilor „Grigore Preoteasa”. Discul a apărut ortografiat greşit, „Cantofabule”, fiind vândut în peste 500.000 de exemplare, nota site-ul https://www.ziarultimisoara.ro/.
În luna mai 1990 are loc prima întâlnire a lui Nicu Covaci cu publicul român după o absenţă îndelungată din ţară
În acelaşi an, trupa cântă la Paris şi pregăteşte primul turneu în România, având loc înregistrări în formula Covaci, Baniciu, Kappl şi Lipan.
Citește și: 55 de ani de Pheonix, sărbătoriţi prin două super concerte
Au urmat „întâlnirea de 30 de ani” de la Sala Polivalentă, unde au putut fi văzuţi aproape toţi foştii componenţi ai trupei, mai puţin Mircea Baniciu, şi concertele susţinute de Phoenix în compania unor orchestre simfonice.
În 1997 apare CD-ul „Aniversare 35”, iar în 1998 un turneu de amploare al trupei, în cele mai mari oraşe ale României
Un an mai târziu, a fost înregistrat un maxi-CD – „Ora – Hora”, urmat de un turneu în Germania şi în România, mai menţionează site-ul https://www.ziarultimisoara.ro/.
În 2000, Nicu Covaci a efectuat un nou turneu în România – după ce a renunţat la colaborarea cu Ovidiu Lipan Ţăndărică şi Ioji Kappl -, în care a prezentat compoziţii noi şi noua sa trupă
Tot atunci a apărut albumul „În umbra marelui urs”, însoţit de o variantă engleză, unde a participat şi Malcolm J. Lewis, fostul basist al formaţiei Black Sabbath, având loc şi un turneu de prezentare a discului nou în Germania.
Când Nicu Covaci a aniversat 70 de ani, la 19 aprilie 2017, la Arenele Romane, a avut loc spectacolul-concert ”Phoenix 55 & Friends Rock Edition”, care a marcat 55 de ani de existenţă a trupei Phoenix
Nicu Covaci a participat, la 5 august 2022, la proiecţia în avanpremieră a documentarului „Phoenix – Povestea”, regizat de Cristian Radu Nema şi Mimis Ravani.
Citește și: Phoenix & friends, la Timişoara: concert la 55 de ani de la înfiinţarea trupei
Pelicula a fost prezentată în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Serilor Filmului Românesc, de la Iaşi. Nicu Covaci a participat şi la premiera de gală a acestui documentar, care a avut loc la 16 octombrie 2022, la Sala Palatului din Bucureşti.
Nicu Covaci a iubit aceeași femeie timp de 39 de ani, iar viața artistului s-a schimbat radical în momentul în care a cunoscut-o
S-au îndrăgostit rapid și au avut parte de aventură încă din prima seară. Cu toate că pasiunea a fost mare, cei doi nu s-au căsătorit și nu au avut copii împreună.
Citește și: Fiica lui Mircea Baniciu lansează un nou single, “Am crezut”
Iwona avea origini poloneze, era văduvă și avea o fetiță. Aceasta i-a furat inima încă de la prima vedere și s-au îndrăgostit nebunește.
Lui Nicu Covaci i-a plăcut cât era de rafinată și de elegantă
Prima dată a văzut-o într-un restaurant când se afla în compania mai multor domni, apoi într-un mediu mai intim unde se aflau și alte persoane. Cei doi au povestit, iar acea seară a rămas memorabilă.
La 22 martie 2024, Nicu Covaci a fost operat de urgenţă pe creier, la Spitalul Judeţean Timişoara
Zilele trecute, pe pagina de Facebook a artistului, colegii săi au precizat că „tratamentul postoperator nu s-a putut finaliza din cauza complicaţiilor” apărute.
Sursa foto: Facebook