Mâncăruri care dau energie și alimente care te lasă fără vlagă
Nu o dată m-am întrebat care sunt acele mâncăruri care îți dau energie într-o zi obositoare de muncă. Ziua este tot mai lungă și, teoretic, până la finalul lui iunie va mai tot crește, așa că vom avea nevoie de cât mai multă energie pentru a rezista până la finalul ei. Indiferent dacă lucrăm de acasă sau mergem la birou, pentru mulți dintre noi task-urile zilnice pot fi covârșitoare, iar a-ți păstra energia până la finalul zilei poate fi o adevărată provocare.
Unii oameni apelează la cafea pentru a se menține în formă, însă sunt unele mâncăruri care îți dau energie și care pot reprezenta o alternativă mai bună și mai sănătoasă.
Înainte de toate, există un truc foarte bun atunci când vrei să fii energic pe tot parcursul zilei: mesele mici și dese, cheia marilor succese. Nu trebuie să lași mai mult de cinci ore – recomandat este trei – între mese deoarece în felul acesta nivelul zahărului din sânge se prăbușește și știm cu toții că glucoza este cel mai bun energizant.
Dar să vedem care sunt acele mâncăruri care îți dau energie și, dimpotrivă, acelea care te lasă fără vlagă:
Mâncăruri care îți dau energie
Fasolea neagră
Nu numai că fasolea neagră este delicioasă și versatilă, ci este și o sursă excelentă de proteine din plante, fibre sănătoase ce ajung la nivelul intestinului și carbohidrați care stimulează energia. Fasolea neagră reprezintă, de asemenea, o sursă excelentă de fier, care este importantă pentru energie, deoarece fierul joacă un rol în reglarea hemoglobinei ce ajută la transportarea oxigenului în sânge. O masă ce conține fasole neagră este ideală după antrenament, deoarece va reface stocul de proteine și carbohidrați și va oferi energie pentru restul zilei. Găsești oferta la fasolea neagră pe roadelepământului.ro.
Citește și: Alimente care conțin fier
Bananele
Aceste fructe pe care le poți purta tot timpul în geantă, reprezintă o modalitate excelentă de a obține rapid un impuls de energie din zahărul lor natural, fructoza, care este un carbohidrat. În plus, bananele sunt ușor de digerat. Fructoza se transformă în glucoză și pătrunde în fluxul nostru sanguin, unde celulele noastre, în special celulele creierului, o pot folosi pentru energie rapidă.
Ouăle
Ouăle reprezintă o sursă ieftină de proteine și substanțe nutritive complete, care ajută la metabolismul energetic și absorbția lentă a zahărului în sânge atunci când sunt asociate cu alimente ce conțin carbohidrați.
Apa
Chiar dacă nu te gândești la apă ca la un aliment, ei bine, poate fi miraculoasă atunci când te aștepți mai puțin. Unul dintre cele mai importante semne de deshidratare este oboseala, deoarece corpul tău nu mai are lichide, ceea ce înseamnă că oxigenul nu ajunge acolo unde trebuie să ajungă suficient de repede. A te menține bine hidratat cu apă poate transforma rapid acea oboseală într-un boost de energie, mai ales dacă bei continuu toată ziua, indiferent dacă îți este sau nu sete. Deshidratarea poate fi adesea confundată cu foamea, un alt argument care explică oboseala.
Fisticul
Pentru o gustare bogată în proteine, care sporește energia, fisticul este o opțiune excelentă. Reprezintă o sursă nutrițională completă ce oferă 6 grame de proteine la o porție, dar și aminoacizi esențiali, fibre și grăsimi nesaturate, ideale pentru energie.
Alimente care te pot stoarce de energie
Băuturile cu cofeină și energizantele
Deși acest lucru poate părea contraintuitiv, specialiștii subliniază că consumul acestor tipuri de băuturi după-amiaza, te poate poate împiedica să dormi bine, ceea ce duce la o stare accentuată de oboseală a doua zi. Se recomandă să nu bei energizante sau alte băuturi pe bază de cofeină cu opt ore înainte de culcare.
Citește și: Lista celor 54 de alimente fără gluten, în funcție de categoriile piramidei nutriționale
Bomboanele
Dacă vrei să ai energie o zi întreagă, ferește-te de bomboane. Specialiștii în nutriție spun că zahărul din ele îți vor da un boost de energie pe moment, însă apoi vei fi vlăguit toată ziua.
Friptura
Fii sincer și spune de câte ori ai simțit că vrei să tragi un pui de somn după ce ai mâncat o friptură? Dacă vei comanda o friptură de 250 de grame la restaurant, vei primi o tonă de proteine (aproximativ 40 de grame) și multă grăsime.
Organismul poate procesa doar 25 de grame de proteine o dată, ceea ce înseamnă că sistemul tău digestiv va avea mai mult de muncă după ce mănânci o friptură, pentru a digera această cantitate suplimentară de proteine. Din moment ce proteinele nu reprezintă sursa de energie preferată a organismului, ele vor fi fie excretate, sau stocate ca grăsimi. Din aceste motive, energia ta va fi epuizată și probabil te vei simți fără vlagă.
Smoothie de fructe
Un smoothie cu fructe poate părea o alternativă convenabilă și sănătoasă a unei gustări, dar fără echilibrul corect al ingredientelor, nivelul zahărului din sânge va crește și veți simți foamea, însoțită de o scădere a energiei, la scurt timp după aceea. Smoothie-urile elimină conținutul de fibre naturale al fructelor întregi.