Margaret Court: cea mai mare campioană a tenisului mondial, femeia care l-a găsit pe Dumnezeu și a pierdut respectul unei națiuni - LIFE.ro
Sari la conținut

Cea mai mare jucătoare de tenis din Australia, Margaret Court, femeia care a câștigat cele mai multe titluri de grand slam din istorie, a stârnit furie în rândul oamenilor și mare dezamăgire în sufletele fanilor, cu declarațiile ei homofobe.

Margaret Court a fost cea mai mare campioană a tenisului mondial în anii ‘60 și ’70.

A fost o perioadă în care clima Australiei binecuvântată de soare, abundența de facilități în tenis și lipsa sistemelor de clasă înăbușitoare care țineau sportul pe loc în alte țări, păreau destinate să asigure talentului de talie mondială mediul propice să înflorească pentru totdeauna. Dar chiar și atunci în acele vremuri era dincolo de orice imaginație faptul că țara va produce vreodată o femeie campioană care să câștige atâtea titluri. Ea a fost o legendă vie printre simpli campioni.

Margaret Court este considerată cea mai mare jucătoare de tenis a tuturor timpurilor, cu 24 de titluri de Grand Slam, record care încă nu a fost egalat.

Margaret Court

Margaret Court, un talent ce nu a mai fost vreodată egalat

Când se vorbește despre măreție în tenis, se pare că există o divizare clară între bărbați și femei. Bărbații au propriul lor etalon de succes, în timp ce femeile au un etalon diferit în funcție de care își măsoară măreția. Cu toate acestea, există un jucător croit după un etalon universal. Strălucirea ei a depășit toate culmile. Cifrele care au fost adunate de această legendă sunt pur și simplu de neegalat și mulți cred că unele dintre aceste recorduri s-ar putea să nu fie doborâte niciodată.

În căutarea gloriei Serenei Williams, numărul 24 este evidențiat în mod regulat. Serena, care a câștigat 23 de titluri de Grand Slam, este la doar o victorie de a o egala pe Margaret Court. Însă s-a retras din activitate.

Australianca a câștigat 24 de titluri de Grand Slam la simplu în total (11 în Era Open), ceea ce este recordul tuturor timpurilor. Ea a câștigat, de asemenea, 19 titluri de dublu feminin și 21 de dublu mixt, oferindu-i un record de 64 de titluri de Grand Slam în total. Procentul ei de câștiguri în carieră este cel mai bun din toate timpurile.

Margaret Court

Viața și copilăria lui Margaret Court

Fosta tenismenă numărul unu mondial, Margaret Smith Court s-a născut sub numele de Margaret Jean Smith, la 16 iulie 1942, în Albury, New South Wales, Australia, părinții ei fiind Lawrence și Catherine Smith.

Margaret Court a fost cea mai mică dintre cei patru copii ai părinților ei, având doi frați mai mari și o soră mai mare. Tatăl ei era angajat într-o fabrică de prelucrare a brânzei și a untului în calitate de maistru.

Familia locuia vizavi de biroul Border Tennis Association. Cu toate acestea, nimeni din familie nu a jucat tenis înainte ca Margaret Court să intre pe teren.

Margaret Court a început să joace tenis la vârsta de opt ani și a fost stângace înnăscută. Mai târziu a fost convinsă să-și schimbe lovitura într-una de dreptace. Ea a folosit terenul de tenis al Asociației de Tenis Border ori de câte ori îl găsea liber și a continuat să se joace cu ceilalți copii din cartier până când au fost alungați de acolo.

Citește și: Virginia Ruzici, jucătoarea de tenis care a câştigat 2 finale la Roland Garros în acelaşi an

Margaret Court, în copilărie a fost susținută din plin de Wally Rutter, o persoană influentă în cadrul asociației și de soția lui foarte mărinimoasă, care nu aveau copii și au decis să-i ofere fetiței calitatea de membru, gratuit, dar și un pachet generos de antrenamente. Pentru a le răsplăti acest gest, Court a decis să contribuie cu jumătate de normă în cadrul clubului.

Rutter a fost foarte impresionat de abilitățile și talentul ei în tenis și a vrut să-i ofere cel mai bun antrenor, disponibil doar pentru ea. În consecință, au negociat cu Frank Sedgman, un fost campion mondial de tenis, să o antreneze sub tutela lui, în clubul său situat în Melbourne.

Margaret Court

Sedgman, cu ajutorul echipei sale de suport formată din oameni ca Stan Nicholls și Keith Rogers, a lucrat la diferitele sale aspecte ale jocului de tenis, inclusiv îmbunătățirea atletismului, capacitățile de a lovi, fitness, precum și strategie și tactici.

În curând, toate aceste eforturi aveau să fie răsplătite cu cele mai bune rezultate mondiale.

Viața personală a lui Margaret Court

În 1966, Margaret Court a luat o pauză temporară de la tenisul competitiv. S-a căsătorit cu Barry Court, fiul fostului premier al Australiei de Vest, Sir Charles Court, la 28 octombrie 1967.

Richard Court, fratele lui Barry Court, a fost și premier al Australiei de Vest. S-a întors din nou pe terenul de tenis în 1968 și a jucat tenis competitiv până în 1977. Margaret Court a pierdut finala de simplu de la Wimbledon din 1971 în fața lui Evonne Goolagong Cawley. Era însărcinată cu primul ei copil când juca acea finală.

Primul ei copil, Daniel s-a născut în martie 1972. În 1973, ea a câștigat din nou cele trei mari campionate de Grand Slam, Australian, French și US Open.

Al doilea copil al ei, micuța Marika, s-a născut în 1974. Margaret Court a continuat să joace în circuitul profesionist și a câștigat titlul de dublu mixt de la Wimbledon și titlul de dublu de la US Open în 1975. A avut al treilea copil în 1976 și al patrulea în 1978.

Citește și: Povestea Serenei Williams, extraordinara sportivă care a doborât toate recordurile în tenis: „Cred mereu că pot să-l înving pe cel mai bun”

Ultima apariție a lui Margaret Court la simplu Grand Slam a fost la US Open-ul din 1975. În 1976, a apărut pentru ultima oară la un turneu de Grand Slam, când a participat la Australian Open, la dublu feminin.

Margaret Court

Pe lângă faptul că a câștigat toate cele patru titluri de Grand Slam la simplu în 1970, Court a obținut distincția de a fi câștigat de două ori toate cele patru titluri de Grand Slam la dublu mixt în 1963 și 1965. Margaret Court are, de asemenea, un record unic de câștigare a tuturor celor 12 titluri de Grand Slam de două ori într-un singur an calendaristic. A fost cea mai înaltă profesionistă de tenis feminin în 1962 la simplu și în 1963 la dublu.

Margaret Court a atras, de asemenea, multe controverse în timpul jocului, precum și în zilele de după pensionare, în principal din cauza comentariilor ei cu privire la problema persoanelor gay.

Margaret Court și controversele din viața sa

Margaret Court, în vârstă de 79 de ani, este astăzi slujitor penticostal la o biserică din Perth și a atras critici repetate în ultimii ani pentru poziția ei deschisă față de comunitatea LGBTIQ+.

Ea s-a opus public căsătoriei între persoane de același sex, a condamnat sportivii transgender și a declarat că lecțiile școlare despre LGBTIQ+ sunt „ale diavolului” – comentarii care au fost denunțate ca fiind homofobe.

În 2013, ea a scris o scrisoare către un ziar în care condamnă nașterea copilului jucătoarei australiane de tenis, Casey Dellacqua, într-o relație între persoane de același sex.

„Personal, nu am nimic împotriva lui Casey Dellacqua sau a „partenerului” ei”, a scris ea.

Margaret Court

„Cu tristețe văd că acest copil a fost aparent lipsit de tatăl său.”

Câțiva ani mai târziu, Margaret Court a declanșat o altă furtună media după ce a declarat într-o scrisoare către un ziar local că nu va mai zbura cu Qantas din cauza sprijinului companiei aeriene pentru căsătoria între persoanele gay. La acea vreme, Australia nu legalizase căsătoria între persoanele homosexuale, deși sondajele de opinie au arătat că majoritatea australienilor o susțineau.

Citește și: Viața lui Steffi Graf. De la copilăria pe terenul de tenis alături de un „tată nemilos„ pe post de antrenor la zecile de titluri de Grand Slam și până la controversele și iubirea cu Andre Agassi

„Sunt dezamăgit că Qantas a devenit un promotor activ al căsătoriilor între persoane de același sex”, a spus Court în scrisoarea publicată în ziarul The West Australian.

„Cred în căsătorie ca o uniune între un bărbat și o femeie, așa cum se spune în Biblie.

Declarația dumneavoastră nu îmi lasă nicio altă opțiune decât să folosesc alte companii aeriene acolo unde este posibil pentru călătoriile mele extinse.”

În 2019, Margaret Court a vizat sportivii trans și copiii trans într-o predică pe care a ținut-o la biserica penticostală.

„Pentru că trăim într-un sezon… chiar și acel LGBT și școlile – este al diavolului, nu este al lui Dumnezeu”, a spus Court congregației sale la acea vreme.

„Și când copiii iau decizia la șapte sau opt ani de a-și schimba sexul… nu, doar citește primele două capitole din Geneza, asta e tot ce spun. Bărbat și femeie.

Margaret Court

Este atât de greșit la acea vârstă pentru că multe lucruri sunt plantate în acest tărâm la acea vârstă. Și încep să se întrebe „Ce sunt eu?” și dacă ești creștin… crezi în cuvântul lui Dumnezeu, acesta este ghidul nostru TV pentru viață…”

Predica lui Margaret Court a avut loc cu o lună înainte ca Grand Slam-ul ei să fie onorat de Tennis Australia.

Toate aceste declarații și luări de poziție nu au făcut decât să-i alunge respectul națiunii sale, câștigat cu atâta sudoare pe teren.


Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora