Maria Jigman, prima fetiță din România campioană la golf. Cum se împletesc pasiunea, talentul și determinarea pentru a reuși performanțe demne de un adult? - LIFE.ro
Prima pagină » Maria Jigman, prima fetiță din România campioană la golf. Cum se împletesc pasiunea, talentul și determinarea pentru a reuși performanțe demne de un adult?
Maria Jigman, prima fetiță din România campioană la golf. Cum se împletesc pasiunea, talentul și determinarea pentru a reuși performanțe demne de un adult?
Maria Jigman are 13 ani și este elevă la o școală privată din București. Este copilul crescut pe terenul de golf, printre picioarele părinților și ale prietenilor lor cu care jucau golf. Încă de mică era fascinată de ceea ce făceau adulții cu o crosă și o minge mai mică decât un ou, iar când a venit vremea ei, pe la 6 ani, a copiat tot ce văzuse în jurul ei, încă de când a învățat să meargă. De la prima lovitură de crosă Maria Jigman s-a îndrăgostit de golf și de atunci ar petrece timpul liber numai pe teren. Din păcate în București aproape că nu există nici un loc unde să poată exersa și să se poată antrena. Toate antrenamentele ei se petrec mai ales pe timpul verii, în Bulgaria, unde părinții au închiriat o casă la marginea unui teren de golf. Cu toate astea, Maria este neobosită, extrem de pasionată, muncitoare și dedicată, motiv pentru care, anul trecut a câștigat titlul de campioană la juniori, asta după ce în mai multe rânduri a câștigat și turnee dedicate adulților.
Azi am vorbit cu ea despre ce înseamnă golful, despre dorințele și năzuințele unui copil legate de sportul de performanță, dar și despre cel care îi este mentor, despre școală și despre voluntariat. Pentru că Maria este acel copil care știe să împartă și care nu s-a sfiit niciodată să ia de la ea ca să dea altora.
Maria, când ai ținut prima dată o crosă în mână?
Prima dată pe la vârsta de șase ani când cred că am avut și prima mea lecție de golf. Până atunci doar mergeam cu părinții pe teren și mă uitam cum joacă ei.
Și care a fost sentimentul pe care l-ai trăit atunci?
Eram destul de mică, nu prea înțelegeam exact ce se întâmplă, dar pentru mine era amuzant să țin o crosă și să încerc să lovesc în minge, să văd ce se întâmplă.
Descoperă povestea campioanei la golf, Maria Jigman:
Dar care a fost sentimentul când ai reușit prima lovitură bună?
Am fost foarte fericită să văd cum se înalță mingea și se duce tot mai departe. A fost un sentiment foarte frumos.
Tot șase ani aveai?
Da, da, aveam șase ani, când m-am apucat.
Ce înseamnă golful pentru tine? E mai mult decât un hobby?
Golful e mai mult decât un hobby pentru mine, îmi place foarte mult, când joc golf mă simt foarte bine, sunt relaxată, dar și concentrată și încerc să dau tot ce pot pe teren
Cine din familia ta joacă golf?
Toată familia mea joacă golf, și fratele, și părinții mei, iar eu am început uitându-mă la părinții mei prima dată.
Cât timp aloci tu acestui sport?
Pe timpul verii, cam în fiecare vară încerc să joc golf, mai ales când sunt într-un complex care are un teren de golf sau un driving range, adică acel loc unde mă pot antrena, iar în timpul școlii încerc să joc în weekend-uri și în timpul săptămânii o oră, două de lecții de golf ca să pot să devin cât mai bună.
Care sunt rezultatele tale de până acum?
Anul trecut am ieșit campioană la juniori și am câștigat numeroase concursuri de golf la categoria de adulți.
Ai vrea să practici acest sport la nivel de performanță?
Mi-ar plăcea când voi merge la universitate să practic în continuare, să joc în fiecare weekend, să mă distrez, să joc cu prietenii, nu sunt sigură dacă vreau mai mult decât un hobby, dar mi-ar plăcea să-l practic.
Crezi că poți face asta în România?
În România, cel puțin acum, la juniori nu prea sunt terenuri de golf sau locuri unde să mă antrenez, motiv pentru care noi mergem în Bulgaria și de obicei acolo mă antrenez.
E un sport scump?
Golful este un sport foarte scump, mai ales echipamentul, crosele, bag-ul costă destul de mult, mai ales cele profesionale.
Tu ai profesionale?
Eu, de curând mi-am luat niște crose foarte bune, pot spune profesionale, iar pe cele vechi, și acelea foarte bune, încerc să le dau mai departe, să aibă și alții.
Să le donezi?
Da, să le donez.
Cine suportă cheltuielile?
Părinții mei. Ei îmi cumpără tot, tatăl meu mi-a cumpărat bag-ul de golf și echipamentul.
Și concursurile la care participi se plătesc?
Majoritatea concursurilor se plătesc, însă, de obicei, cele de juniori nu se plătesc.
Dar premiile tale obținute ți-au adus vreodată vreun ban?
Nu am câștigat bani, am câștigat niște vouchere, am câștigat și o tabără de golf la un moment dat, nu bani, premii dedicate golfului.
Tu ai banii tăi?
Am, da și îi folosesc și pentru golf deseori.
Din ce îi câștigi?
Chiar am făcut un pariu la un moment dat cu părinții mei și le-am propus ca dacă joc foarte bine, chiar mai bine decât ei amândoi, să-mi dea niște bani. Eu atunci voiam să-mi strâng să-mi iau o crosă nouă și chiar am reușit să-i înving și am obținut cel mai mare punctaj.
Și ți-ai luat crosă nouă?
Da, mi-am luat o crosă nouă și este foarte bună.
Eu știu că tu ești implicată și în unele acțiuni de voluntariat…
Da, la un eveniment de golf am făcut niște prăjituri și le-am vândut acolo, fără să pun un preț, oamenii plăteau cât voiau pe ele. La final, toți banii adunați i-am donat pentru un spital.
De unde ai învățat tu să faci acte caritabile?
De la mama mea, zic eu. Mami e un exemplu pentru mine.
Cine sunt mentorii tăi?
Părinții mei.
Cine e mentorul tău din sport?
Mentorul meu din sport este Florin Segărceanu, el mă inspiră foarte mult, este un adevărat lider pe teren și chiar este un exemplu pentru mine.
Când l-ai cunoscut?
L-am cunoscut când eram mică, la golf, deoarece el juca cu părinții mei și mereu mă uitam cum joacă împreună și îi admiram.
Ai jucat vreodată cu el?
Da, chiar am jucat împreună cu el și tatăl meu și a fost un sentiment foarte plăcut. Avea grijă de mine și mă felicita mereu, după fiecare lovitură bună pe care o aveam.
Și ai câștigat atunci?
Atunci nu era un concurs, jucam mai mult de amuzament, dar chiar m-am simțit foarte bine.
Ce ai vrea să te faci când vei fi mare?
Când voi fi mare aș vrea să-i urmez pe părinții mei în business, dar mi-ar plăcea la universitate să practic și designul, ca hobby. De când eram mică am tot încercat să-mi fac haine și diferite accesorii.
Până ajungi acolo, hai să-mi povestești despre școală. În ce clasă ești?
Acum sunt în clasa a șaptea.
Care e materia ta preferată?
Materiile mele preferate sunt matematica și engleza.
Dar care îți place cel mai puțin?
Nu pot spune una anume pentru că fiecare materie are plusurile și minusurile ei.
Nu-ți plac și ție sportul, muzica și desenul?
Îmi place sportul dar cel mai mult cred că-mi place matematica.
Care este profesorul care te inspiră în școală?
Profesorul meu de matematică este foarte organizat, mereu ne aduce fișe și la fel și profesoara de română.
Ce ai vrea tu să nu mai fie la școală, dacă ai putea să-ți îndeplinești dorința asta?
Testele deoarece, cel puțin pe mine, mă stresează foarte mult, chiar dacă mai apoi îmi dau seama că nu a fost așa de rău. Însă mă stresează destul de tare.
Vrei să iei zece peste tot?
Da.
Ești ,,tocilară”?
Nu pot spune că sunt tocilară. Învăț și îmi place foarte mult când iau notele de zece, dar sunt și foarte dezamăgită când iau o notă bună, dar nu perfectă.
Ce ai inventa tu pentru ca școala să fie cool în fiecare zi?
Diferite metode de a învăța, de exemplu să mergem afară și să studiem sau profesorii să încerce să facă diferite activități cu noi.
Nu ai vrea și tu ceva cu adevărat cool, gogoși la școală sau muzică în ore?
Cred că atâta timp cât copiii se simt bine și învață, orice metodă este bună.
O fetiță atât de ocupată ca tine are timp liber?
Am timp liber dar în perioada în care sunt concursuri de golf mă concentrez foarte tare pe sport și chiar dacă am timp liber prefer să-l petrec pentru golf, să mă dedic cu totul.
Altceva nu-ți place? Nu ai și tu pasiuni precum jocurile video, pizza, junk food?
Îmi place să gătesc, iarna să merg la schi cu prietenii, vara să mă întâlnesc cu ei și să mergem la piscină…
Ce înseamnă pentru tine termenul de siguranță?
Pentru mine înseamnă să ai persoanele iubite în jurul tău care să te protejeze, să te simți sigur și de asemenea să ai totul foarte bine pregătit, să fii sigur pe tine și să nu te îndoiești de nimic; dacă așa crezi tu, așa faci.
Dar responsabilitatea?
Responsabilitatea cred că înseamnă să fii mereu punctual, dacă cineva îți spune să faci ceva, iar tu promiți că faci acel lucru, să te ții de cuvânt și mereu să fii atent.
Ești un copil responsabil?
Cu unele chestii sunt destul de responsabilă, dar cu lucrurile mai mici nu chiar.
Banii sunt importanți în viață?
Cred că banii sunt importanți în viață, nu neapărat ca să-ți iei cele mai noi lucruri, ci doar ca să ai ce-ți trebuie.
Dacă ai avea foarte, foarte mulți bani mâine, ce ai face cu ei?
Aș încerca să aduc și profesori din străinătate ca să-i învețe pe copii pentru că asta mi-aș dori eu: să am un teren de golf în București și să iau lecții de la profesori buni, ca să devin cât mai bună.
Cine e cel mai bun prieten al tău?
Am mai multe prietene la școală, dar familia îmi este mereu alături.
La ce visezi cu ochii deschiși seara, când pui capul pe pernă?
Mereu mă gândesc la lucruri importante, de exemplu la școală, la golf cât de departe pot ajunge și cum pot să studiez în străinătate.