Masa de Paşti în culori vii
De când mă ştiu, încep să îmi închipui masa de Crăciun imediat după Paşti şi masa de Paşti, imediat după Anul Nou. Îmi imaginez meniuri pantagruelice, cu nenumărate bunătăţi, care de care mai complicate şi mai indigeste, toate pretinzând o excelentă condiţie fizică şi ore în şir de stat în picioare.
Explicaţia e simplă: sunt încă în zilele de vacanţă de după sărbători şi fac bilanţul a ceea ce mi-ar fi plăcut să am pe masă şi n-am avut.
Aşa ca încep să croşetez viitorul.
Pe măsură ce timpul trece şi se apropie numitele sărbători, peisajul cotidian este aglomerat şi sufocant, şi nu am decât un ţel: să stau acasă, să dorm şi să nu fac nimic.
Apar apoi isteria înconjurătoare, invitaţiile, planurile altora, amintirile din vremuri mai senine şi iaca şi vinovăţia! Aşa că trebuie să găsesc ceva rapid şi simplu, dar în acelaşi timp festiv şi colorat.
Anul ăsta m-am hotarăt pentru Scotish Eggs – tăiate în jumătate pe frunze de salată sunt vesele si aurii ca puii ieşiţi din găoace -, miel la cuptor cu Gratin Dauphinois, iar pentru desert o Pavlova cu căpşuni, răcoritoare, uşoară şi plină de viaţă şi culoare ca o balerină!
Scotish Eggs
450g de cârnaţi din care se scoate carnea
6 ouă fierte tari
50g făină
100g pesmet
1l ulei pentru prăjit
Se curăţă ouăle de coajă, se dau prin făină, apoi se îmbracă în carne tocată.
Se dau prin pesmet şi se prăjesc în baie de ulei 5-7 minute, până devin aurii.
Sunt grozave alături de o salata de rucola si fenicul praospăt, stropită cu puţin ulei de măsline şi lămâie.
Cine se fereşte de prăjit, poate sa coacă ouăle scoţiene in cuptor, pe hârtie unsă cu unt, 20-25 de minute la 180 de grade, sărind peste etapa cu datul prin pesmet. (Nu pot să zic că încurajez metoda asta; se îndepărteză de gustul şi textura crocantă a variantei originale).
Miel la cuptor cu gratin Dauphinois
2 pulpe de miel
30 căţei de usturoi
5 fire de rozmarin proaspăt
1-2 l vin alb demisec (Fetească regală, de exemplu)
Sare, piper
Se freacă pulpele de miel cu sare şi piper si se pun într-o tavă.
Se taie firele de rozmarin in 4
Se înţeapă pulpele de miel cu vârful unui cuţit si se împănează cu căţeii de usturoi şi cu rozmarin.
Se toarnă vinul peste ele, se acoperă şi se lasă peste noapte la rece.
A doua zi se întorc pulpele pe partea cealaltă, se acoperă tava cu folie de aluminiu şi se dă la cuptor la 160 de grade pentru aproximativ două ore şi jumătate, poate trei. Carnea trebuie sa fie fragedă şi să se desprindă de pe os.
Gratinul
1kg cartofi
400ml smântana pentru gătit de 30% grăsime
200ml lapte
2 căţei de usturoi tocaţi mărunt
Un sfert de linguriţă de nucşoară
Sare, piper
Pentru gratin se curăţă cartofii de coajă şi se taie felii subţiri, se presară cu sare, piper şi usturoi.
Se amestecă smântâna cu laptele şi nucşoara si se toarnă peste cartofi.
Se unge un vas de Jena cu unt şi se pune compoziţia de cartofi , apoi se nivelează bine.
Se dă la cuptor pentru o oră şi jumătate, la 180 grade.
Mie îmi place să pun alături o salată verde simplă, asezonată doar cu un pic de ulei şi multă lămâie şi să beau un Chardonnay sau un roze cu arome de trandafiri şi căpşuni. Ambele foarte, foarte reci.
Pavlova cu căpşuni proaspete şi sos de coacăze negre
Bezeaua:
4 albuşuri
Un praf de sare
1 lingură de oţet
100g zahăr tos
1lingură amidon
80g zahăr pudra cernut
Se bat albuşurile spumă cu sarea şi oţetul.
Se pune zahărul tos lingură cu lingură amestecând cu mixerul la viteză maximă între fiecare adaos de zahăr.
După ultima adiţie de zahăr, se mai bat 3-4 minute, până când albuşurile sunt tari şi lucioase.
Se opreşte mixerul, apoi se adaugă zahărul pudră şi amidonul, amestecând uşor cu o spatulă, fără să se mai bată.
Se formează cu poşul pe hârtie de copt 5 bezele mari cu diametrul de 8-10cm, iar cu restul de compoziţie se formează bezele mici.
Se coc 12 minute la 120 grade, apoi 2 ore la 95 grade.
Se scot şi se lasă la răcit pe hârtia de copt.
Crema:
1 cutie mascarpone
200 ml smântână pentru frişcă
2 linguri zahăr pudră
1 linguriţă esenţă de vanilie
Se amestecă smântâna cu mascarpone şi se bate bine cu mixerul, până se face ca frişca.
Se adaugă zahărul pudra şi vanilia şi se mai bate crema puţin.
Se pune în poş şi se dă la rece.
Sosul de coacăze:
250g coacăze negre congelate (sau afine)
2 linguri zahăr
O jumătate de pahar de apa
Un sfert de linguriţă de amidon
Se amesteca zahărul cu amidonul şi cu apa şi se pun peste coacăze.
Se pun pe foc şi se dau într-un clocot, amestecând tot timpul. Se lasă să se răcească.
Garnitura:
200g căpşuni proaspete, tăiate în jumătăţi
Montaj pe farfurie:
Peste fiecare bezea mare se pune cu poşul o grămăjoară de cremă.
În cremă se înfig jumătăţile de căpşuni, iar în vârf se pun una-două bezele mici.
De jur împrejurul bezelei se pune cu lingură sos de coacăze.
O frunză de busuioc tăiat fâşii subţiri e opţională, dar completează de minune aromele şi culorile.
Nu e greu, e colorat, e bun şi e uşor. Şi de preparat şi de digerat.
Iar toată pregătirea durează jumătate de zi.
Mai complicat este să supravieţuieşti în timpul cumpărăturilor la hypermarket.