„Nu ești bun de nimic!”: Frica de a-ți schimba profesia și de ce vorbește „gura lumii” - LIFE.ro
Sari la conținut

„Nu ești bun de nimic!”: Frica de a-ți schimba profesia și de ce vorbește „gura lumii”

Frica de a-ți schimba profesia și de ce vorbește „gura lumii”: ce trebuie să știi și cum depășești toate obstacolele pentru a-ți atinge visul?
Share this article

Dacă în urmă cu câțiva ani m-ar fi întrebat cineva cât costă schimbarea profesiei, m-aș fi gândit la o sumă, un loc unde se poate face reconversia. Acum mă gândesc la gura lumii care te taxează cu cel mai mare preț: judecata.

„Ești prea în vârstă să mai faci o facultate!”, „Nu mai reușește nimeni la vârsta ta!”, „Rămâi cu ce ai învățat în tinerețe!”, „Nu ești bun în niciun domeniu, așadar!”- sunt doar câteva dintre replicile pe care cei mai mulți dintre noi le primim când ne regândim cariera. 

Ce trebuie să știi?

De-a lungul vieții ne aflăm fie în procesul de exploatare, ori de explorare. Ambele sunt la fel de importante. Să fii fericit la actualul loc de muncă este minunat, însă cum a ne duce cu gândul la pensie poate fi înspăimântător sau chiar neverosimil, este bine să avem un plan secund. O altă opțiune. Să explorăm. Atenție, vorbesc de job-uri, nu de relații. 🙂

„Nu ești bun de nimic!”

Am primit aceste cuvinte de la străini. Persoane care nu îmi urmăreau activitatea și mă descoperiseră cu cinci minute înainte să-mi scrie. Eu mă declar câștigat. Am obținut experiență în atâtea domenii încât pot avea o perspectivă bună și de ajutor. Mi-am dat seama ce îmi place să fac, ceea ce este mare lucru. Așadar, nu-ți fie frică să explorezi!

Frica de a-ți schimba profesia
Frica de a-ți schimba profesia

Unde am ajuns?

Mi-am ales o facultate care îmi putea susține, educațional vorbind, dezvoltarea unei afaceri. Am urmat programul de licență în limba engleză, apoi am ales un MBA româno-francez, așadar tot domeniul administrării afacerilor. A fi antreprenor necesită abilități aproape înnăscute, dar e nevoie și de ceva educație financiară. Mi-a plăcut facultatea, doar că nu am reușit să deschid acea afacere la acea vârstă. Între timp am lucrat în presă, PR, comunicare, am încercat orice am crezut că îmi place și am făcut cu tot dragul. Inclusiv să devin însoțitor de zbor. Asta nu înseamnă că eram debusolat. Cred că este libertatea fiecăruia dintre noi să elimine posibile regrete ulterioare.

În urmă cu cinci ani am mers către învățământ, profesorii din liceu fiind adevărați mentori. Am învățat de la ei tot ce aveam nevoie să știu. Am învățat de la ei subtilitatea, empatia, metodica, dar nu am știut imediat după terminarea liceului ce trebuie să fac exact ca să devin profesor, așa că s-a întâmplat după încercările de mai sus.

Cum am studiat limba engleză, dinainte de grădiniță chiar, am ales asta. Nici nu mă văd făcând altceva, pentru că știu că fac tot ce pot. M-am înscris la Facultatea de Psihologie și am devenit consilier în dezvoltare personală, apoi am ales un program de mentorat în relații de cuplu și de familie.

De ce vorbește „gura lumii”?

Trăim sub imperiul fricii. Cum ar fi dacă n-ar fi și dacă s-ar putea? Întrebări la care nu putem afla răspunsul decât într-un singur mod: încercând. Adevărul este că nimeni nu îți va putea confirma din capul locului succesul sau insuccesul demersurilor tale. Niciun coach nu este ghicitor și nici măcar astrologia nu te poate ajuta. 

Și lumea care vorbește și-ar dori să facă schimbări. Intervine, însă, teama, moment în care abandonează orice proiecte paralele cu domeniul actual de activitate. Aici este nevoie să ne raportăm la noi înșine, la ce știm că putem, dar să fim și realiști cu neputințele noastre. Doar așa evoluăm!

Frica de a-ți schimba profesia
Frica de a-ți schimba profesia și gura lumii

Suntem liberi să ne alegem propriul drum

Cunosc ceva persoane care au devenit medici la peste 50 de ani. Alții au devenit părinți atunci. Unii au învățat să piloteze avioane după ce au lucrat în farmacii și alții au ales să facă masaje în salon după ani buni de lucrat în bancă. Vă asigur că ceea ce fac acum, fac cu mult mai mult drag și pricepere decât ce și-au ales inițial.

Trăim vremuri care se schimbă de la o zi la alta și deși avem senzația, ca orice generație, că ne aflăm la apogeul evoluției, tot apare ceva nou care merită luat în calcul.

Curaj și răbdare, răbdare să descoperi ceea ce îți place și putere, motivație să începi indiferent de vârstă! Merită!


Articolul de mai sus face parte din noul proiect LIFE.ro, „Povestea mea” și a fost scris de Eduard Andrei Vasile ❤️

Eduard Andrei Vasile este profesor de limba engleză, consilier în dezvoltare personală, psiholog în formare și directorul educațional al Centrului Excelenței. Cu o copilărie frământată de conflictele familiale, Eduard a hotărât să ofere mai departe din binele pe care l-a primit atunci când a avut nevoie. Căutarea sinelui nu s-a oprit aici, pentru el fiind definitorii relațiile pe care le are de-a lungul vieții: fie ele de cuplu, de familie sau de prietenie. A ales un program de mentorat în relații de cuplu și relații de familie, iar acum este un sprijin pentru tinerii și părinții care au nevoie de sprijin. Îl găsiți aici.

*Toate imaginile din acest articol au fost generate de AI


Toată lumea are o poveste, ne lipsește doar imboldul să o împărtășim

Într-o lume care se află mereu în mișcare, îți oferim un loc în care să te bucuri de lucrurile și, mai ales, de oamenii care contează cu adevărat. Descoperim împreună povești incredibile de viață care să ne inspire înspre o viață mai bună. „Povestea mea” devine spațiul în care vorbim onest și deschis despre orice.

Fii parte din comunitatea LIFE.ro. Spune-ți povestea și lasă-ne să te cunoaștem, să învățăm împreună și să-i motivăm pe ceilalți să fie schimbarea de care avem nevoie.

Ai trăit câțiva ani în străinătate, acum te-ai întors și vrei să ne spui de ce. Ai învins o boală și acum vrei să fii inspirație pentru oamenii care se luptă cu aceeași situație. Ți-ai schimbat job-ul. Ai trecut printr-o despărțire sau trăiești o mare iubire. Spune-ne povestea ta în noul proiect LIFE.ro„Povestea mea”.

Spune-ți povestea. Lasă-ne să te cunoaștem. Și inspiră-i pe ceilalți.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora