Obiective turistice în Satu Mare. Ce bijuterii ascunde judeţul de la graniţa de NV a României - LIFE.ro
Sari la conținut

Obiective turistice în Satu Mare. Ce bijuterii ascunde judeţul de la graniţa de NV a României

Prima menţiune a castelului datează din secolul al XV-lea. N-a avut însă o viaţă prea lungă pentru că nobilii vremii au considerat-o o ameninţare şi au cerut demolarea ei. La finalul secolului al XVI-lea locuitorii se aflau sub ameninţarea turcilor, iar castelul a devenit...
Share this article

Satu Mare nu este un loc de vizitat la îndemâna oricui, mai ales dacă vorbim de cei care locuiesc în sud-estul ţării. Maramureşul este însă o zonă care merită drumul, aşa că nu e o idee deloc rea să-ţi petreci vacanţa în zonă. 8 rezervaţii naturale se găsesc pe suprafaţa acestui judeţ şi, fiind unul de graniţă, multiculturalitatea e la ea acasă. Aici vei întâlni, pe lângă români, şi maghiari, ucraineni, romi şi şvabi germani, o oportunitate excelentă să observi tradiţii diferite care se împletesc în armonie. Am pregătit o listă cu obiective turistice în Satu Mare, bună să o ai la îndemână prima dată când ajungi în zonă.

Muzeul Ţării Oaşului

Localitatea Negreşti-Oaş este considerată capitala Ţării Oaşului, aşa că pune în program şi o vizită aici. Înfiinţat în 1966, muzeul se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe malul râului Tur şi îţi oferă o călătorie prin istorie, artă tradiţională şi etnografie. În muzeul în aer liber vei putea admira biserica din lemn construită la începutul secolului al XVII-lea în Lechinţa, casele din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea din Râcşa, Moişeni şi Negreşti, casele moleculare din Gherţa Mică şi casa de olar din Vama. Pe lângă arhitectură, înăuntrul lor vei descoperi colecţii de ţesături, icoane, ceramică, mobilier şi unelte din vechime. Moara, vâltoarea şi piua sunt în continuare în funcţiune şi poţi chiar vedea localnicii în timp ce vin să macine cerealele sau să spele hainele.

Muzeul Ţării Oaşului, foto: negresti-oas.ro

Muzeul Moţilor

Muzeul din Scărişoara Nouă este format din 2 clădiri, una cu o expoziţie etnografică şi cealaltă, de istorie. În vizita de aici vei vedea un interior ţărănesc tradiţional, costume populare, vase din ceramică, unelte agricole şi meşteşuguri, dar şi descoperiri arheologice de pe vremea dacilor şi romanilor şi lucrări de artă contemporană.

Muzeul Moţilor, foto: muzeusm.ro

Muzeul Castelul Cserey-Fischer

Muzeul orăşenesc Tăşnad a fost amenajat în 1978 într-un vechi conac nobiliar, reconstruit în a doua jumătate a secolul al XVIII-lea. Expoziţiile permanente te introduc pe un drum marcat cu elemente istorice, creative, materiale şi spirituale, menite să observi evoluţia locului. Vei descoperi aici, prin intermediul atelierelor meşteşugăreşti reconstruite, principalele ocupaţii şi meşteşuguri practicate de-a lungul vremii în zonă, dar şi o colecţie etnografică ce nu trebuie ratată.

Castelul Cserey-Fischer, foto: provinciacrisana.wordpress.com

Castelul Károlyi

În Carei vei descoperi o bijuterie arhitecturală cu o istorie grea, Castelul Károlyi, clădire ce a fost distrusă şi reconstruită în mai multe rânduri. Prima menţiune a castelului datează din secolul al XV-lea. N-a avut însă o viaţă prea lungă pentru că nobilii vremii au considerat-o o ameninţare şi au cerut demolarea ei. La finalul secolului al XVI-lea locuitorii se aflau sub ameninţarea turcilor, iar castelul a devenit o cetate apărată de un şanţ, zid înalt şi bastioane. Atacurile nu au reuşit să o pună la pământ, dar au avariat-o serios. Când Alexandru Károlyi a devenit inamicul trupelor germane, aceasta a devenit ţinta acestora şi a suferit noi avarii. Finalul de secol XVIII a adus cu el începutul lucrărilor de transformare a cetăţii într-o clădire rezidenţială, un castel în stil baroc mai exact. Cei mai de seamă membri ai familiei imperiale habsburgice au fost adăpostiţi aici în diverse ocazii. Aspectul actual al clădirii a fost stabilit la finalul secolului al XIX-lea, planurile fiind făcute de arhitectul Arthur Meinig, castelul baroc transformându-se într-un castel cavaleresc medieval.

Castelul Károlyi

Castelul Lónyai

La Medieşu Aurit vei descoperi ruinele castelului Lónyai, construit în secolul al XIII-lea şi refăcut în secolul al XVIII-lea în stil renascentist. Din păcate, deşi clădirea este trecută pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională, aceasta este la un pas să se prăbuşească din cauza lipsei de implicare a autorităţilor.

Castelul Lónyai, foto: monumenteuitate.blogspot.com

Cetatea medievală Ardud

Construită în 1481 la cerinţa voievodului de atunci al Transilvaniei, cetatea medievală de la Ardud era una dintre cele mai puternice fortăreţe din zonă. Din cele 4 turnuri doar unu mai este acum în picioare. Tot aici sunt şi ruinele fostului castel al lui Alexandru Károlyi, ridicat în 1630 în acelaşi loc.

Cetatea medievală Ardud

Castelul Wesselényi şi castelul Degenfeld

Două castele din secolul al XVIII-lea se găsesc în localitatea sătmăreană Hodod. Primul, castelul Wesselényi, a fost construit în 1761 la ordinul baronului Ferenc Wesselényi şi al contesei Zsuzsanna Rhédey. Familia Wesselényi era proprietara localităţii încă din 1584, în urma unei donaţii princiare. Retrocedat după 1989, castelul a fost cumpărat nu demult de la moştenitorii familiei de un antreprenor maghiar, însă castelul a continuat să rămână în ruină după ce acesta nu a reuşit să acceseze fondurile europene pe care le viza pentru refacerea clădirii.

Castelul Degenfeld a fost construit de aceeaşi familie Wesselényi şi a fost retrocedat moştenitorilor abia în 2006, când şcoala ce funcţiona în clădire a fost mutată. În prezent adăposteşte un centru cultural reformat. Tot la Hodod găseşti şi o biserică reformată construită în secolul al XV-lea în stil gotic, şi ea însă, aflată într-o stare avansată de degradare.

Castelul Degenfeld, foto: coalitie.castelintransilvania.ro

Biserica reformată din Satu Mare

Biserica reformată “cu lanţuri” a fost construită în secolul al XVIII-lea, fapt ce o transformă într-una dintre cele mai vechi clădiri din oraş. Supranumele i se trage de la lanţurile din gardul acesteia, ce se regăsesc pe fiecare latură. Mai mult decât o biserică, această clădire este un muzeu ce adăposteşte o colecţie impresionantă de potire şi farfurii extrem de vechi, precum şi o orgă din 1814.

Biserica reformată

Templul Mare din Satu Mare

Lăcaşul de cult evreiesc a fost ridicat la sfârşitul secolului al XIX-lea, în stil maur, pe locul primei sinagogi construite vreodată în oraş. Are 846 de locuri şi a fost dotat încă de la început cu o orgă de dimensiuni impresionante. Din 2015 clădirea a intrat pe lista monumentelor istorice din judeţ.

Templul mare, foto: informatii-romania.ro

Turnul Pompierilor

Construit la începutul secolului XX, în anii 1903-1904, Turnul Pompierilor din Satu Mare este înalt de 47 de metri, iar pereţii sunt groşi de 80 de centimetri la bază. Oferă o panoramă spectaculoasă asupra oraşului dacă vă încumetaţi să urcaţi scara metalică în spirală.

Turnul pompierilor
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora