Ego-ul are o reputație proastă. Aud din ce în ce mai multe vorbe denigratoare despre ego și ce măsuri trebuie să luăm – eliberează ego-ul, transcende ego-ul, luptă cu ego-ul, distruge ego-ul, ego-ul este rău! Nu putem scăpa de ego. Este la fel de necesar pentru viață ca și respirația. Problema nu este că avem un ego, ci că permitem părților nesănătoase ale ego-ului să preia controlul și să ne conducă viața. Așadar, ce înseamnă orgoliu și când devine nesănătos?
Ce este un ego sănătos
Ne naștem fără ego. Nașterea fără ego ne permite să simțim unitatea cu mama noastră și ne permite să supraviețuim în acele timpuri extrem de vulnerabile. De-a lungul timpului, dezvoltăm un ego social. Dezvoltăm un ego pentru că suntem conectați pentru dragoste, iar acea colecție mare și misterioasă de celule din craniul nostru este un organ relațional.
În mod ideal, pe măsură ce creștem, formăm un atașament sănătos și sigur. Un atașament sănătos se simte atât de bine, ca și cum ai fi înfășurat într-o pătură pufoasă, sigură și caldă. Dacă, în timpul vieții noastre timpurii, dezvoltăm un atașament sigur și avem multe experiențe pozitive, dezvoltăm un ego sănătos.
Ce înseamnă orgoliu?
Un ego sănătos ne permite să creștem cu un sentiment de iubire de sine, o reziliență solidă, capacitatea de a rezolva problemele în mod creativ, capacitatea de a dezvolta relații semnificative și un simț bine dezvoltat al existenței noastre.
Dacă, în timpul vieții noastre timpurii, suntem predispuși la experiențe negative sau nu primim ceea ce avem nevoie, ego-ul nostru poate fi rănit. Dacă nu avem ocazia să ne vindecăm într-un mod sănătos, ego-ul rănit învață să compenseze și să protejeze părțile dureroase în moduri defensive, reactive și disfuncționale. Iar aici dezvoltăm orgoliul.
Orgoliul este adesea ca un scut, care ne protejează de lumea exterioară, dar ne împiedică și să ne iubim pe noi înșine și viața noastră.
Un ego nesănătos vă va spune să rămâneți la ceea ce este confortabil, să evitați incertitudinea și să aveți așteptări nerealiste de la voi și de la ceilalți. Ego-ul nesănătos sau orgoliul are rădăcini în frică, anxietate, convingeri limitative și modele de gândire toxice.
Ce ne transmite orgoliul
Deseori orgoliul apare ca nevoie de a ne situa diferiți de ceilalți, superiori sau privilegiați. Orgoliul va fi important pentru cineva guvernat de frici, care în adâncul sinelui nu se simte suficient de bun. Deseori ajunge să folosească furia pentru a se impune sau a controla alte persoane.
O persoană guvernată de propriul orgoliu va fi reactivă, dramatică, defensivă sau ușor de declanșat, repetând comportamente problematice care provoacă suferință în relațiile sale. În acest rol, când cedăm în fața propriului orgoliu, fie luptăm cu realitatea, fie o ignorăm sau încercăm să o alterăm pentru a corespunde așteptărilor noastre. Refuzăm astfel să facem față fricilor sau provocărilor și considerăm că fericirea poate apărea doar atunci când nu există durere emoțională sau frică.
Spectrul emoțiilor este îngustat deși adeseori ne simțim copleșiți de ele. Orgoliul așteaptă perfecțiune în jur și folosește învinuirea, evitarea, critica sau negarea pentru a face față situațiilor dificile. Este reactiv în fața criticii, dovadă a unei imagini de sine scăzute, în realitate, în contrast cu imaginea pe care dorește să o proiecteze.
Citiți continuarea articolului AICI