Pancartele de la proteste reunite într-un album de fotografie editat de Curtea Veche Publishing
Atmosfera protestelor din Piaţa Victoriei şi din celelalte oraşe din ţară va fi descrisă într-un album ce va conţine mesajele şi pancartele acestor zile, album publicat de editura Cutea Veche Publishing.
“#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017” este titlul albumului ce poate fi comandat de ieri de pe site-ul curteaveche.ro şi poate fi cumpărat din toate librăriile din ţară.
Această carte apare înainte ca subiectul ei să se fi epuizat, înainte ca valul de emoţie colectivă care s-a produs în ianuarie şi la începutul lui februarie 2017 să fi apucat să cureţe moravurile publice, iar apoi să se retragă în albie. E o carte-instantaneu şi e tot atât de spontană pe cât au fost şi sunt mitingurile din Bucureşti şi din celelalte oraşe româneşti. Este o colecţie de sute de mesaje care, cu timpul, s-ar fi pierdut, uitate sau rătăcite prin ungherele Internetului, sunt de părere reprezentanţii editurii.
Textele cuprinse în carte sunt semnate de Vintilă Mihăilescu, Andrei Oişteanu, Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoş Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima şi Cristian Şimonca, anunţă editura Curtea Veche Publishing.
În aproape 200 de pagini şi 150 de fotografii, cartea documentează protestele care au avut loc atât în România, la Bucureşti, Sibiu, Iaşi sau la Cluj, cât şi în diaspora.
Pancartele din 2017, irepetabile, intransigente, oneste, inteligente, subtile, de un umor irezistibil, arată că ne-am despărţit, pentru totdeauna, de vremurile în care, la demonstraţii, se agitau mesaje scrise de alţii cu litere albe lipite pe un fundal de pânză roşie. Adunate într-o carte, ele devin nişte instantanee din 2017, care le demonstrează scepticilor că o nouă generaţie de cetăţeni manifestă altfel decât se făcea, cu îndârjire, naivitate şi chiar cu ură, la începutul anilor 1990.
”Acum, vechii golani au nepoţi, tinerii din 2012, cei «indignaţi» de Roşia Montană din 2013 sunt familişti. S-au maturizat cu toţii şi şi-au construit o cultură coerentă a revoltei, care nu se mai uită, care nu mai este reversibilă. O nouă generaţie, vizibilă pe multiple planuri, a capitalizat aceste experienţe şi a învăţat să le exprime, solidar. Creativitatea este o trăsătură definitorie a acestei culturi“, spune Vintilă Mihăilescu.
Fotografii care au contribuit la această carte sunt Călin Ardeleanu, Vitalie Brega, Dragoş Bucurenci, Adi Bulboacă, Alexandra Marta/ Améliegraphie, Eli Driu, Andrei Dăscălescu, Dacian Foldi, Cătălin Georgescu, Dora Marian, Dragoş Ştefan Măntoiu, Ilie Micuţ-Istrate, Anda Ignat, Ovidiu Moisin, Barna Némethi, Cristian Panţuş, Cristian Păun, Alexandru Socol, Cristian Tudose, Alexandru Urdaş, Cristian Vasile. De asemenea, fotojurnaliştii Adrian Cuba, Constantin Duma, Silviu Matei, Simion Mechno, Alex Micsik, Cristian Nistor, Isabela Paulescu, Grigore Popescu, Radu Tuţă au contribuit la realizarea cărţii, după cum informează news.ro.