Patricia Berbec, mama singură a doi copii diagnosticați cu autism care luptă pentru integrarea adulților cu tulburări de dezvoltare: „Fiecare copil diagnosticat cu autism este un geniu. Depinde de noi să îi descoperim genialitatea”
Patricia Berbec: „Arima Bakery a apărut din nevoia de a învăța adulții cu autism meseria de brutar și de a-i și angaja în mod direct”
Arima Bakery
Cu ce gând te trezești tu dimineața și cum arată viața ta acum?
În fiecare dimineață mă trezesc cu un singur gând: gândul de a schimba lumea!
Lumea mea este presărată cu aventuri zilnice, cu bucurii și tristeți, cu telefoane pentru a atrage fonduri și sponsori, cu organizarea evenimentului caritabil din decembrie, telefoane, mailuri, și nu în ultimul rând, viața de mamă și terapeut pentru copiii mei. Cumva reușesc să mă ocup de toate, chiar dacă uneori obosesc tare.
Puteați să rămâneți în Danemarca, dar ați ales să vă întoarceți în țară și să faceți ceva pentru cei de aici. Ai spus că proiectele nu sunt pe termen scurt și nu doar pentru copiii cu autism, ci și cu alte tulburări de dezvoltare, iar cel mai mare proiect al vostru vizează și copiii care ies din plasament. Ce înseamnă asta?
Asta înseamnă că proiectul nostru mare implică oferirea de locuințe și locuri de muncă atât adulților cu dizabilități, cât și celor ce ies din centre de plasament, după o evaluare psihosocială, desigur, și cu oferirea de sprijin pe termen lung beneficiarilor. Campusul integrării sociale va crea peste 2000 de locuri de muncă și va fi un reper pentru proiecte viitoare.
Centru ARIMA 1
Asociația pentru Educarea și Integrarea Tuturor a lansat Brutăria ARIMA și Centrul de educație pentru viață ARIMA, primul centru care angajează în mod direct persoane adulte cu afecțiuni din spectrul autismului și alte tulburări de dezvoltare. Pe 4 decembrie aveți un an de activitate. Cum a apărut Arima Bakery?
Arima Bakery a apărut din nevoia de a învăța adulții cu autism meseria de brutar și de a-i și angaja în mod direct. Am zis să facem la scară mai mică ceea ce vrem să facem cu proiectul mare.
Patricia Berbec: „Fiecare copil diagnosticat cu autism este un geniu. Depinde de noi să îi descoperim genialitatea”
Centru Arima
Cum a fost acest an?
Acest an a fost frumos, dar și greu. Cu multă muncă am reușit să țin centrul pe linia de plutire, dar fără sprijin extern este foarte greu.
În data de 4 decembrie 2021 s-a inaugurat primul centru deschis de Asociația pentru Educarea și Integrarea Tuturor, cu toate tipurile de terapie pentru copii, și care ajută adolescenți și adulți cu autism și alte afecțiuni să învețe o meserie și să se angajeze, fie în cadrul centrului, fie în cadrul brutăriei care va funcționa în aceeași clădire.
Acest centru le va fi a doua casă, unde vor învață să socializeze, să se descurce singuri, să gătească, vor învăța brutărie, patiserie, cofetărie, pictură, sculptură, modelaj, arta textilă, vor învăța cum se cumpără și cum se vinde, și orice altceva au nevoie pentru a se descurca în viață.
Centrul de Educație pentru Viață își propune să ajute cât mai mulți adulți cu nevoi speciale să ducă o viață autonomă, pentru ca ai lor părinți să nu își mai pună întrebarea dură: „Daca eu mor, copilul meu ce va face?”.
Ce miros a avut acest an pentru tine și pentru cei care fac lucruri magice aici?
Pentru mine, centrul este familie, am o echipă absolut extraordinară, care a înțeles pe deplin conceptul Arima, și anume „fiecare copil este un geniu, depinde de noi să îi descoperim genialitatea”.
Andrei Teodor, fiul Patriciei
Câtă pasiune, câtă muncă, cât sacrificiu și câtă satisfacție este în acest vis al tău?
Pasiunea precedă sacrificiile, care nu sunt deloc de neglijat, dar satisfacția este enormă, chiar dacă nu pecuniară, vorbesc despre satisfacție sufletească. Nu pot exprima în cuvinte ce înseamnă fiecare reușită în Arima.