Pauza în relația de cuplu poate fi o soluție pentru parteneri când sunt amândoi de acord cu aceasta, luându-și angajamentul ca pe perioada ei să lucreze la acele aspecte care poate, în prezent, contaminează interacțiunile dintre ei. Ce capcane poate însă să ascundă această pauză și când devine o problemă mai mare pentru cuplu?
Este pauza în relația de cuplu o soluție potrivită?
Ești într-o relație cu actualul partener sau actuala parteneră de câțiva ani. Nu ești mulțumit sau mulțumită cu relația actuală, dar nici nu vrei sau nu poți să-i pui punct. Așa că te-ai gândit că ar fi o idee bună să luați o pauză. Dar și gândul la pauză te duce într-o zonă cu multe incertitudini.
Oare pauza în relația de cuplu ar rezolva problemele dintre voi? Oare o pauză ți-ar oferi o perspectivă mai largă și mai obiectivă asupra relației voastre, așa încât să îți fie mai clar dacă ar fi cazul să te străduiești să îmbunătățești relația sau să vă despărțiți? Oare o pauză vă va oferi amândurora spațiul necesar pentru a simți din nou dor de celălalt? Oare pauza în relația de cuplu i-ar da celuilalt posibilitatea să conștientizeze că fără tine i-ar fi mai bine și l-ar face să nu-și mai dorească să revină în relație?
Iată mai jos câteva repere care te pot ajuta să-ți dai seama dacă pauza este soluția potrivită pentru voi în acest moment al relației voastre.
Pauza în relația de cuplu atunci când lucrurile merg bine între cei doi
În mod normal, într-o relație care funcționează bine, partenerii nu ar avea nevoie de o pauză. Există însă și excepții care pot fi generate de contexte particulare, dar care însă nu lezează încrederea pe care partenerii o au unul în altul.
Astfel de excepții ar putea fi situația în care unul dintre cei doi este nevoit să plece într-o altă țară pe o perioadă mai lungă de timp, pentru studii sau cu jobul sau situația în care unul dintre cei doi este forțat să se mute pentru a îngriji un părinte. În aceste situații, pauza în relația de cuplu ar implica lipsa contactelor directe dintre cei doi.
Citește și: Relații de cuplu toxice, cauze soluții și sfaturi de la psiholog
Dar chiar și în cazul celor care au încredere în partener, pentru ca pauza să nu producă consecințe nedorite, este nevoie ca cei doi să stabilească reguli explicite legate de ce pot face și ce nu pot face în perioada de pauză. Spre exemplu, pot stabili dacă pot avea alți parteneri sexuali sau nu. Sau pot stabili reperele care le-ar semnaliza că s-au distanțat emoțional prea mult și e cazul să se reunească pentru a preveni despărțirea.
În general, reunirea celor doi după o pauză depinde de cât de puternic este angajamentul pe care îl are fiecare față de celălalt și față de relație.
Citește continuarea articolului aici