Povestea pălincii Sanct Georgius, singura din România medaliată cu aur la nivel internațional. Fustos Imre: „Se spune că fructele care nu merg la dulceață, merg la țuică. Pentru pălinca noastră nu e valabil” - Pagina 3 din 4 - LIFE.ro
Sari la conținut
Poveste spusă împreună cu

Fustos Imre: „Consider că am avut eșecuri, dar consider că le-am prelucrat, le-am digerat și probabil am învățat din ele”

Considerați că aveți vreun eșec în viață? E ceva ce regretați?

Eșecuri, sigur că da, după părerea mea. Nu pot să spun că toate deciziile au fost perfecte sau nu s-ar fi putut lua o decizie la un moment dat altfel, dar încerc să nu duc cu mine subiectul acesta și să-l las deschis: „ce ar fi fost dacă?”. Oricum nu știm și nu consider importantă o decizie în sine și încerc să nu rămân blocat pe ea. Consider că am avut eșecuri, dar consider că le-am prelucrat, le-am digerat și probabil am învățat din ele.

Dacă aș face altfel? Lucrurile mai importante sau deciziile mai importante probabil nu. Acum, la unele detalii, cu o experiență de 30 de ani, probabil că aș face altfel decât la început de carieră, fără experiență și fără o bază, dar legat de deciziile mai importante, de a merge spre mediul privat, legat de familie, de copii nu consider că aș lua alte decizii.

Fustos Imre
Foto: Raduly Laszlo

Ați spus la început că vă considerați un om împlinit, un om reușit. Care ar fi lecția aia de bază pe care ați vrea să o învețe copiii de la dumneavoastră?

Dacă ar fi să încerc să transmit ceva este că e foarte bine dacă reușesc să facă în viață ceva ce le place. Șansele, după părerea mea cresc foarte mult, față de situația în care fac ceva că sunt obligați de conjunctură. Și, tot după părerea mea, nu neapărat există domenii de succes și domenii defavorizate. Din moment ce-ți place ceva, pui și suflet pe lângă ceea ce faci și nu renunți la fiecare mic obstacol și rezultatul, mai devreme sau mai târziu trebuie să vină.

Zic să-și aleagă ceva ce le place, să fie constanți și să nu se oprească la primul obstacol, să aibă încredere în idee și în ei și atunci vor reuși să-și găsească un echilibru bun.

Sunteți un om bogat?

Eu zic că da. Nu neapărat măsurat în bani, dar dacă luăm în considerare activitatea, prietenii, familia, copiii, atunci pot să spun că da. Din punct de vedere material nu avem constrângeri sau să ducem lipsă. Depinde și ce-ți propui, noi am încercat să ne propunem lucruri decente și am reușit să le îndeplinim.

Fustos Imre
Fustos Imre cu copiii lui

Fustos Impre: „Secretul: un pic de perseverență și un pic de suflet. Trebuie să faci cu seriozitate”

De câte ori ați zis: „Gata, închid distileria”?. Au fost momente din acestea de cumpănă în care ați vrut să renunțați?

Au fost multe momente în care mi-am pus întrebarea dacă merită, sau dacă mai merită în ritmul acesta să facem activitățile pe care le facem, dar poate nu am găsit eu cheia succesului în domeniul acesta, însă eu consider că dacă faci ceva nu prea poți să faci cu jumătate de măsură. Nu merge că reduc la jumătate, pun la relanti sau mă mulțumesc cu 10% mai puțin. Eu consider că ceva de care nu te ocupi constant și implicat 100% este pe termen mediu sau lung sortit eșecului.

Mi-am propus la un moment dat, chiar am zis că după 50 de ani o lăsăm mai încet cu implicarea aproape totală în ceea ce facem – au trecut trei ani nu am reușit. Nu ne-am dorit să creștem neapărat business-ul, dar ca să ținem ștacheta calității, să ne ținem promisiunile, asta necesită o implicare destul de mare. Ceea ce nu am găsit până acum este echilibrul între a face bine și a avea mai mult timp liber. Asta ne dorim de fapt pe termen lung.

Fustos Imre
Poză de familie la absolvirea facultății fiului cel mare

Care e secretul succesului? Secretul din spatele acestor medalii de aur…

Secretul, într-o medalie de aur la distilerie, aș zice că este în a face cu implicare totală, să pui și puțin suflet, să perseverezi, să-ți completezi și cunoștințele… Nu știu cum să formulez puțin mai scurt: un pic de perseverență și un pic de suflet. Trebuie să faci cu seriozitate.

Mai devreme mi-ați spus că e importantă calitatea și că nu orice fruct ajunge pălincă…

Rețeta secretă pentru pălincă este fructul de foarte bună calitate. Peste 70-80% din calitate vine din fructul care ajunge în distilerie. Deși se consideră puțin altfel care sunt fructele bune pentru pălincă, noi dacă tratăm pălinca în categoria gourmet și vrem să oferim cât mai mult din fruct în gust și în miros, să-l ducem până în păhărelul de pălincă, pe primul, al doilea și al treilea loc este calitatea fructului, după care o fermentație tehnologic corectă și o distilare corect făcută. Este foarte important aici să nu ai presiunea unui credit, că trebuie să încasezi nu știu câți bani și să vinzi nu știu câți litri. Noi am reușit să facem asta fără credite, din investiții proprii, ca hobby, motiv pentru care nu ne uităm la o distilare că ar mai trebui să iasă trei litri că așa ar fi prețul mai bun, ne uităm că până aici e produsul bun și am strica dacă am mai pune un litru. Ne permitem să nu facem compromisuri constrânse uneori de realitățile vieții.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora