Regele Mihai: Drumul către casă. Documentarul care promite să scoată la suprafaţă lucruri neştiute despre viaţa regelui Mihai
100 de ani se împlinesc pe 25 octombrie de la naşterea ultimului rege al României, regele Mihai, iar postul de televiziune History Channel marchează evenimentul prin difuzarea unui documentar, în premieră şi exclusivitate, ce promite să ne spună povestea nespusă până acum a acestuia. Regele Mihai: Drumul către casă va fi difuzat pe 24 octombrie, de la ora 21.00 şi aduce în faţa publicului lucruri neştiute despre viaţa regelui Mihai.
Regele Mihai: Drumul spre casă
Un studiu realizat de History Channel în urmă cu 3 ani arăta faptul că Regele Mihai reprezintă personalitatea cu cel mai mare impact pozitiv asupra vieţii românilor din ultimii 100 de ani. Este şi motivul pentru care poveştile din viaţa acestuia continuă să stârnească mult interes, atât în rândul publicului, cât şi al cercetătorilor.
Noul documentar, Regele Mihai: Drumul către casă, este produs de John M. Florescu, cel care a realizat şi alte documentare care au vizat viaţa familiei regale a României, precum Războiul regelui (Regele care l-a păcălit pe Hitler) şi Maria, inima României. Scopul noului film este, pe de o parte, de a-i aduce un omagiu regelui, iar pe de alta, să creioneze un portret complet al acestuia.
Deşi pare că s-au spus deja multe despre viaţa monarhului, noul documentar promite să vină cu o mulţime de lucruri neştiute despre viaţa regelui Mihai. Iar asta e posibil şi datorită unor documente recent desecretizate din arhivele Securităţii şi cele ale CIA, interviului realizat cu regele în 2003, dar şi ale mărturiilor unor oameni din apropierea acestuia, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg.
Citeşte şi: Alina și Nicolae de Roumanie, în primul interviu de la nunta princiară: „Când a coborît Alina, câteva secunde am înghețat de emoție.” – LIFE.ro
În cele 60 de minute de film vom putea vedea interviuri cu membri ai familiei regale, consilieri şi persoane apropiate regelui, care i-au fost alături în perioada exilului şi chiar un interviu de excepţie, nedifuzat până în prezent, cu prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, acordat în 2016, cu numai câteva luni înainte să fie anunţată retragerea sa din viaţa publică. Sunt şi relatări ale unor istorici români şi occidentali specializaţi în istoria României şi tot aici vom descoperi imagini din arhiva familiei, filmate de însuşi regele Mihai.
Portretul făcut ultimului rege al României îl prezintă ca pe un om extrem de curajos, care nu s-a ferit să-şi rişte viaţa sfidându-l pe Hitler, spaima Europei, în cel de-al Doilea Război Mondial. Filmul prezintă povestea deloc simplă a exilului regelui Mihai, aflat continuu în mijlocul luptelor dintre Vest şi Rusia Societică, încercările CIA de a înfiinţa o rezistenţă armată în ţara noastră şi supravegherea constantă a agenţilor Securităţii din vremea lui Ceauşescu.
Naratorul poveştii este nimeni altul decât actorul Marcel Iureş, la fel ca şi în celelalte documentare produse de John M. Florescu despre Casa Regală a României. Filmul a fost produs în România, Marea Britanie şi Elveţia.