S-a stins din viaţă „Regina Mamă” a teatrului românesc - LIFE.ro
Mergi la conținut

S-a stins din viaţă „Regina Mamă” a teatrului românesc

Astăzi s-a stins din viaţă actriţa Olga Tudorache, Doamna teatrului românesc. Olga Tudorache a fost o emblemă a scenei teatrale şi cinematografice, interpretând de-a lungul carierei sale roluri care au făcut istorie.
Share this article

Astăzi s-a stins din viaţă actriţa Olga Tudorache, Doamna teatrului românesc. Olga Tudorache a fost o emblemă a scenei teatrale şi cinematografice, interpretând de-a lungul carierei sale roluri care au făcut istorie.

A fost „Regina Mamă”, Vitoria Lipan din „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi mama lui Mihai Viteazul în filmul realizat în anul 1970. Actriţa, fost profesor universitar, a format de-a lungul vremii generaţii de actori. Pe studenţii la actorie îi sfătuia să înveţe disciplina „interioară”, fără de care această meserie nu se poate face „curat şi bine”.

Olga Tudorache s-a născut pe 11 octombrie 1929, în comuna Oituz din judeţul Bacău. În anul 1951, a absolvit Institutul de Teatru şi a intrat în echipa Teatrului Tineretului din Bucureşti, unde a jucat până în anul 1966, când instituţia teatrală a fuzionat cu Teatrul Nottara. De atunci, actriţa a jucat la Teatrul Mic, până în anul 1978, la Teatrul Foarte Mic şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

În anul 1976, Olga Tudorache a devenit Conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L.Caragiale”, la catedra de actorie. În anul 1990, a devenit profesor şi a pregătit actori până în anul 1997, retrăgându-se efectiv din învăţământ în anul 2000.

Actriţa a interpretat mai multe roluri în drame, precum: personajul Edith din „David Copperfield”, de Charles Dickens, Maşa din „Cadavrul viu”, de Lev Tolstoi, „Ducesa de Gloucester” din piesa shakespeariană „Richard al II-lea”, Vitoria Lipan din „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, Lona Hessel din „Stâlpii societăţii”, de Henric Ibsen, Kitty Warren din „Profesiunea doamnei Warren”, de George Bernard Shaw, Beatrice din „Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, şi Maria Vasilievna din „Unchiul Vanea”, de Anton Pavlovici Cehov.

Între filmele în care a jucat Olga Tudorache se numără: „Directorul nostru” (1955), „Haiducii” (1960), „Tudor” (1962), „Răpirea fecioarelor” (1967), „Răzbunarea haiducilor” (1968), ”Mihai Viteazul” (1970), „Bietul Ioanide” (1979), „Domnişoara Aurica” (1986), „Tusea şi Junghiul” (1990) şi „Drumul câinilor” (1991).

„Nu mă socotesc actriţă de film. Locul meu e pe scenă. Acolo, un personaj se construieşte în timp, cu migală, în creşterea lui firească de la început la sfârşit; nu-l încropeşti pe bucăţele, ca la film. Îmi face plăcere să văd filme. Şi culmea e că îmi place să joc teatru, nu-mi place să văd teatru. Mă duc, îndeplinindu-mi o sarcină, mă duc pentru că trebuie să văd cum se realizează un spectacol. La film, plâng cu povestea”, a spus Olga Tudorache, într-un interviu, aşa cum precizează News.ro.

Printre premiile primite de marea actriţă se numără premiul pentru cea mai bună interpretare a anului 1968, pentru „Baltagul”, premiul I pentru interpretare la Festivalul Naţional de Teatru din anul 1969, premiul pentru cea mai bună interpretare feminină de la Colocviul despre arta comediei (1979), premiul special al juriului la Gala dramaturgiei româneşti actuale (1987), diploma de onoare la Festivalul de Dramaturgie Contemporană (1997) şi Trofeul Festivalului Naţional de Teatru ”I.L. Caragiale” (2004).

De asemenea, Olga Tudorache a primit trei premii de la Uniunea Teatrală din România (UNITER): premiul pentru întreaga activitate (1995), premiul pentru cea mai buna actriţă, pentru rolul din spectacolul „Regina mamă”, de Manlio Santanelli (1999), şi diploma de popularitate (2002).

În cinematografie, Olga Tudorache a primit premiul Uniunii Cineaştilor din România, pentru interpretarea rolului principal feminin din peliculele „Drumul câinilor” şi „Tusea şi junghiul” (1992), diploma „Opera Omnia”, acordată de Uniunea Cineaştilor (1996), diploma „Artistă de onoare a filmului românesc” (2001) şi Premiul de Excelenţă, acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei (2002).

În anul 2001, Olga Tudorache a fost decorată de Preşedintele României cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer. În acelaşi an, i-a fost conferit titlul de „Doamnă a Scenei Româneşti”, din partea Municipiul Bucureşti Sector 2, şi titlul de „Cetăţean de onoare”, din partea Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

În anul 2006, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) i-a oferit Olgăi Tudorache titlul de Doctor Honoris Causa, cu ocazia zilei universităţii. În acelaşi an, actriţa a fost decorată cu Ordinul naţional ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Cruce, de preşedintele României din acel an, Traian Băsescu.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora