Să fii mamă singură este motiv de stimă sau un stigmat? Daniela Elena Gaston, femeia care într-o zi și-a făcut bagajul și a străbătut lumea de la un capăt la altul, din dragoste pentru fiul ei - Pagina 2 din 4 - LIFE.ro
Să fii mamă singură este motiv de stimă sau un stigmat? Daniela Elena Gaston, femeia care într-o zi și-a făcut bagajul și a străbătut lumea de la un capăt la altul, din dragoste pentru fiul ei
Daniela Elena Gaston:„Oricărei mame îi este greu când nu are susținere”
Cum te-ai descurcat cu momentele tale dificile? Garantat, au fost și de acest fel.
Da, au fost destul de multe momente dificile în acest an. Variate, ca să nu uit cât de inventiv e ”universul” cu situațiile dificile, dar și cât de darnic poate fi în a-mi oferi resursele necesare pentru a merge mai departe. Încăpățânarea în a crede că Divinitatea e după colț și mă va ajuta, familia mea și oamenii care mă iubesc, muzica, somnul odihnitor, umorul, răbdarea, copiii mei minunați de la grădiniță, speranța, raftul meu plin cu stoici, amintirea despre tataia și mamaia și bucata aceea de copilărie fericită, acceptarea că și ceea ce nu îmi oferă fericirea imediată are probabil un sens bun pe termen lung, ciocolata, îmbrățișările și scrisul.
Daniela, ușor sau greu este să fii mamă singură?
Cred că da. Nu știu cum este altfel. Nu am termen de comparație. Oricărei mame cred că îi este greu când nu are susținere, când se simte copleșită de situații, lipsa somnului, oboseală, grija zilei de mâine, mai ales din punct de vedere financiar. Când un copil vine pe lume e nevoie de noi toți pentru a veni în sprijinul părinților. Din neputințe și o comunicare defectuoasă se ajunge la lipsă de perspective, de speranță, de grijă reciprocă și iubire, astfel că e foarte simplu să se decidă în a te separa. Iar un divorț nu destramă doar o copilărie idilică, ci și miezul bun al societății, speranța unui ”până la adânci bătrâneți”.
De cât timp ești numai tu cu James? De când v-ați întors din Canada?
De dintotdeauna. De când avea cinci luni. Tot atunci am venit cu el din Canada.
De ce ai luat decizia de a te întoarce în țara natală?
Motivul a fost divorțul. Dar cum a spus Octavian Goga: ”Numai sufletele vulgare își batjocoresc dragostele de odinioară. Oamenii de bun simț sădesc flori pe morminte.” Acesta aș vrea să ne fie mereu răspunsul, mai ales al nostru, cei care am cunoscut rodul iubirii a doi oameni.
Cum au fost anii petrecuți pe alt continent?
Plini de curiozitate, mai ales față de nou, de studiu. Am locuit într-un cartier de evrei ultra ortodocși și am admirat mereu unitatea lor, faptul că investeau în instituții pentru toate generațiile, că prezența lor se simțea până și în zilele săpămânii, în anotimpuri. M-am bucurat că am putut continua cu studiile universitare, că am putut fi tutore altor studenți, că formez o piesă din marele mozaic canadian, că nu sunt percepută prima dată ca o imigrantă, că nu mai experimentez teama și umilințele din sistemul de sănătate românesc. Cel mai mult însă mă bucuram de natura abundentă care se îmbina atât de armonios cu arhitectura urbană torontoniană: arbori care au cunoscut secolul lângă geamul tău, căprioare în centrul orașului, veverițe peste tot, ratoni prin cartierele bogate, miros de sconcși minute în șiri în timp ce se conducea pe autostradă..A fost marea mea lecție că suntem responsabili pentru generațiile care vin după noi, că o idee prost implementată la nivel mare, cum este arhitectura unui oraș, poate influența pe mai multe planuri bunul mers al vieții cotidiene, cum sunt străzile late, înălțimea și poziționarea clădirilor, cromatica lor..
Anii au fost însă și cu mult dor de cei de acasă..
Daniela Elena Gaston:„Sunt multe valori pe care doresc să i le insuflu lui James”
Ah, aș vrea să înțeleg și cum ai ajuns să locuiești acolo.
Iubirea și tinerețea m-au dus acolo.
Ce sinceră!Ce ți-ai luat frumos pentru suflet din această experiență a vieții?
Dorința, credința că ce poate fi bun acolo, poate fi și aici. Diferența o face educația spiritului oamenilor, să înțeleagă sensul lucrurilor, să cunoască postmaterialismul.