Șapte actrițe românce din Marea Britanie se luptă pentru a aduce artele în viața copiilor noștri. Iată cum a luat naștere Dra.ma – Acting for life, o asociație ce cultivă frumosul în sufletele celor mici - LIFE.ro
Mergi la conținut

De Asociația Dra.ma – Acting for life am auzit prima dată pe scările ICR Londra. Eram la un vernisaj și mi-a atras atenția grupul unor doamne ce purtau costume cu motive populare.

Atunci, în acea zi însorită de septembrie, s-au pus bazele concrete ale asociației, așa cum mi-a povestit mai târziu una dintre fondatoarele asociației: Andreea Helen David.

De atunci asociația a crescut, a căpătat vizibilitate pe rețelele sociale prin activitățile lor, dar și prin concursurile pe care le organizează.

Deși este abia la început, Asociația Dra.ma – Acting for life are un portofoliu solid, idei creative și foarte multe planuri de viitor pentru copiii din România și nu numai, pe care speră să le concretizeze cât mai curând.

Spune-ne te rog în ce constă Asociația Dra.ma – Acting for life și cu ce se ocupă?

Este o asociație fondată în Marea Britanie, care și-a propus să încurajeze ideea necesității introducerii artelor dramatice în viața copiilor din România, pentru a-i ajuta în dezvoltarea lor personală și profesională.

De unde a pornit această idee și cum s-a născut această asociație?

Prima intenție a noastră a fost să ne adunăm un grup de români din domeniul artelor dramatice din Diaspora ( în cazul nostru din Marea Britanie) și să lucrăm împreună la un proiect. Nu știam concret ce vom face, dar aveam o dorință să ne adunăm forțele, creativitatea, resursele și să facem ceva pentru copiii din România, un proiect de care ei ar avea nevoie și ar învăța ceva nou sau cu totul diferit de ceea ce învață la școală.

Dra.ma – Acting for life

Asociația este reprezentată de către un grup de 7 actrițe românce stabilite în Marea Britanie. Multe dintre membrele Drama suntem, pe lângă actrițe, și pedagogi sau avem într-un fel sau altul legătură cu educația și dezvoltarea copiilor și asta a fost un numitor comun care ne-a adus împreună. Ne-am adunat, ne-am entuziasmat, am pus pe hârtie niște idei care vin în sprijinul copiilor din țară. Am încercat să ne concentrăm pe ceva ce am putea oferi noi, cu resursele proprii și am ajuns la concluzia că datorită cunoștințelor noastre în domenii precum educația, teatrul sau cinematografia, putem face un proiect folositor copiilor.

Locuind în UK o bună parte din an, am avut ca sursă principală de inspirație pentru proiectele noastre sistemul de educație din Marea Britanie, dar mai ales metoda lor de a lucra cu copiii și felul în care se folosesc artele în dezvoltarea lor.

Cât de greu a fost drumul de la lansarea acestei asociații și până în prezent?

Primul nostru gând, pe care l-am transformat într-o misiune, a fost să încercăm să introducem artele dramatice ca materie opțională în școli, pentru că intuim importanța lor în dezvoltarea copiilor. În 2019 am purtat discuții cu reprezentanți din Ministerul Culturii, din diverse Universități și Facultăți de Teatru din țară, cu diferite organizații care se ocupă cu activități din domeniul artelor pentru copii și toată lumea era foarte încântată de ideea noastră, pentru ca în final să aflăm că UNATC avea deja aprobat un astfel de proiect și urma să-i dea curs. Asta ne-a făcut să ne reorganizăm rapid și să schimbăm strategia. Ne-am propus atunci să creăm o platformă – în care copiii să se exprime, să primească informații și sfaturi –  și o serie de ateliere din domeniul artelor dramatice pentru copii și, astfel, am lansat oficial în noiembrie 2020 Asociația Dra.ma – Acting for life și Concursurile Dra.ma.

Citește și: Domnica Cîrciumaru, femeia care vede talentul actoricesc în copiii pe care nimeni nu-i observă. Drumul de la casting la mentorat către marele succes

Cui se adresează acest proiect al Asociației Dra.ma – Acting for life?

Publicul nostru țintă, dacă pot să-l numesc așa, îl reprezintă copiii între 5 și 18 ani, de aceea am încercat să avem o plajă cât mai mare a vârstelor pentru că în zilele noastre copiii sunt extraordinari, au talentul necesar de a se exprima sau a folosi tehnologia în diferite scopuri creative, așa că nu vrem să le restricționăm accesul. Am întâlnit chiar un participant care s-a înscris la concursul nostru pentru că a aflat de la fratele lui mai mare despre el, și ambii au fost deopotrivă interesați de acest proiect. De asemenea, ne adresăm și părinților care vor să-și încurajeze copiii să se dezvolte prin intermediul artelor performative, să-și sporească creativitatea sau pur și simplu să se exprime, așa cum simt ei, într-un cadru organizat.

În ce constau aceste ateliere și concursuri Dra.ma?

Până acum, din cauza pandemiei, atelierele noastre erau organizate online, sub forma unor întâlniri cu profesioniști din domeniul teatrului, filmului, cu specialiști în pedagogie și psihologie din România, care împărtășeau din cunoștințele lor, ofereau sfaturi și informații participanților. Totodată am încercat să punem pe rețelele de socializare cât mai multe informații despre concursuri, despre beneficiile lor, dar și exemple despre cum i-au ajutat artele dramatice în dezvoltarea personală și profesională pe cei care au avut parte de acestea încă de mici.

Din acest an, atelierele fac parte din turneul nostru național care va începe în luna aprilie, când vom merge în școlile care sunt deschise propunerii noastre și vom susține un atelier introductiv de teatru cu copiii și adolescenții interesați.

Dra.ma – Acting for life

Suntem conștiente că orașele mari oferă copiilor posibilitatea unor cursuri de teatru sau de arte performative, așa că ne-am gândit să încercăm să abordăm școlile din provincie mai puțin norocoase din acest punct de vedere. Credem că toți copiii au dreptul la această șansă.

În privința concursurilor, anul acesta le-am structurat în două mari categorii, fiecare având subdiviziuni: Primul este Concursul de Monoloage și Scenete, care are ca teme copilăria și maturizarea – unde invităm copiii să se înscrie, fie interpretând un monolog sau o poezie, fie un fragment din cartea preferată sau chiar un text scris de ei pornind de la una dintre aceste teme, sau să creeze o scenetă cu maxim 3 participanți, pornind de la un text ales pe aceste teme.

Cel de-al doilea concurs, care va avea loc în a doua parte a anului, Concursul de Scenarii și Scurt-metraje, are ca teme poluarea și sănătatea mintală – unde cei care doresc să se înscrie trebuie să realizeze un filmuleț scurt pe una dintre aceste teme, folosindu-și creativitatea și imaginația așa cum vor ei. La acest concurs încurajăm creativitatea, prin analiza modului în care este realizat filmulețul, dar și originalitatea în ceea ce privește scenariul.

Bineînțeles că aceste concursuri au și premii sub forma unor ateliere și masterclass-uri cu profesioniști. Încercăm în acest fel să-i încurajăm pe cei care participă și, în același timp, să arătăm beneficiile artelor în viața copiilor.

În Marea Britanie există conceptul de play dates, adică după școală, copiii se adună benevol într-un spațiu adecvat și lucrează împreună la un mic proiect. O activitate similară am vrea să vedem și să încurajăm și la participanții la concursurile noastre: faptul că interacționează, se distrează și creează împreună, iar rezultatul să fie un filmuleț care nu trebuie să fie tehnic corect, dar realizat cu costuri minime, folosind creativ resursele pe care le au la îndemână, folosind telefonul și tehnologia actuală în avantajul lor într-un mod activ.

Anul trecut a fost anul pilot. Ați organizat o serie de concursuri, cum au fost primite de către public?

Chiar dacă a fost prima ediție a concursurilor și promovarea noastră s-a făcut exclusiv online prin intermediul social media, ne-am bucurat de numărul celor înscriși la concursuri și la workshop-uri, iar feedback-urile lor ne-au ajutat să le descoperim interesele. Un beneficiu al artelor dramatice îl reprezintă acest dialog deschis între participanți, o interacțiune de ambele părți, din care toți avem de învățat. Astfel am reușit să le dăm o șansă copiilor să se exprime, ei devenind foarte creativi și implicați în ceea ce fac.

Copiii sunt foarte creativi și inteligenți și credem că prin tot ce le pune asociația la dispoziție găsesc o platformă unde au șansa să se exprime, iar materialele lor ne-au surprins extrem de plăcut. Am descoperit adolescenți foarte intuitivi, bine ancorați în realitate, care se exprimă foarte clar și punctual atunci când vorbesc despre un subiect care îi preocupă, dar și foarte inovativi atât în ceea ce privește interpretarea, cât și folosirea tehnologiei ca mod de comunicare.

Povestește-ne puțin despre interacțiunea pe care o aveți cu publicul tânăr pe rețelele de socializare?

Suntem foarte active pe rețelele de socializare (Facebook/Instagram), dar și pe site-ul nostru: drama-actingforlife.com, unde cei interesați pot oricând lua legătura cu noi. Chiar îi încurajăm să ne scrie!

Sunt mulți tineri care ne scriu și ne cer sfaturi sau informații pe diferite teme și asta ne dă încredere că suntem pe drumul cel bun și facem ceva de care ei au nevoie. De asemenea, la sesiunile de Q&A pe care le susținem avem un număr destul de mare de participanți activi, semnal pentru noi că sunt interesați de această formă de interacțiune și de temele pe care le abordăm.

Dra.ma – Acting for life

După fiecare eveniment al asociației am primit mesaje de mulțumiri și de încurajare din partea participanților sau chiar a părinților acestora și asta pentru noi este o reușită. Am creat această asociație pentru ei, în sprijinul lor și le stăm la dispoziție.

Ați colaborat și cu profesioniști dinafara asociației?

Bineînțeles! Am avut foarte mulți colaboratori care au fost de la început alături de noi și le mulțumim cu această ocazie. Sunt actori, regizori de film, dramaturgi și scenariști cunoscuți în țară și o mulțime de alți profesioniști din diverse domenii care ne-au fost alături la evenimentele pe care le-am organizat și și-au dedicat din timpul lor vorbind deschis cu participanții, răspunzându-le la întrebări (și uneori au fost foarte multe), oferind sfaturi atât celor care vor să urmeze o carieră în domeniu, cât și celor care sunt interesați de artele dramatice ca o formă de dezvoltare personală.

Unul dintre cei mai importanți colaboratori ai noștri este Arts Council England, care sprijină ideea unei colaborări între România și Anglia. Ei își doresc să continue legătura culturală între aceste două țări, indiferent de existența Brexit-ului, iar scopul principal este sprijinirea dezvoltării talentelor native ale copiilor de pretutindeni. Cum asociația noastră vine în întâmpinarea acestor preocupări, au primit cu bucurie să ni se alăture demersului, iar pentru asta le suntem recunoscători.

Ce sperați să obțineți cu acest turneu?

Ne dorim mult ca după aceste ateliere să stârnim interesul copiilor și adolescenților pentru artele performative. Sperăm ca atât ei, cât și părinții lor să conștientizeze importanța acestor arte în dezvoltarea creativității, imaginației și implicit în dezvoltarea personală și profesională viitoare. Suntem conștiente că atelierele pe care le susținem în școli sunt doar un mic punct de plecare și credem că dacă există dorință și cerere lucrurile pot evolua, iar pentru cei interesați de această zonă, platforma noastră este un spațiu în care pot exersa și se pot afirma prin participarea la concursuri și la toate evenimentele pe care le organizăm pentru ei.

Sperăm ca în urma atelierelor oamenii din comunitățile pe care le vizităm să se mobilizeze în sprijinul copiilor și să înființeze, de ce nu, cluburi de artă dramatică acolo unde nu există, pentru copiii atrași de domeniul artelor.

Care sunt planurile de viitor ale asociației?

Pentru că suntem la început și o luăm pas cu pas, încercăm să fim foarte atente la nevoile copiilor.

Dra.ma – Acting for life

Scopul nostru este unul măreț, și anume să contribuim la normalizarea existenței artelor dramatice în viața copiilor. Să nu mai fie o activitate exclusivistă, costisitoare (nu mă refer aici doar la greutățile financiare) sau greu accesibilă copiilor din orașele mai mici. Ne dorim ca artele dramatice să devină o activitate obișnuită, de care să beneficieze toți copiii, fie că vorbim de materie opțională în cadrul școlii, fie sub forma unui club cu activități extrașcolare în weekend.

Sunt multe asociații care au acest obiectiv și am vrea să existe chiar mai multe, pentru că în felul acesta există diversitate și aria de răspândire devine mai mare și mai accesibilă. Noi suntem întotdeauna deschise la colaborări cu alte asociații asemeni nouă, în felul acesta ne putem sprijini unii pe alții, putem comunica mai ușor, informația circulă mult mai repede și există pentru copii posibilitatea de a alege. Pentru noi important este să atragem atenția asupra existenței artelor dramatice pe care să le aducem în viața copiilor și adolescenților, acolo unde ele nu există.

În ceea ce privește Asociația Dra.ma – Acting for life, ne-am propus să creștem de la an la an, să avem din ce în ce mai mulți participanți la ateliere și la concursuri, să interacționăm cât mai bine cu copiii, să ne potrivim intereselor lor.

Dra.ma – Acting for life
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora