Culisele vieții de artist: Povești autentice din lumea artistică românească - LIFE.ro
Mergi la conținut

Culisele vieții de artist: Povești autentice din lumea artistică românească

În ultimele două decenii a avut loc o adevărată renaștere în arta contemporană românească, figurile majore ale sculpturii, portretului și picturii ieșind pe scena avangardei globale. Această selecție de mari artiști contemporani din România și unde să îi găsești ar trebui să servească drept o introducere potrivită pentru cei dornici să vadă despre ce este toată agitația.
Share this article

În ultimele două decenii a avut loc o adevărată renaștere în arta contemporană românească, figurile majore ale sculpturii, portretului și picturii ieșind pe scena avangardei globale. Această selecție de mari artiști contemporani din România și unde să îi găsești ar trebui să servească drept o introducere potrivită pentru cei dornici să vadă despre ce este toată agitația.

Adrian Ghenie – Galeria Plan B, Berlin

Mutându-se între Cluj-Napoca și studioul său din nordul Berlinului, Adrian Ghenie este acum unul dintre cei mai consacrați artiști contemporani români. De când a absolvit prestigioasa Universitate de Artă și Design din Cluj în 2001, Ghenie a produs prolific, prezentând în expoziții de departe precum Veneția, Liverpool, Los Angeles și San Francisco. Lucrările sale prezintă un stil crud și visceral care face bine să deconcerteze privitorul cu o cacofonie de linii deplasate, neclare, figuri fără chip și portrete kafkiene. Mulți s-au făcut remarcați pentru sentimentul lor politic clandestin, care a fost, la rândul său, legat de experiența din copilărie a lui Ghenie despre România din spatele Cortinei de Fier. Astăzi, puteți găsi o mare parte din lucrările sale la Galeria Plan B din Berlin, pe care a co-fondat-o.

Povești din lumea artistică: Alexandra Croitoru – Galeria Plan B, Berlin

Fotografa Alexandra Croitoru s-a născut la București în 1975 și a absolvit Academia Națională de Arte în 1998. De atunci, a expus lucrări în prezentări solo la Copenhaga, Praga, Berlin și Viena și a expus piese la Bienala de Arte Vizuale Contemporane de Balkan. Female Artists la Sofia, în 2003. Munca ei se mișcă pentru a contesta rolurile tradiționale de gen și prejudecățile față de femei, concentrându-se în mare parte pe redarea femininului în discursurile de modă și stil. La fel ca Ghenie, puteți găsi o parte din lucrările lui Croitoru în Galeria Plan B, Berlin.

Citește și: Între artă și afaceri: cum a dărâmat Ramona Pintea toate prejudecățile despre artiști și a transformat mentalitatea românească într-o poveste de succes internațional

Ciprian Mureşan – Galeria Plan B, Berlin

Ciprian Mureșan s-a născut în România în 1977 și a studiat la Academia de Arte Frumoase din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 2000. Astăzi este redactor senior al periodicului IDEA art + society și a expus la New York, Londra și la un număr de Bienale, de la Veneția la Sydney. Opera sa este extrem de politizată și adoptă o abordare îndrăzneață pentru a examina golul dintre ideologiile comuniste și capitaliste. Este renumit în special pentru piesa sa din 2004 Leap Into the Void – After Three Seconds și lucrarea sa multimedia Choose (2005), care critică dominația idealurilor pieței libere. Galeria Plan B, Berlin, găzduiește un număr mare de piese ale sale.

Povești din lumea artistică: Cristi Pogacean – Galeria Plan B, Berlin

Criticând diviziunea dintre modernism și postmodernism și deconstruind status quo-ul politic la fiecare pas, opera lui Cristi Pogacean a trecut la îndoială ideile acceptate de autor, putere, credință și cunoaștere. Mulți critici au remarcat stilul său de creație proletariat, citând lucrări precum piesa sa din 2006, Răpirea din seraglio: o descriere profundă a jurnaliștilor români după ce au fost capturați de forțele extremiste din Irak, făcută în mod curios de ironic de către mijlocul ales al covorului țesut. Alții s-au uitat la uimitorul său obelisc de la Bienala de la Veneția din 2007, care transformă cel mai clasic dintre monoliți autoritari în nimic mai mult decât o casă de păsări elaborată. Vedeți mai multe dintre piesele sale mergând la Plan B din Berlin.

Mircea Cantor – Walker Art Center, Minneapolis

Cu lucrări premiate în medii divergente ale dansului, filmului, sculpturii, picturii și artei instalațiilor, reelaborarea modernistă a stilului Duchamp de către Mircea Cantor, completată cu tot suprarealismul caracteristic, absurditatea intrigantă și excentricitatea dadaistă, a devenit una dintre cele mai importante exporturi contemporane unice din România. Lucrările sale provoacă în mod repetat categoriile artistice tradiționale prin deplasarea subiectelor evidente în medii cu totul noi și adesea neidentificabile. De exemplu, în 2005, piesa sa video Deeparture a arătat un lup și un căprior închiși împreună într-un singur spațiu; concomitent relaționând o nouă viziune asupra vânătorului și a celui vânat și jucându-se cu conceptul de inevitabilitate. Astăzi, Cantor continuă să lucreze în diverse medii și locuiește între Paris, Berlin și România natală. Două dintre lucrările sale – Deeparture și Talking Mirror (2007) – pot fi văzute în Walker Art Center, Minneapolis.

Citește și: Bombe și oameni. Artiști uniți împotriva războiului. Raluca Ilaria Demetrescu: „m-a impresionat mila oamenilor pentru animalele refugiaților”

Povești din lumea artistică: Rudolf Bone – Galeria Plan B, Berlin

Renumit în toată România pentru sculpturile și piesele sale de instalare curioase, Rudolf Bone locuiește și lucrează în prezent în orașul de vest Oradea. Deși a oscilat între perioadele de inactivitate în ultimele decenii, exponatele lui Bone rămân remarcabile pentru utilizarea lor globală a materialelor găsite și a tendințelor deconstructiviste. Unele dintre cele mai cunoscute prezentări ale sale includ emblematica sa efigie din folie de tablă a formei umane și selecția dublă de Megalopolis și Die, care au ocupat centrul expunerii la expoziția de avangardă DICE (2010), la Galeria Plan B din Berlin.

Serban Savu – Maureen Paley, Londra

Portretele magnetice ale vieții românești rurale și urbane ale lui Șerban Savu transmit un instantaneu scenic al status quo-ului țării, permițând privitorului un fel de voyeurism cultural care se concentrează pe hinterlandul neexploatat al națiunii și pe spațiile metropolitane nedescrise. Este deosebit de important ca Savu să aleagă să ascundă orice elemente personale ale picturilor sale prin eliminarea trăsăturilor faciale perceptibile de la subiecții săi, ca și cum oamenii de aici ar fi complet orbi la lentila artistică care se concentrează asupra lor. Așa cum muncitorul din The Balcony (2006) și scăldatorii din Weekend 2 (2007) nu sunt conștienți de privirea noastră, la fel nu sunt conștienți de mașinațiunile marii moașteni politice care le schimbă în prezent patria iubită. Piese inclusiv The Card Players (2011), Departure (2011) și Small Talk After Lunch (2012) pot fi văzute în prezent la galeria Maureen Paley din Londra.

Povești din lumea artistică: Victor Man – Galeria Plan B, Berlin

Aclamat Artistul Anului 2014 de Deutsche Bank, Victor Man este, fără îndoială, unul dintre cei mai emblematici contemporani români care lucrează în prezent. Piesele sale emană un personaj întunecat, mistificator și tulburător, care a fost remarcat pentru tendințele suprarealiste și atitudinea jucăușă față de tabu. Luați apreciata sa piesă din 2008 Grand Practice, care stă învăluită într-o ceață de umbre întunecate ca de vis și înfățișează un hibrid curios călăreț-om îmbrăcat în armură și curele. Vine cu o mulțime de sugestii și îl lasă pe spectator să se întrebe dacă tocmai a asistat la vreun ritual faustian clandestin sau pur și simplu la un act banal de gratificare sexuală crudă. Mai multe lucrări fără titlu și România (2007) pot fi văzute la Plan B, Berlin.

Zsolt Berszán – Galeria de artă Anaid, Berlin

Zsolt Berszán s-a născut în Marosvasarhely în 1974 și a studiat la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. A găzduit o expoziție personală la Veneția, prezentând o serie de lucrări de sculptură metamorfice și monocrome intitulate Descompunere. Acestea au combinat ideea decăderii umane după moarte și cursul distructiv al istoriei umane, evocând imagini de război, conflict și crimă. Astăzi, Berszán poate fi găsit lucrând alături de mulți alți contemporani în atelierul său de la Fabrica de Pensule din Cluj. Mai multe piese fără titlu, de la sculpturi la picturi, pot fi găsite la Anaid Art Gallery din Berlin.

Citește și: Mădălin Roșioru, artistul ce face muzică în L.A. pentru trupe și artiști de top ai lumii. Și cum iubirea părinților poate modela un mindset de învingător: „Sunt recunoscător pentru tot ceea ce am acum, însă scopul meu pe lumea asta nu a fost împlinit încă”

Știați că Culture Trip face acum excursii rezervabile pentru grupuri mici? Alegeți dintre excursii epice autentice și captivante, mini excursii compacte și pline de acțiune și excursii cu navigație strălucitoare și expansive.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora