Sara Enache a început să fie interesată de machiaj din perioada liceului, când urmărea cu atenţie articolele din revistele glossy sau diferite emisiuni. În 2012 şi-a transformat pasiunea în job, urmând cursuri de specializare şi devenind make-up artist. Ea se foloseşte de talentul său pentru a ajuta femeile să-şi redescopere calităţile şi să pună în evidenţă tot ce au primit mai bun de la natură. Sara îşi iubeşte meseria pentru că o ajută să fie alături de femei în cea mai importantă zi din viaţa lor. Iar zâmbetul şi emoţia cu care se privesc în oglindă la finalul sesiunii de machiaj o animă zi de zi şi o face să adore meseria pe care şi-a ales-o. Este mai mult decât evident că Sara este foarte pasionată de ceea ce face, aşa că am rugat-o să ne dezvăluie şi nouă câteva trucuri de machiaj şi câteva sfaturi despre cum să ne îngrijim pentru a arăta mereu bine.
Cum este să lucrezi în domeniul frumuseţii?
Încă de mică mi-am dorit să lucrez în domeniul frumuseţii. Cel mai mult mă bucură reacţia clientelor atunci când se privesc în oglindă zâmbind. Acesta este principalul motiv care mă face să mă simt împlinită pe plan profesional. Uneori, e dificil să comunici eficient, multe cliente vin pregătite cu poze şi îşi doresc să arate ca persoana din imagine atunci când apelează la un serviciu de înfrumuseţare. Dar este important să înţeleagă că fiecare om are trăsături unice, un criteriu esenţial de care trebuie să ţinem cont înainte de a ne gândi ce machiaj vrem să purtăm la o anumită ocazie.
Care este cel mai important sfat despre machiaj şi înfrumuseţare pe care l-ai da oricărei femei?
Să-şi îngrijească tenul corespunzător în fiecare zi. Pentru a avea o piele sănătoasă, este nevoie să o demachiem zilnic, indiferent de cât de obosite suntem. Pe lângă demachiere, la fel de importante sunt şi ritualurile de îngrijire: exfolierea, aplicarea unei măşti (potrivite tipului de ten) şi, nu în ultimul rând, câteva zile de pauză în care să lăsăm tenul să respire.
Care este trucul tău preferat de machiaj?
Unul dintre trucurile mele preferate este ascunderea porilor dilataţi. Nu folosesc un produs anume, ci o tehnică de aplicare a fondului de ten cu ajutorul unei pensule speciale cu fire subţiri şi fine.
Top trei trucuri de beauty pe care le putem folosi cu succes mereu?
Îmi place să numesc „trucuri de beauty” acele secrete de frumuseţe ce ţin de folosirea imaginaţiei. Unul dintre ele este îndepărtarea excesului de sebum cu ajutorul unui şerveţel. Dacă îţi doreşti o aplicare uniformă şi o rezistenţă îndelungată a fondului de ten, la aproximativ două minute după aplicarea cremei, ia un şerveţel şi tapotează în special zonele cu exces de sebum pentru a îndepărta acel luciu lăsat de cremă. Acest truc ajută fondul de ten să pătrundă şi să se fixeze mai bine pe piele. Aplică imediat după aceea o pudră matifiantă.
Un alt truc, pe care eu îl folosesc în makeup-ul natural, este umplerea spaţiului dintre genele superioare. Acesta are rolul de a oferi volum genelor şi de a da intensitate privirii într-un mod subtil. Ridică uşor pleoapa şi, cu ajutorul unui creion negru sau maro închis, încearcă să umpli delicat zona respectivă. Pentru o privire mai accentuată, îl poţi aplica şi la baza genelor prin tuşe fine, iar ulterior estompează-l pentru a păstra un look discret. În cazul în care pleoapele sunt uleioase, fixează-l cu puţină pudră pulbere sau cu fard în aceeaşi culoare şi va rezista toată ziua.
Un truc pe care îl mai folosesc în special la mine sau la persoanele cu pleoapă uşor căzută, este efectul de lifting al pleoapei superioare. Cu ajutorul unei pensule, aplic un fard cu două-trei nuanţe mai închis decât pielea, creez un pliu „fals” prin mişcări de du-te vino, după care estompez bine astfel încât să realizez un degrade fin înspre sprâncene.
Ce vedetă internaţională ţi-ar plăcea să machiezi şi de ce?
Pe Beyonce, pentru că admir faptul că alege de multe ori machiaje naturale, în tonuri bej-maro care îi pun foarte bine în valoare pielea bronzată. Stilul natural mă reprezintă în totalitate, aşadar ar fi modelul potrivit pentru mine.
Un sfat pentru femeile care nu folosesc deloc machiaj?
Să folosească o cremă cu protecţie solară pe timpul zilei, sau un BB Cream care să le protejeze pielea de agenţii nocivi din aer. Nu numai că vor preveni apariţia ridurilor dar vor proteja pielea sensibilă care se poate păta sau irită de la poluare, radiaţii solare etc.
Ai şi un sfat pentru cele care se machiază zi de zi?
Este important să-şi cureţe tenul zilnic, indiferent dacă se machiază sau nu. În timpul zilei, porii se încarcă de la poluare şi pielea poate deveni sensibilă şi iritată, dacă nu este curăţată corespunzător.
Dacă ţi-ai lansa o linie proprie de cosmetice, care să conţină doar zece produse, ce-ai alege?
Aş alege produsele de bază, care sunt necesare pentru realizarea unui machiaj de zi cu zi. Şi anume: fond de ten, anticearcăn, corector, pudră, blush, pudră bronzantă pentru accentuarea pomeţilor, fard de ochi, mascara, mascara pentru sprâncene, ruj.
Cum arată rutina ta de înfrumuseţare şi îngrijire dimineaţa, când ai timp la dispoziţie? Dar când eşti pe fugă?
Cred că ritualul de îngrijire nu ar trebui privit ca o pierdere de timp ci ca o regulă de bază care ne ajută să ne menţinem sănătatea pielii. Pielea funcţionează diferit ziua şi noaptea.
Pe timpul zilei, pielea este expusă la diverşi factori dăunători: poluare, raze UV etc. Aşadar, nu ar trebui să ieşim pe uşă fără o protecţie solară. În timpul nopţii, pielea se regenerează şi absoarbe mai bine ingredienţii activi din creme. Un ritual corect de îngrijire ar arată aşa: Dimineaţă demachiem tenul cu apă micelară pentru a îndepărta sebumul secretat pe timpul nopţii înainte de a trece la machiaj. Apoi, aplicăm o cremă hidratantă cu protecţie UV, după care putem trece la machiaj.
Seara, recomand demachierea pielii cu apă micelară pentru că nu conţine parfum şi îndepărtează machiajul fără a irită pielea. Pentru ochi şi buze recomand un demachiant special pe bază de ulei care să îndepărteze rapid fardul fără a fi nevoie să insistăm asupra unei anumite zone. Astfel, mascara se îndepărtează rapid şi nu irită ochii. După demachiere, recomand folosirea unei loţiuni tonice specială pentru fiecare tip de ten. Ultimul pas este aplicarea cremei care de asemenea trebuie aleasă în funcţie de particularităţile tenului. Poate fi folosită pentru hidratare, vindecarea anumitor imperfecţiuni, prevenirea ridurilor. Nu uitaţi, de cel puţin 2 ori pe săptămână să exfoliaţi pielea pentru a menţine tenul luminos şi neted. Nu ajută numai la sănătatea pielii ci şi la rezistenţă machiajului. Fondul de ten rezistă şi arată mult mai bine pe o piele sănătoasă.
Acest articol face parte din campania LIFE is Passion în care vom arăta ce înseamnă cu adevărat să-ţi cultivi pasiunile. Campania se va încheia cu evenimentul LIFE is Passion în care pasiunile se vor materializa în experienţe pentru vizitatori.
LIFE is Passion se deschide pe data de 24 noiembrie cu un eveniment privat în vila Qreator by IQOS şi tot acolo va putea fi vizitată de publicul larg pe data de 25 noiembrie, între orele 10.00 şi 21.00.