Sensurile surprinzătoare ale denumirilor pastelor
Nimic nu strigă Italia mai puternic decât cucina italiana şi nimic nu strigă cucina italiana mai tare decât pasta. Nu există nicio mâncare mai tradiţional-italiană decât pastele. Se estimează că un italian mănâncă aproape 30 kg de paste pe an, iar peninsula cunoaşte peste 300 de varietăţi de pasta, care au peste 1000 de denumiri în funcţie de regiune. Numele pe care italienii le-au dat varietăţilor de paste sunt un domeniu fascinant atât al lingvisticii cât şi al bucătăriei. Am ales doar câteva denumiri surprinzătoare cărora le-am descifrat înţelesurile.
Paccheri
O pasta de mari dimensiuni, un tub larg şi scurt, paccheri sunt consumate cel mai mult în sudul Italiei. Se pare că numele acestei pasta vine de la cuvântul italian pacca (palmă). Sunetul pe care îl face un pacchero scăpat în farfuria cu sos se apropie de cel al unei palme.
Strozzapreti
Strozzapreti este o pasta obţinută din fâşii de aluat rulate apoi între mâini şi tăiate scurt. Traducerea mot au mot ar fi ”strangulator de preoţi” şi se pare că are un sâmbure de adevăr istoric. Clericii din Toscana sau Umbria, regiuni unde strozzapreti e foarte populară, mâncau foarte lacom acest tip de paste şi erau constant în pericol să se înece. De aici, numele.
Află şi alte traduceri ale denumirilor surprinzătoare de paste pe site-ul Peroni.