Simți nevoia să te reinventezi profesional? Madi Rădulescu ne vorbește despre reinventarea profesională - LIFE.ro
Sari la conținut

Simți nevoia să te reinventezi profesional? Madi Rădulescu ne vorbește despre reinventarea profesională

Îți dorești să-ți atingi visul? Ești forțat de o schimbare dramatică? Te-ai săturat? Madi Rădulescu ne vorbește despre reinventarea profesională. 
Share this article

Reinventarea profesională. Îți dorești să-ți atingi visul? Ești forțat de o schimbare dramatică ce a apărut în viața ta, ca de exemplu pierderea serviciului? Te-ai săturat pur și simplu de felul în care arată viața ta profesionala acum și ai apuca-o încotro vezi cu ochii, doar să schimbi ceva? Te-a adus pandemia în pragul falimentului și trebuie să găsești neapărat o soluție? Madi Rădulescu ne vorbește despre reinventarea profesională.

text de Madi Rădulescu

Te-ai gândit să faci asta. Ba chiar ți s-a recomandat. Reinventarea profesională a devenit un laitmotiv. Cel puțin în ultimii 7-8 ani când schimbul de generații în companii a pus presiune pe o mare parte dintre noi, mai ales cei peste 45 de ani. Companiile sunt în plin proces de digitalizare. În afară de adaptarea ceva mai greoaie la tehnologie a celor mai în vârstă, care poate fi doar o idee preconcepută, companiile caută oameni tineri ambițioși și dornici să pornească în viață. Mai puțin instruiți dar mult mai ieftini la capitolul cheltuială salarială. Acesta a fost un prim semnal al nevoii de reinventare profesională. Lucrurile se porniseră odată cu criza financiară din 2010 – 2011 când, foarte mulți au fost nevoiți să-și părăsească companiile și să găsească o nouă modalitate de a-și câștiga traiul. În plus, segmentul celor care au părăsit corporațiile pentru a trăi o viață cu mai multă libertate, având chiar un nivel de trai ceva mai redus sau nesigur, a crescut. Au apărut extrem de multe companii antreprenoriale mici, cu produse tradiționale, restaurante, pensiuni, cu tot felul de produse inspirate din traiul nostru zilnic care se dorește mai bun, produse sau servicii puse pe piață cu multă grijă. Da, o adevărată reinventare profesională. Și personală. Un segment de afaceri și de roluri noi care, odată cu pandemia, a avut de suferit și necesită acum o nouă reinventare. Antreprenorii știu că acest lucru este permanent. Și că dacă nu fac asta pot pune lacătul pe ușă peste noapte.

Potențialul de dificultate al acestei reinventări nu stă în lipsa noastră de idei. Mai ales cei cu spirit antreprenorial au o grămadă de idei. Iar cei care cochetează cu ideea de antreprenoriat sunt oameni creativi și cu hobby -uri care pot fi ușor transformate în sursă de venit. De la ciocolată, la o pâine bună și frumos mirositoare sau salată bio.

Potențialul de dificultate provine din motivația reinventarii. Adică îți dorești cu adevărat? Te gândești că nu ai încotro? Ești forțat de o schimbare dramatică ce a apărut în viața ta, ca de exemplu pierderea serviciului? Te-ai săturat pur și simplu de felul în care arată viața ta profesionala acum și ai apuca-o încotro vezi cu ochii, doar să schimbi ceva? Te-a adus pandemia în pragul falimentului și trebuie să găsești neapărat o soluție?

Ca orice schimbare importantă, această reinventare profesională cere viziune, un sens și o semnificație, multă speranță și hotărâre, autonomie foarte bine antrenată și o adaptabilitate a gândirii și a obiceiurilor și rutinelor de zi cu zi ridicată la nivel de artă. Într-un cuvânt ai nevoie de reziliență. Dar cum s-o faci?

Madi Rădulescu, antreprenor și formator de manageri

Varianta reinventării din mers

În 30 de ani de profesie și de business, construind într-un domeniu care a apărut după 1990, cred că am trecut de cel puțin 5-6 ori prin astfel de procese de reinventare. Dacă la început am resimțit preponderent rolul de antreprenor și de gardian al unor standarde de calitate ale unui sistem de învățământ britanic pe care îl aduceam în România în 1993, pe măsură ce proiectul avea succes și creștea, a trebuit să învăț din mers să devin formator ale unor capabilități ale organizației și să antrenez la rândul meu oameni care să creadă și să își dorească să fie gardieni ai acestei meniri: educație managerială de înaltă calitate pentru a putea construi o Românie modernă, în care corporațiile care investeau să găsească manageri bine pregătiți și buni parteneri de afaceri. Era un rol pe care nu mi-l imaginasem și pentru care nu mă pregătisem anterior în facultatea făcută pe vremea comunismului.

După câțiva ani, când a apărut concurența, reinventarea s-a cerut de la sine și a trebuit să o fac din mers, alături de o întreagă echipă. M-am reinventat profesional învățând să devin consultant și facilitator al unor procese de creștere, să îmi îndrept atenția și să ascult altfel de mesaje din partea celor cu care lucram, să-mi concentrez prezența pe alte abilități și capacitatea de a dezvolta proiecte noi, originale, în care nu îmi mai trasa nimeni drumul și nu mă mai ghida nimeni în a găsi soluția, proiect în care nu mai beneficiam de experiența altora. Ca și în cazul multora dintre voi, reinventarea a însemnat și o rafinare și dezvoltare personală și profesională și, a fost un salt important. Am învățat în această etapă că trebuie să îndrăznești și să accepți proiecte despre care nu știi nimic, având încredere în capacitatea ta de a construi. Am învățat să-mi asum riscuri pentru care nu m-a educat nici măcar familia pentru că învățasem și mă formasem ca om în alt sistem: un sistem în care se ocupa statul de tine de la cap la coadă. Despre ce riscuri vorbeam?

Criza din 2010 a adus un alt tip de reinventare: flexibilitate maximă și imaginarea unor soluții de simbioză profesională între noi și clienții noștri care au transformat complet relația de lucru și felul în care ne raportăm unii la alții. Am devenit practic, temporar, parte din echipa lor și asta a cerut să antrenăm abilități sociale pe care știam că le aveam însă, pe care nu le pusesem la treabă într-o asemenea măsură.

În aceeași perioadă am început să mă pregătesc pentru rolul meu de coach executiv. Încă o reinventare. Acest rol presupune un alt tip de învățare, un alt tip de prezență și acces în organizațiile client la cu totul alt nivel. Cere alte abilități.

A venit pandemia? În 48 de ore a trebuit să trecem totul online. O curba de învățare accelerată, o adaptare din mers și reactivarea întrebării: care este pasul următor al acestui proces continuu de reinventare?

Intenția mea nu este să vă spun povestea mea de viață. Intenția mea este să vă atrag atenția că învățarea și dezvoltarea personală și profesională continuă ajută reinventarea să devină un mod de a fi. Un mod de a-ți practica profesia. Un mod de a te uita la viața ta care devine fluidă și mult mai dinamică. A fi adaptabil și flexibil și aduce cu sine o mult mai bună pregătire mentală și emoțională pentru schimbări pe care nu le poți prevedea întotdeauna. Desigur că, există în continuare momente dificile sau momente în care te poți simți descumpănit și dezorientat însă, învățarea continuă și această reinventare continuă aduce după sine putere și speranță că vei putea reuși. Și, dintr-o dată, dispare presiunea…

Reinventarea profesională inspirată

Fie că ai un hobby care merită monetizat (cum ar putea fi dulceața de nuci verzi) fie că ai constatat pe propria piele că un instalator bun la casa omului face o avere, merită să iei în considerare varianta unei schimbări la 180 °. Se spune că instalatorii la fel ca și cei de la pompe funebre vor avea întotdeauna de lucru. Avem încă puternice prejudecăți în societatea românească în legătură cu meserii în care trebuie să-ți sufleci mânecile și să te murdărești pe mâini ca să îți câștigi banii. Este însă o variantă din ce în ce mai atractivă de a avea un job flexibil și în care, dacă ești serios și îți angajezi un ajutor pentru chestii mai complexe, poți câștiga foarte bine. Am văzut chiar zilele trecute pe LinkedIn anunțul cuiva care aducea la cunoștință rețelei sale noua lui carte de vizită, cea de instalator. Și în cazul în care nu minte de sus până jos în profilul său (și nu pornim de la această idee), omul avea experiență importantă în spate, poziții profesionale anterioare destul de atractive și școli înalte. Probabil că s-a reinventat și, probabil că va culege o grămadă de beneficii din alegerea pe care a făcut-o. Un om curajos și pragmatic.

Acum câțiva ani, a apărut la Editura Publica o carte extraordinară: REWORK. Citesc din prezentarea acesteia: ”Folosind un limbaj direct şi considerând drept optimă calea cea mai uşoară, REWORK este manualul perfect pentru toţi cei care au visat vreodată să reuşească pe cont propriu. Întreprinzătorii hotărâţi, proprietarii de mici afaceri, persoanele resemnate cu un loc de muncă pe care nu-l suportă, victimele „reducerilor de personal” şi artiştii care nu mai vor să moară de foame vor găsi toţi îndrumări valoroase în paginile acestei cărți.” Mi-a plăcut să o citesc și mi-a plăcut mai ales lecția principală acestei cărți: dacă ai o problemă în compania sau în viața ta pe care ai reușit s-o rezolvi, problemă pe care o recunoști în mediul tău, în comunitatea ta, transform-o într-un serviciu sau într-un produs și vinde-o. Așa au făcut bani cei doi autori ai cărții și, așa au reușit să se reinventeze transformându-se în antreprenori de succes. Cartea este de bună inspirație în legătură cu reinventarea profesională și pentru cei care sunt deja antreprenori și care poate se luptă în perioada aceasta pentru a-și menține business-ul viu.

Trăim într-o epocă extrem de generoasă din acest punct de vedere: lumea digitală. Care desigur, ne poate face să ne simțim insignifianți în marea de mesaje care vine către fiecare, din toate părțile. Pe de altă parte, mediul digital este o piață fără frontiere în care, o idee bună, un produs sau un serviciu de calitate pot ajunge la o plajă de clienți la care nici nu te gândeai. Acest pas este o reinventare în sine: să vezi spațiul tău de acțiune și piața ta fără frontierele obișnuite, tangibile pe care le poți intui sau vizualiza. Dacă stăm să ne uităm la capacitatea și viteza extraordinară de adaptare de care au dat dovadă foarte multe afaceri după jumătatea lui martie a acestui an, înțelegem că acest lucru este perfect posibil.

Cum trebuie să lucrăm în echipă pe timp de criză? Aflăm de la Madi Rădulescu

Reinventarea pe bază de inspirație nu înseamnă neapărat s-o iei de la zero, să-ți părăsești locul de muncă și să devii antreprenor, sau să începi ceva ce nu ai mai făcut niciodată până acum. Poți continua să fii manager sau lider în compania ta. Și să trebuiască să te reinventezi.

Leadershipul reinventat cere, într-adevăr, multă inspirație. Pentru că e nevoie să-ți dorești să schimbi mentalitatea și modul tău de a interacționa și de a lucra cu oamenii și să devii, la rândul tău, inspirație pentru cei din jur. Există în organizații un soi de oboseală legată de schimbare, mai ales după ultimii ani, cu proiecte multe de transformare și digitalizare. A fost însă și multă învățare în această perioadă.

Pandemia a creat șansa unui nou tip de nevoie. Reinventarea relaționării. Reinventarea felului în care exercităm control, reinventarea felul în care ne raportăm la schimbare. Vi se poate părea forțat să folosesc cuvântul reinventare în acest context. Dar schimbarea stilului de leadership, așa cum este ea cerută de contextul actual în organizații, cere o transformare profundă a mentalității de conducere. Deci o reinventare personală. Pentru că acest mod de lucru nu se va sfârși în câteva luni. Va fi un nou mod de viață și de a produce plusvaloare alături de echipele noastre. De ce este ca și cum am lua-o de la zero sau în orice caz pe un drum complet diferit într-o organizație în care regulile au început să se schimbe profund din martie încoace. Organizație care se reinventează din mers și în care noi trebuie să fim inspirați să ne schimbăm, la rându-ne. Pentru acest Ip de reinventare există multe surse de inspirație. Eu am câțiva autori preferați pe care îi urmăresc cu plăcere, Simon Sinek este unul dintre aceștia. Cărțile lui sunt traduse în limba română și dacă încă nu ați citit vreuna dintre ele vă invit să porniți de la prima lui carte: Începe cu DE CE? O resursă extraordinară pentru a-ți defini scopul și sensul vieții tale personale și profesionale și pentru a-i ajuta pe cei din jurul tău să găsească o cale în care, bucuria de a face lucruri să se poată îngemăna cu nevoia de a produce rezultate și bani.

Madi Rădulescu

Reinventarea profesională forțată

Aceasta a treia variantă este cea mai puțin dorită. Viața te pune cumva în situația de a nu mai avea de ales: compania se restructurează, posibil să pierzi clienți într-o asemenea măsură încât ceea ce faci să nu mai fie sustenabil, clienții înșiși fiind în situații dificile.

Te ia prin surprindere și reculul poate fi important. Reinventarea creativă necesită o anumită doză de stabilitate emoțională. De aceea, panica și îngrijorarea sunt ultimele lucruri care ar putea contribui la găsirea unei soluții.

În mod evident, o astfel de situație te afectează. Înainte de a începe disperat să cauți soluții, ia o pauză de măcar câteva săptămâni pentru a permite minții și sufletului tău să se despartă de ceea ce a fost, să facă loc unor noi posibilități pe care, în urma impactului acestui eveniment în viața ta, mintea nu este capabilă să le vadă. Și, ca să-ți poți permite acest lucru, sugestia mea este una foarte simplă și pragmatică: pune întotdeauna ceva bani deoparte, măcar pentru traiul zilnic de 4-6 luni. Disperarea și presiunea nu fac loc creativității și nu-ți permit reinventarea deși, ai putea să ai resurse extraordinare de care nici măcar să nu fii conștient.

Unul dintre motivele pentru care reinventarea noastră trebuie să fie proactivă este că, situațiile în care aterizezi forțat îți pot crea blocaje și te pot ține captiv în situații care să te frustreze, să te facă să accepți umilințe poate sau să te simți constrâns să-ți pui deoparte aspirațiile și visurile personale pe un termen pe care nu-l poți estima.

În acest moment, în România sunt disponibile diverse servicii care să te ajute în acest proces de reinventare. Chiar dacă ai fost pus în fața unui fapt împlinit sau dacă este o alegere personală, așa cum este o chestiune de igienă mentală și emoțională să apelezi la un terapeut în momente grele ale vieții tale, a devenit o chestiune de igienă ca atunci când dorești să îți schimbi parcursul profesional să apelezi la un specialist. Consiliere, coaching de carieră sau de leadership, diverse webinarii sau alte soluții de învățare. Ia aceste lucruri pe cont propriu. Perioada în care trăim este perioada democratizării complete a învățării. Avem acces la atât de multe surse, marile universități au creat acces gratuit la foarte multe cursuri, există programe de învățare în toate domeniile, de la artă și gătit până la științe exacte pe care le poți aborda pe cont propriu și care sunt sursă de inspirație pentru viitoarea ta reinventare.

În pregătirea noastră de coaching, pentru a ne putea antrena abilitățile de ascultare și de înțelegere a ființei umane la un nivel care să ne facă maeștri în profesia noastră, ni se recomandă de foarte multe ori să citim beletristică sau cărți din cu totul alte domenii de activitate, tocmai pentru activa centrii creativi și pentru a deschide mintea noastră către orice fel de posibilități, pentru a ne liniști propriile judecăți de valoare și pentru a ne menține curioși.

Madi Rădulescu și identificarea comportamentelor toxice la locul de muncă: Cum le facem față?

Reinventarea profesională și personală nu înseamnă doar schimbarea domeniului de activitate, a companiei, a orașului în care trăiești sau uneori a țării în care alegi să emigrezi.

Reinventarea înseamnă transformarea minții și sufletului tău și pașii pe care îi faci către a fi o persoană mai bună. O persoană mai deschisă și mai dornică de a primi, de a accepta alte perspective și de a construi în mod colaborativ cu cei din jur.

Dacă stăm să ne gândim, exact acesta este modul prin care o mică afacere antreprenorială se poate dezvolta în comunitatea în care a apărut. Ea nu necesită neapărat resurse materiale importante. Însă necesită conectare și sprijin din partea comunității pentru a avea un start bun. Pentru ca fiecare dintre noi să reușim această reinventare fac și această invitație: să ne întoarcem din nou privirea asupra comunităților noastre, să le tratăm cu respect și responsabilitate, să ne uităm cu atenție la nevoile oamenilor pentru un trai bun și să creăm pentru ea. În acest fel, putem găsi și satisfacția personală și profesională și ne putem câștiga și traiul de zi cu zi într-un mod care să ne facă și fericiți nu numai îndestulați.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora