Sistemul de citire folosit de copiii cu deficiențe de vedere a fost inventat de un copil, la fel au fost și înghețata pe băț sau trambulina. Dar care este povestea lor? Și ce alte invenții au mai făcut copiii noștri - LIFE.ro
Mergi la conținut

Sistemul de citire folosit de copiii cu deficiențe de vedere a fost inventat de un copil, la fel au fost și înghețata pe băț sau trambulina. Dar care este povestea lor? Și ce alte invenții au mai făcut copiii noștri

Sistemul de citire Braille a fost inventat de un puști de doar 15 ani. Snowmobilul a fost inventat de un copil de aceeași vârstă. Ce alte invenții au mai făcut copiii din toată lumea?
Share this article

Copiii nu spun doar lucruri trăznite. Aceștia sunt extrem de creativi și de intuitivi. Și încearcă de fiecare dată să găsească soluții rapide care să le rezolve problemele. Așa că, nu de puține ori, reușesc să inventeze lucruri la care noi, adulții, nici nu ne gândim.

De la înghețata pe băț, la protecțiile pentru urechi sau trambulina, copiii au inventat tot felul de lucruri extrem de interesante și, mai ales, utile. Pe toate le folosim și astăzi, dar care este povestea lor și cine sunt puștii care le-au inventat. Mai jos găsiți șase dintre invențiile gândite de copiii din toată lumea, din Franța, până în America:

Braille: cum a apărut sistemul de citire pe care îl folosesc persoanele cu deficiențe de vedere

Sistemul Braille a primit numele după inventatorul său, Louis Braille. Născut în Franța, în 1809, acesta și-a pierdut vederea într-un accident, atunci când avea doar trei ani. În timp ce studia la Institutul național pentru copiii cu deficiențe de vedere din Paris acesta a încercat foarte multe alte sisteme de citire prin atingere. Însă, la un moment dat a reușit să modifice un cod militar, gândit de Charles Barbier și folosit pentru citirea mesajelor de pe frontul de luptă atunci când era întuneric.

Astăzi, sistemul produs de Louis Braille se folosește de către oamenii din întreaga lume. Dar, atunci când l-a inventat, în 1824, Braille avea doar 15 ani.

Sistemul Braille inventat de un copil
Sistemul Braille inventat de Louis Braille la doar 15 ani

Earmuffs: cine a fost copilul care s-a gândit să ne protejeze urechile de frigul îngrozitor de afară

Apărătorile de urechi celebre astăzi au fost invenția lui Chester Greenwood, un puști din Maine care la doar 15 ani s-a săturat de frigul de afară. Așa că, în 1873, a rugat-o pe bunica sa să îi coasă două bucățele de blăniță care să-i acopere urechile. Făcea patinaj artistic așa că nu putea purta căciulă, avea nevoie de ceva care să arate elegant și să fie ușor de folosit. Așa că, s-a gândit că cele două bucățele de blăniță să fie legate cu un șnur.

Invenția sa a fost patentată, iar fabrica a fost o sursă importantă de locuri de muncă pentru localitatea Farmington pentru mai bine de 60 de ani. Ba mai mult, Greenwood’s Champion Ear Protectors, așa cum s-au numit produsele lui la început, au fost folosite și de soldații americani în timpul Primului Război Mondial.

Chester Greenwood și apărătoarele sale de urechi | Foto: Washington Post

Popsicles: cum a apărut înghețata pe băț 

În zilele toride de vară nimic nu este mai potrivit decât o înghețată. Iar acestă invenție dulce a apărut în 1905, atunci când puștiul de 11 ani, Francis William „Frank” Epperson, a lăsat afară toată noaptea un băț cu un amestesc de lapte și apă. Acesta a înghețat, iar dimineață Frank s-a bucurat de dulcele pe care și-l pregătise singur.

Puștiul și-a numit desertul Epsicle care, în timp și-a schimbat numele în Pop’s ‘sickles, iar astăzi este cunoscut sub numele de Popsicle.

Frank Epperson și înghețata pe băț

Trambulina: cine a fost puștiul care a inventat jucăria pe care o adoră toată lumea astăzi

Data viitoare când o să te zbânțui pe o trambulină să te gândești la gimnastul George Nissen care la doar 16 ani a inventat-o. Era 1930 și, inspirat de numele de la circ, Nissen a gândit un sistem cu un cadru de oțel pe care era prinsă o pânză. Atunci puștiul și-a numit invenția „bouncing rig”. Dar denumirea nu era atât de inspirată, așa că, după câțiva ani, puștiul a auzit un spaniol care vorbea despre o placă de scufundări, respectiv „el Trampolin”. Și așa a apărut numele de trambulină pentru jucăria solicitantă pe care o știm astăzi.

Toy Truck: care este povestea din spatele celui mai îndrăgit camion

Fără doar și poate, copiilor le plac jucăriile. Iar mașinuțele crează adevărate pasiuni în rândul celor mici. De aceea, nu ne surprinde deloc faptul că un puști de doar șase ani a fost cel care a inventat camionul cu care ne-am jucat toți în copilărie. În 1963, Robert Patch a desenat un camion, imaginându-și unul care să poate fi ușor desfăcut și transformat în alte mașinuțe. Și, deși la o vârstă atât de mică, Patch și-a patentat ideea și a creat, astfel, prima jucărie sub formă de camion cu piese detașabile.

Robert Patch și camionul de jucărie pe care l-a inventat | Foto: scpr.org

Snowmobilul: astăzi toți adulții îl iubesc, dar el a fost inventat de un puști de doar 15 ani

Poate că pe vremuri, snowmobilurile erau doar pentru iernile grele din Canada. Acum, însă, le găsești oriunde în lume. Însă, a fost Joseph-Armand Bombardier cel care, la doar 15 ani, a inventat acest tip de transport. Era 1922 atunci când franco-canadianul s-a gândit să atașeze la vechiul motor Ford Model T al tatăului său o sanie și să meargă prin zăpadă. Fratele său se uita îndoielnic la el, însă, Joseph-Armand a reușit să controleze motorul și să inventeze cea mai interesantă mașinărie care să meargă pe zăpadă.

A învățat citind și reparând tot ce găsea. Iar la 19 ani și-a deschis primul atelier auto cu benzinărie, unde repara mașini. Și, după un timp a început să își transforme pasiunea într-o afacere de succes, Bombardier devenind astfel numele unei companii care construia mașini de iarnă. Ideea i-a venit atunci când, din cauza autorităților din Quebesc care nu curățaseră zăpada, nu și-a putut scoate mașina pentru a-și duce copilul cu peritonită la spital. Micuțul a murit, iar tatăl său și-a promis că nu va mai lăsa niciun alt om să treacă printr-o situație similiară. Și a început să facă mașini de zăpadă. Iar B7 (B de la Bombadier, 7 de la numărul de pasageri care se puteau urca în vehicul) a fost primit foarte bine în iarna din 1936.

Joseph-Armand Bombardier, omul care a inventat mașinile pentru zăpadă | Foto: The Globe and Mail
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora